Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

"Írni a fénnyel" - Vittorio Storaro budapesti előadása

2013. december 14. 14:31 kockaes

Vittorio Storaro élő legenda a filmszakmában, háromszoros Oscar-díjas operatőr (ráadásul olyan filmekért díjazták, mint az Apokalipszis most, a Vörösök és Az utolsó császár), aki olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Bernardo Bertolucci, Francis Ford Coppola vagy Warren Beatty, és most kis hazánk vendége volt a X. Aranyszem Operatőr Fesztivál alkalmából.

vittoro storaro.jpg

A közönség állótapssal köszöntötte a Mestert, akit Koltai Lajos, hazai nagymester konferált fel. Storaro igazi olasz, akit a tolmács nélkül is meg lehetett volna érteni a taglejtéseiből, és akinek szavain úgy csüngött a közönség, mintha Yoda osztaná meg az erő titkát. Mert hát ezt tette: mesélt a fény, a színek és az elemek jelentőségéről a filmben, a kontrasztokról és a hatásról, amit kiváltanak (és amik tökéletes használata olyan zseniális művésszé tették őt). Hangsúlyozta a rendezők személyiségének fontosságát, hogy az ő jóváhagyásuk nélkül az operatőr sem alkothat szabadon. Kiemelte a társszerzőséget, hogy egy film nem jöhet létre csapatmunka nélkül, hiszen több művészeti ág szintézise – kell irodalmi háttér, zene és természetesen a képeken van a legnagyobb hangsúly.

apocalypse_now-021246871683.png

Storaro a folyamatos tanulás híve, gyakran végzett önrevíziót munkássága során, és a filozófiát nagy segítőjének tartja a filmművészetnek – J.L. Baudry vászonra alkalmazott Platón-hasonlatát fel is elevenítette a közönség számára.

Az előadás vége felé pedig bemutatta azt a könyvet, amit Bob Fisher, amerikai újságíróval és Lorenzo Codelli, olasz filmtörténésszel készített, és amely egyfajta tisztelgés a mozi, és azon belül a filmvizualitás előtt: L’Arte della Cinematografia / The Art of Cinematography, azaz a mozi művészete. Meg is mutatott egy oldalt belőle: a Mephisto egy képét láthattuk.

Izgalmas előadás volt, egy élmény volt látni a Mestert, aki műhelytitokként még annyit elárult, hogy Coppola már a One from the Heart (1982) forgatásán a digitális korszak eljövetelét vizionálta.

Egy korábbi interjú Storaroval:


Kockás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr995690916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CptAbraxas 2013.12.16. 14:57:35

Bárcsak tizede annyira izgalmas lett volna az előadás, amennyire leírtad. De sajnos a szavakon csüngés a legtöbbünk számára, aki valaha már járt filmforgatáson (és ez a közönség kb 90%-a volt), nem volt igaz, mindannyian próbáltunk inkább ébren maradni. Az egész inkább egy promo előadás volt a könyvéhez.
Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a tolmács hölgy milyen szinten nem értett az egészhez, valószínűleg kb csak a fele jött át annak, amit a mester maestro mondott.

kockaes 2013.12.16. 15:27:59

@CptAbraxas: A tolmács tényleg kritikán aluli volt, ezért szépítettem meg a beszámolót, mert úgy éreztem, pont a tolmács vesz el annyit az élményből, mint amennyire ez jó lehetett volna. Nem tudom, sikerült-e érthetően fogalmaznom. A másik "botrány" szerintem a feltett kérdések voltak. Mindenesetre nekem nagy élmény volt, hogy ott lehettem.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2013.12.17. 10:54:49

Ugye nem megint Gyárfás Dorka illegette magát "tolmácsként"?

kockaes 2013.12.17. 19:12:50

@PanAma: Nem, hozzá nem volt szerencsénk.

László Tibor Hornok 2013.12.21. 08:54:53

Kérdezem mindenkitől,-mivel nem tudtam részt venni a beszélgetésen,- kitől kaphatom meg a beszélgetés felvételét,vagy hol nézhetem meg?

kockaes 2013.12.21. 13:16:58

Elvileg csak a Stábiskola készíthetett felvételt az előadásról.
süti beállítások módosítása