Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

168 centis mitugrász

2013. november 16. 17:28 kockaes

Jo Nesbø vagány, futballistából először zenésszé, majd íróvá lett norvég úriember, aki nem mellesleg gyerekkönyveket publikál (mint például a Doktor Proktor pukipora) a krimijei mellett. Morten Tyldum, a honfitárs a Fejvadászok című regényét adaptálta filmre, méghozzá sikeresen.

A Fejvadászok nem Nesbø Harry Hole-sorozatának a darabja, így nem éppen egy szokványos krimi főszereplő tekintetében – nem egy különc, kérdéses hírnevű nyomozó a kísérőnk a bűn világában. Máskülönben tökéletesen hozza azt, amit a műfajtól elvárunk, bár kevésbé nyomott és sötét a hangulata. Hiába skandináv, nem szabad elfelejteni, hogy norvég filmről van szó, és ezek a kedves északiak a térségben is különcnek számítanak: egy kis humor mindig kell. Annyi baj legyen, a Fejvadászok így is szerethető, és a műfaj szerelmesei elégedettek lehetnek. Van itt aztán minden, ami egy remek krimi elengedhetetlen kelléke: rejtély, vér és szerelem.

A főszereplőnk Roger Brown (Aksel Hennie) egy kifejezetten alacsony férfi, és mint minden alacsony férfi, így ő is túlkompenzál. Norvégia legsikeresebb fejvadásza, de még sincs elég pénze, hogy fenntartsa azt, ami másnak csak álom: magas szőke feleség (Synnove Macody Lund), ultramodern, nagyon drága ház a legjobb környéken és természetesen irigylésre méltó autó. Így hát jövedelemkiegészítésként (meg már csak úgy hobbiból is) műkincseket lop magánszemélyektől – aminek rejtelmeibe rögtön be is vezet a film első öt percében. Ami egészen odáig rendben is van, amíg a feleségének udvarló Clas Greve-t (Nikolaj Coster-Waldau) nem szeretné lenyúlni egy eredeti Rubensre, és amíg ki nem derül, hogy a pasas ex-kommandós kemény legény. Így Roger (nyúl) pácban van, menekülnie kell, kezdetét veszi a hajsza.

Headhunters 2.jpg

Tyldum kiválóan hozza azt, ami miatt Nesbø-nek olyan széles rajongóbázisa van: társadalomkritika könnyen fogyasztható, mainstream (a szó pozitív értelmében) krimi-köntösben egy csipet északi humorral, amik kiválóan lazítanak a néha már egészen groteszk, vértől fröcsögő akciójeleneteken.

Nesbø-re egyébként nemcsak Tyldum „vetett szemet". Szó volt róla, hogy Scorsese készít filmet a Hóember című kötetből (a Harry Hole-sorozat egyik legvéresebb darabjából), így az alapanyagból és a rendezőből kiindulva egy igazán ütős krimi-thrillerre számíthatunk. Egyetlen probléma áll csak fenn, a film azóta se lett leforgatva...

7/10

Kockás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr435634768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása