Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Volt tűzokádó sárkány, herceg fehér lovon, három jótündér… csak kicsit másképp

2014. június 4. 14:00 honey.bunny

Már csak pár nap, és mozikba kerül a jól ismert Disney-mesefilm, a Csipkerózsika (Sleeping Beauty, 1959) átdolgozott változata, a Demóna (Maleficent, 2014). A eredeti történetet valamikor a 17. században jegyezték le, ugyanis addig csak szájhagyomány útján terjedt. Később a Grimm testvérek tollából is kerekedett egy változat, melyben tündérek helyett javasasszonyok szerepeltek. Ezt követően pedig más művészeket is megihletett a tündérmese, és készült ilyen témájú festmény, valamint balettelőadás is.

Maleficent-(2014)-65.png

Ahogy a címből is kiderül, valójában a történet teljes egésze a gonosz úrnőről szól, és minden, ami a klasszikus meseváltozatban fontos mozzanat, az itt csupán körítés. És így lesz a rosszból nem is olyan rossz, a jóból pedig nem is olyan jó. Ez önmagában még nem is lenne baj (bár emiatt inkább való felnőtteknek, mint gyerekeknek) viszont az, hogy egyes szereplőket teljesen lebutítanak, másokat pedig csaknem kiírnak a történetből, már kérdéseket vet fel. Tulajdonképpen mi is volt az alkotók célja? Demóna szemszögéből bemutatni az eseményeket? Ehhez pedig feltétlenül meg kell másítani minden karaktert?

Talán azért nem tudom értékelni ezt az újító szándékot, mert az 1959-es film már gyerekkoromban szívemhez nőtt, minden egyes szereplőjével. Ezért kimondottan sértő volt, hogy a három jószívű és gondoskodó tündérből három idétlen és megbízhatatlan, miniatűr szárnyas nőt csináltak, akik kint felejtik a kunyhó előtt a csecsemő Aurórát (és természetesen ez csak az egyik infantilis megnyilvánulásuk). Persze nevettem, de csak kínomban. Feltűnt még az is, hogy a daliás Fülöp herceget mindössze három jelenet erejéig láthatjuk a filmben, arról nem beszélve, hogy finoman szólva is igen csekély, hősiesnek aligha mondható szerepecske jut neki. Lipót király szintén igen furcsának mondható metamorfózison megy keresztül, méghozzá annyira, hogy a film végére egy paranoid, őrült zsarnok válik belőle.

De talán ez mind nem is számít, ha arra gondolunk, hogy ez a film Demónáról szól. Viszont őt nézve is ambivalens érzéseim voltak a film második felétől. Itt emelném ki a film egyik pozitívumát. Az, hogy mitől válik gonosszá az egyébként kedves és érző szívű Demóna, nagyon szépen és megalapozottan reprezentálódik a történetben. Ám ahogy Auróra lassan felcseperedik, ezzel parallel Demóna dühe enyhül, végül pedig pótanyává alakul. Összességében azt gondolom, az anyáskodó attitűddel kicsit veszít az eredeti, határozott és erős jelleméből. Ám Angelina Jolie remek játékára fel kell hívnom a figyelmet. Kiválóan alakítja a hűvös, olykor rémisztő szépséget, valószínűleg nem állt tőle túl távol a szerep.

Maleficent-(2014)-266.png

Továbbá fontosnak tartom megemlíteni a másik kiváló pontját a filmnek, ez pedig nem más, mint a vizuális effektek. Talán ez nem is olyan meglepő, tekintve, hogy a rendező Robert Stromberg olyan filmeknek volt a látványtervezője, mint például az Óz, a hatalmas (Oz the Great and Powerful, 2013), az Alice Csodaországban (Alice in Wonderland, 2010) és az Avatar (2009).

7/10

honey.bunny

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr686261543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása