Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Mélyrepülés Mijazakival

2014. június 18. 20:00 kockaes

Mijazaki Hajao (Hayao Miyazaki) tavaly szeptemberben, a Velencei Filmfesztiválon jelentette be visszavonulását, így a Szél támad (Kaze tacsinu, 2013) lett az utolsó filmje, amellyel rögtön be is gyűjtött jópár nívós jelölést a világ legnagyobb filmes eseményeiről: Arany Oroszlán, Golden Globe és Oscar. Egyiket se váltotta díjra, ám ez sajnos érthetővé válik a Szél támad megtekintése után. Inkább voltak kedves gesztusok, mint mérvadóak ezek a jelölések.

Mijazaki már rég beírta magát az anime nagykönyvébe, olyan csodálatos filmeket köszönhetünk neki mint a Totoro – A varázserdő titka (Tonari no Totoro, 1988), a Laputa – Az égi palota (Tenkú no siro Rapjuta, 1986) vagy az éppen tíz éve készült A vándorló palota (Hauru no ugoku siro, 2004). Filmjeinek nagy erénye, hogy keveredik bennük a fantasy a valósággal, tanulságos mesének tekinthetőek, amelyek egyaránt szólnak kicsiknek és nagyoknak.

kaze-15.jpg

A Szél támad főhőse Dzsiró, aki arról álmodozik, hogy egyszer majd pilóta lesz. Ez sajnos sosem válhat valóra, hiszen erős szemüveget hord, így figyelme inkább a repülőgéptervezés felé fordul. Tehetségének és szorgalmának köszönhetően felnőttként a legjobb tervezők közé kerül. A történet váza nagyjából ennyi, és ezt tarkítják különböző epizódok, amelyekben megismerkedünk többek között Dzsiró szerelmével, testvérével és barátaival. Ezen kívül pedig végül ott lebeg a filmben a történelmi háttér, a II. világháború előestéje. Ezek alapján a Szél támad igazán erős film lehetne, de sajnos legfőképpen unalmas.

Össze is szedtünk három-három pontot Leilaaaval, amiért csalódtunk Mijazaki búcsúfilmjében.

Leilaaa:

  1. Bennem nem támadt szél a film láttán, nem mozgatott meg sem a történet, sem az animációs technika (a baleset és tűzvész viszont hatásosan volt kidolgozva). Sokat vártam, keveset kaptam.
  2. Az álom, sőt a megosztott álom motívuma végigkísérte a filmet, szépen be is keretezte, ráadásul megfelelő időközönként jött elő, viszont az esztétikai funkcióján és az alapjelentésén kívül („Ha meg tudod álmodni, meg is tudod csinálni”Walt Disney) semmiféle többletértelmezést nem ébresztett bennem.
  3. A főhőst, Dzsirót kissé ambivalensnek éreztem, egyes momentumaiban ő volt a hős (a hero), máskor pedig  kidolgozatlan, jellemtelen karakter árnyékának láttam. A mellékszereplők jóval élénkebbek voltak, de belőlük meg nem kaptunk annyit, hogy kompenzálják a főhős szegényes karakterét.

windrises.jpg

kockás:

  1. Nem a Szél támad az első alkalom, hogy Mijazaki a repülés motívumához nyúl vissza. A szárnyalásnak és a szélnek fontos szerepe volt már a Nauszika – A szél harcosaiban (Kaze no Tani no Nausika, 1984) vagy a – Szél támaddal leginkább párhuzamba állítható – Porco Rosso – A mesterpilótában (Kurenai no buta, 1992) is. Csak amíg korábban meg volt a varázs a filmjeiben, ezúttal teljesen kiveszett a transzcendencia.
  2. Túlságosan hosszú és inkoherens a film ahhoz, hogy lekösse a néző figyelmét.
  3. Nem igazán derült ki, hogy mit is akart mondani a rendező ezzel a filmmel, túl sok mindent vetett fel és túlságosan felszínesen ahhoz, hogy kiválaszthassuk közülük azt, amelyik tényleg a legfontosabb lenne.

De ez persze csak a mi véleményünk, úgyhogy irány a mozi, ha másért nem is, a Mijazaki iránti tisztelet miatt. Aztán ki tudja, talán még az is kiderül, hogy méltó befejezése a Szél támad az életműnek.

5/10

Bemutató dátuma: 2014. június 19. (Forgalmazó: Cirko Film)

kockás és Leilaaa

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr646228238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása