Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Filmes rókák Etyekwoodban - RDorka vendégcikke

2013. november 19. 18:36 PanAma

Etyekwood olyan, mint Magyarország: lepukkant és semmi sem működik (diszkrét hungaropesszimizmus – a szerk.). A hétvégén látogatást tettem a Korda Sándor nevével fémjelzett filmparkban. Nagy reményekkel indultam a filmforgatás fellegvárának nevezett létesítménybe. A belépés ára nem kevés (a felnőtt jegy időponttól függően 2500-3000 Ft), reméltem, cserébe legalább nagy élmény lesz. Sajnos csalódnom kellett.

Kijutni kapásból nem volt egyszerű. Kelenföldről óránként jár a busz, mely letesz Etyek határában, szó szerint a semmi közepén. Ebben a semmiben kell gyalogolni 20 percig az út szélén – természetesen kiépített járda nincs –, míg az ember meg nem lát valami raktárépületekhez hasonlító szürke kockákat. Ezek szerint jó helyen járunk, ez itt a Korda Filmpark - már látjuk is a táblákon a feliratot.

Korda studio.jpg

Ami a szervezők előnyére szól, hogy bár egy órával előbb érkeztünk, mint a foglalt időpont, öt percet sem kellett várnunk, máris megjelent egy animátor, aki körbevezetett minket. Utunk stúdiótúrával kezdődött, ami két állomásból állt: a „New York-i díszletből”, melyben a Hell Boy 2-n és pár videoklipen kívül semmit nem forgattak; és a „Római díszletből”, melyben a Borgiákat készítik. Nos, egyik sem olyan monumentális, mint az ember képzelné. Viszont mindkettő teljesen lehasznált. Olcsó hungarocell/parafa és hasonló lapokból készült minden, mely bizony nem időtálló, és nem is tartják karban. Annyira nem, hogy a Borgiák stábjának a római díszlet kis utcáiba, illetve belsejébe tilos bemenni, ugyanis ÉLETVESZÉLYES, mert hullik az egész. És akkor kérdem én, csodálkozunk, hogy szinte senki sem forgat itt? Persze kísérőnk gyorsan megpróbál meggyőzni minket, hogy a belső stúdiók milyen jók, de oda természetesen nem mehetünk be, így mi csak „Ikeás-fémdoboz-épületeknek” látjuk őket.

Ezután következik a „múzeum” és az „interaktívkiállítás. A terem méretű múzeumban Korda Sándor életét idézi fel egy-két tárgy és az animátorunk szavai. Az interaktív kiállítás bár nagyon érdekes, de kevéssé interaktív. Ugyanis semmi sem működik. Bár jó látni, hogy milyenek voltak a kezdetleges vetítőgépek, meg jó hallani, hogy van camera obscurájuk, amit ugyan rendesen megnézni nem lehet, mert a lány állítása szerint zárlatos (?!) lett.

És a tönkrement lista egyre csak nő: ezzel víz alatti jelenetet lehetne szimulálni, de elromlott, arra fel lehetne menni, de veszélyes stb. A működő dolgok meg csupán optikai csalódással való játékok voltak (pl. Münsterberg-jelenség, Ames-szoba), melyek ugyan érdekesek, de 10 éves kor felett nem igazán élvezhetőek, arról nem is beszélve, hogy kevesebb utazás és pénzcsörgetés árán a Csodák Palotájában is megtekinthetők. Viszont be kell vallanom, hogy a green box-ban a motorra ülést nagyon élveztem, főleg mikor a lepedővel eltakartam mindenem, csak a fejem látszott, és én lettem a test nélküli motoros.

korda filmpark.jpg

A kiállításon természetesen a filmezés minden aspektusáról beszélnek, kezdve a tervezéstől, a maszkoláson át, a filmhangon keresztül az utómunkáig. De minden, ami ott elhangzik, csupán a laikusoknak lehet érdekes, sokszor éreztem úgy, hogy mi, filmes rókák többet tudunk, mint a kísérőnk. Szóval csalódtam, egyszerűen többre, vagy legalábbis profibbra számítottam. A Korda Filmpark kellemes program lehet szülőknek kisgyerekkel, de mi jobban jártunk volna, ha inkább moziba megyünk .

RDorka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr835644377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása