Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Animált nyúl élőszereplős bajban

2013. november 26. 19:45 PanAma

Most, hogy erről a filmről a rádióadásban is beszélgettünk, íme egy kritika róla:

Robert Zemeckis (Forrest Gump, Számkivetett) 1988-as alkotása sokak gyermekkorának tüneményes filmes emléke lehet. A Zűr az űrben-hez (1996) hasonló, animációt és élőszereplős világot keverő Roger nyúl a pácban pergő, helyenként káoszba forduló, humoros cselekményessége végig fenntartja a nézői figyelmet, legyen szó akár gyerekről, akár felnőttről.

Hollywood az 1940-es években. Roger nyúl az egyik stúdió szeleburdi, rajzolt színésze, aki azonban az utóbbi időben nem teljesít túl jól a vásznon, mégpedig a szívdöglesztő felesége körül fellángoló megcsalási pletyka miatt. A főnöke Eddie Valiant magánnyomozót kéri fel, hogy járjon utána az ügynek. Sötét titokra derül fény, legalábbis látszólag és a kétdimenziós nyúlfigura szerelmi riválisának brutális halála után Rogert vádolják az esetleg szerelemféltésből elkövetett gyilkossággal. Ám Valiant rájön, hogy valami nagyszabású összeesküvés áll a háttérben, mely az egész Firkanegyedet veszélyeztetheti.

WFroger-rabbit_jessica-eddie.jpg

A Roger nyúl a pácban elsőrangú és őt egyedivé tévő jellegzetessége az a Hanna-Barbera stúdió és Tex Avery munkásságán alapuló rajzfilmvilág szellemes megidézése és átültetése az élőszereplősbe. Így elevenedik meg a szemünk előtt a Tom & Jerry vagy éppen a Looney Tunes (Tapsi Hapsi, Dodó kacsa) burleszkes káoszt idéző atmoszférája. Az eklektikus cselekményvilág azonban nem válik nevetségessé, sőt, kiválóan működik együtt az élőszereplőssel – bár ez jelentős mértékben köszönhető Bob Hoskins színészi játékának is, aki gond nélkül beszélget nem létező, ám a vásznon megjelenő animált karakterekkel. Az egyetlen negatívum talán – bár ez inkább a kellő technikai fejlettség hiányának róható fel -, hogy az élőszereplős és animált karakterek fizikai érintkezése néhol még esetlenül kidolgozatlan (például mikor a Gorilla kidobja Eddie-t a bárból).

Zemeckis filmje a burleszkes rajzfilmek megidézésén kívül a film noir műfajával/stílusával is operál. Ezt egyrészt a gyilkossági nyomozást elindító bűnügyi szál motiválja, másrészt a lecsúszott, lelki problémákkal küszködő nyomozó főhős, a pénzhiányban szenvedő Valient, akinek az ügy felgöngyölítése a személyes válságára is megoldást jelenthet. A noirok csúcsra járatott femme fatale-járól meg ne is beszéljünk, aki Jessica bombázó karakterében ölt testet.

A humoros és izgalmas cselekményvezetés, a rejtély-felderítés és a burleszkes fordulatok teszik igazán pergővé a narratívát. A gag-ek egyaránt kacsintanak a felnőtt és a gyermekvilág felé, az animációs keveredés pedig igazán egyedi élményt nyújt. Aki még nem látta, pótolja be a Roger nyúl a pácban-t!

8,5/10

PanAma

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr445659556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hédinke 2013.11.26. 21:06:18

Imádom a filmet, de a színész neve Bobo Hoskins.:)

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2013.11.27. 07:52:43

Bob Hoskins a király, nagy kedvenc, érdemes lehetne róla külön összeállítás.

kockaes 2013.11.27. 12:43:03

Challenge accepted, Zsolt!
süti beállítások módosítása