Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Live, Die, Repeat

2014. június 7. 15:06 RDorka

A Doug Liman által rendezett A holnap határa (Edge of Tomorrow, 2014) kicsit olyan, mint a Forráskód (Source Code, 2011) csak sokkal viccesebb, és mellőzi a mély lelki tartalmakat. 

Edge-of-Tomorrow.jpg

A történet szerint a Földet megtámadják a földönkívüliek, és véres csaták kezdődnek a túlélésért. Az emberek esélye persze nem túl jó, bár a szuper páncélok valamelyest segítik őket. Mindebben a káoszban a Cage-et alakító Tom Cruise csupán csak az arcát adja a toborzó kampányhoz, nem igazi katona, sosem harcolt. Viszont őt is kiküldik a frontra, ahol – ahogy mindenki más is, így ő is – meghal. Azonban a nap újraindul, aztán megint, aztán megint, és így tovább. Unalmasnak hangzik? Koránt sem az.

Pörgős akciójelenetek, nagyszerű látványvilág, alig tűnik fel benne a CGI. És mindemellett rengeteg poén! Egyik másik jelenet olyan viccesre sikerült, hogy folytak a könnyeim a nevetéstől. Persze azért megfelelő mennyiségben találunk benne drámát is, és a romantikus vonulat sincs eltúlozva, leheletnyi finomsággal van csak odatéve, ahova kell, és akkor is nagyon minimálisan.

Tom Cruise alakítása megfelelő, hozza az elvárt formát. Bár akármennyire jó is, nekem mindig fura lesz, amikor egy 52 éves színész játssza a 25 évesekre írt szerepeket. Emily Blunt kicsit jelentéktelen volt még a mellékszereplőkhöz képest is. Teljesen mindegy volt, hogy épp milyen jelenet volt, mindig azt a kissé rácsodálkozó arcot vágta: „Jéé ez Tom Cruise… Jéé most épp halottat kéne játszanom, de itt van Tom Cruise…”, stb.

A film maga elég cselekményközpontú, emiatt nincs mély karakterkidolgozás, azonban mégsem tűnnek a szereplők teljesen egysíkúnak. De ezt ellensúlyozza, hogy minden egyes loopban megtudunk valami újat, vagy épp röhögünk Cruise véletlen halálán. És a mellékszereplők? Valami zseniálisak! Szívesen megnéznék egy csak róluk szóló filmet is.

A-holnap-határa-2.jpg

Mindennek ellenére úgy tűnhet, hogy a film egy összedobált katyvasz, mégis az ismerős elemek remek érzékkel vannak összegyúrva - ezzel egy koherens egészet alkotva. Kicsit olyan, mintha valami videojátékot néznénk, csak most a konzol nem a mi kezünkben van. Szóval gamereknek kötelező. És azoknak is, akik szeretik Tom Cruise-t, azoknak meg főleg, akik utálják, mert legalább láthatják sorozatosan elhalálozni, ami időnként brutálisan vicces helyzetekben történik meg. A holnap határa remek popcornfilm lett így a nyár elejére, szóval ha nem bírjátok a hőséget, irány akciózni a klimatizált mozikba!

7,5/10

RDorka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr776280787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.06.07. 17:15:22

Tom Criuse egy amerikai őrnagyot játszik, 25 évesen nem igazán jutnak ilyen rangba, ez inkább egy negyvenes szerep.
Mégis milyen mellékszereplők voltak zseniálisak benne? Mert az egy Bill Paxton kivételéval szinte még csak szövege sem volt senkinek, a főtörzs is csak ugyanazt ismételgette el mindel loopnál, igaz ő tényleg jó volt, de ez a film egy kétszereplős film volt, a mellékszereplők csak egydimenziós karakterek voltak, a sztoribó adódóan. Komoly karakterfejlődést csak Tom Cruise tudott bemutatni, mivel ő az egyetlen aki megéli az egészet, és a szemünk előtt válik halálról halára egyre keményebb profi katonává. A nézése, tartása, járása is megváltozik ahogy egy gyáva őrnagyocskából harcedzett veteránná válik. A film remek volt szerintem. 8/10

RDorka 2014.06.08. 19:29:08

@Nyílméregbéka: Internetes kutatásaim alapján az őrnagy ranghoz (ha nincs semmilyen különleges esemény) 10 év szolgálat szükséges. Legkorábban 17 évesen már csatlakozhatsz a sereghez Amerikában. Cage valószínűleg ennyi idősen már csatlakozott, mivel említi a filmben, hogy az egyetemet a sereg támogatásával végezte el. Ilyen esetekben valószínűleg magasabb rangról indul, mint ha csak simán beáll katonának. (Ez csak feltételezés.) Szóval tartom magam ahhoz, hogy 25 max. 35 éves a karakter kora. (Mert ha ő 40+ akkor a magasabb rangú Paxton az hány éves, 60?) Kíváncsi lennék, hogy a japán könyvben vajon hány éves lehet Cage karaktere.

A mellékszereplők karakterszerepeket játszottak, ebből kifolyólag nem szükséges, hogy többdimenziósak legyenek. És nem feltétlenül szükséges egy szerepnek szövegesnek lennie, ahhoz, hogy az jó legyen. Nekem tetszettek.

A film továbbra is jó nyári mozi.

Nyílméregbéka 2014.06.08. 21:00:53

@RDorka: Igen tíz év szolgálat, de tisztként. Az őrnagyi rangot, csak tiszti akadémiát végzett katona kap, az akadémiát mondjuk 24 éves korára abszolválja, akkor végez alhadnagyként vagy hadnagyként. Onnan még három-négy lépcsőfok az őrnagyi rang, ami rendfokozatonként 4-5 év. Ideális esetben 38-40 éves korára lesz őrnagy.
Paxton karaktere hivatásos főtörzsőrmester, ami az egyik legmagasabb rang amit tiszti iskola nélkül elérhet egy katona, de jóval az őrnagy alatt van.
Könyvben ha jól emlékszem nem variálták meg, ott közlegény volt a főhős. Nyilván a filmen azért lett belőle őrnagy, hogy Cruise eljátszhassa hitelesen a szerepet, tehát pont nem 25 évesekre írták a karaktert, henem direkt Cruise miatt írták át idősebbre...
A mellékszereplők nekem is tetszettek, de semmi olyan nem volt a szerepükben, amiért érdemes lenne megnézni egy csak róluk készült filmet...

shushu2 2014.06.08. 21:01:02

Nekem elsősorban a csillagközi invázió jutott eszembe a filmről, érdekes hogy ezt a párhuzamot nem nagyon hozták fel eddig, pedig nagyon kézenfekvő

vanRob 2014.06.08. 22:46:43

@shushu2: De, több helyen is felhozták már ezt a párhuzamot. A mimikek is kicsit hasonlatosak CSKI lényeihez.
Amúgy teljesen rendben van a film, könnyed, látványos, szórakoztató.
Asszem megnézem még 1x.

Globetrotter2014 2014.06.08. 22:47:40

@RDorka: Paxton nem volt magasabb rangú. Csak amikor közlegénnyé fokozták vissza.

Egyébként Paxton tényleg jól játssza a szerepét.

Cruise már az Obliviont is elvitte egyedül, itt is teljesen rendben van. Jó színész, ez már nem kérdés.

Mégsem nevezném 100%-osnak a filmet, hiányzott egy kis csavar a végéről a tökéletességhez.

De féányévekkel jobb mint szinte bármi az elmúlt pár évből (pl a gyengus Pacific Rim vagy a tényleg rossz Battleship), leszámítva pechére pont az Obliviont és az új Xment.

Remélem siekres lesz, folytatás nem hiányzik (ami nem baj), de egy újabb hasonló Cruise-tól bármikor jöhet...

Ja, és a faxxxom ki van azzal hogy nem képesek egy feliratot odatenni az eredeti nyelvű mellé, eleve gáz hogy az ótvar tré magyar szinkront rágják a szánkba, és csak egy moziban lehet eredeti nyelven nézni, de ráadásul feliratot sem tesznek mellé.

Mintha direkt hülyítenék el a magyarokat.

RDorka 2014.06.08. 22:51:04

@Nyílméregbéka: @ZF2: Okés köszönöm, így már teljesen érthető (valamiért abban a hitben voltam, hogy a főtörzsőrmester az magasabb).

Deepblue Noir (törölt) 2014.06.08. 23:26:06

@RDorka:

az elérhető információk szerint nagyon ritka kivételektől eltekintve a harmincas évek elején lesz valaki őrnagy, esetleg később, tehát mondjuk 35 éves kor már reális, 25 semmiképpen sem.

az viszont tényleg elgondolkodtató, hogy a 45+ éves rohanó-verekedő akcióhősök mennyire közönségigényt vagy valamilyen koncepciót szolgálnak ki, ill. mennyire egyes színészek túléléséről szólnak.

mindenesetre, bár tudom hogy remekül kereshetnek vele, meg többen nem értenek velem egyet, de szerintem viszonylag elismert, oscar-jelölt színészeknek (pl. cruise, neeson, vagy a nem jelölt de golden globe-díjas bruce willis, stb), egy bizonyos életkor felett ilyenfajta akciószerepek, főleg futószalagon, pláne ha nem egyértelműen vígjátékról van szó, kicsit égésnek tekinthetők, inkább vissza mint előrelépés a színészi karrierben.
meg mondhatjuk azt, hogy fiatalabbak elől veszik el a szerepeket...

BelaVak 2014.06.09. 08:27:42

@RDorka: A japan konyvben nem Cage, hanem egy japan srac a foszereplo, aki eppen akkor fejezte be a gomnazoiumot, es frissen besoroztak katonanak.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.09. 14:01:32

@ZF2: meg van benne jócskán logikai baki is

Globetrotter2014 2014.06.10. 12:34:42

@BelaVak: az egy tiniknet szóló valami. Szerintem Cruise és a karaktere jobb a szerepre, sokkal jobb a mozis történethez.

@pingwin: de azért elfogadható volt a logikai lánc.

@tisztapista: :)))))
süti beállítások módosítása