Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Ez van az idei Titanic fedélzetén

2014. április 3. 11:40 SzamárCsacsi

Holnap indul a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, ahol 25 nemzet 52 filmjét láthatjuk hét blokkra osztva. A versenyprogramról korábban már írtunk, most a további kínálatra tekintettünk rá, miket lehet érdemes még megtekinteni. Szubjektív ajánló következik.

1979649_655414821192661_1774558240_n.png

A fesztivál nyitófilmje John Michael McDonagh műve, a Kálvária. Az ír rendező bár még nem olyan híres, mint fiatal testvére Martin McDonagh – aki az Erőszakikkal majd A hét pszichopata és a si-cuval berobbant Hollywoodba –, de 2011-es első filmje, A Guardista megmutatta, hogy legalább olyan kreatív, mint az öcsi. A Kálváriában egy papot követünk, aki egy hetet kap, mielőtt egy titokzatos ember végezne vele, azért mert nem követett el semmi rosszat az égadta világon. Amit látatlanban várhatunk a filmtől: feketénél is sötétebb humor, ír akcentus, valamint Brandon Gleeson remek alakítása.  

Az Európai történetek szekció kiemelendő művei közt van a Közlekedésrendészet, amelynek rendezője Wojciech Smarzowski, az ezredforduló utáni lengyel film egyik meghatározó alakja. Az erőszakos történet a varsói rendőrség közlekedésrendészeti főosztályának korrupt világába kalauzol el minket. Szintén említésre méltó a finn Oroszlánszív, amely egy neonáci férfiról szól, aki mostohaapja lesz egy néger kis srácnak. Az új helyzet miatt a férfi nem csak saját magával, de korábbi környezetével is konfliktusba kerül. A Világkörüli út blokkban pedig nézhetünk kanadai, kazah, kínai, argentin vagy éppen venezuelai filmet, mint a Göndör fürtök, amelyben egy anya attól kezd tartani, hogy kilencéves fia az azonos nemhez vonzódik, miután elkezdi egyenesíteni a haját.

Az Amerikai függetlenek szekcióján belül mutatják be hazánkban először a Fruitvale Stationt, ami 2013-ban a Sundance filmfesztivál két fődíját is bezsebelte. Ryan Coogler afrikai-amerikai rendező bemutatkozó filmje Oscar Grant utolsó napját meséli el, akit 2009. január 1-jén ért értelmetlen halál rendőri előállítás közben. David Gordon Green előző filmje még ki se futott teljesen a moziból, de máris itt az új műve, a Joe, a szekció másik nagyon várt alkotásaként. A filmben Nicolas Cage vidéki tahót alakít, akinek egy fiatal srácot védelmébe kell vennie, de a börtönviselt férfi ezáltal ismét bajba keveredik.

A Filmdokk szekció két ígéretes művel is jelentkezik. Az optimisták című dokuban nyugdíjas nénikből álló norvég röplabdacsapat készül mérkőzésre több mint harminc év kihagyás után. A Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története pedig egy fogságban élő állatról szól, Tilikumról, aki már három emberi életet követelt, köztük egy híres delfintrénerét. Mégsem ő lesz a történet antagonistája, hanem mi magunk, fogva tartók. A fesztivál legvaskosabb blokkjában, a Zene mindenkinek-ben pedig többek között láthatjuk Dave Grohl, a néhai Nirvana dobosának és a Foo Fighters frontemberének rendezői debütálását egy Van Nuys-i studióról, a Sound Cityt. A Titanic egy egész szekciót szánt az idén elhunyt Jancsó Miklósnak is. Az ismeretlen Jancsó keretén belül olyan ritkaságokat is láthatunk a rendezőtől, mint számos rövidfilmje.

feketeleves.jpg

A Sötét oldal blokk egyik érdekesebb műve az extraalacsony költségvetésű Lételem, amelyben két volt baseballjátékosnak kell megküzdenie az Amerikát elárasztó zombikkal. Szintén kevés pénzből készült el a különvetítésen debütáló Fekete leves. Novák Erik második rendezése akcióthriller egy leégett DJ-ről, aki egy diliházból összetoborozott bandával készül pénzrablásra. A fesztivált a Halhatatlan szeretők zárja, és ha már azt hittük, hogy eleget láttunk vámpírokból, Jim Jarmusch legújabb filmjében olyat mutat, amihez eddig még nem volt szerencsénk. 

A részletes program elérhető a Titanic hivatalos oldalán.

Szamár

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr195891128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása