Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Buta, harcos cafkák

2014. július 24. 17:15 PanAma

A 300 (2007) ostoba, történelemhamisító cselekménye és látványorgiája, és az ezzel szemben az egyik legkiválóbb szuperhősfilm, a Watchmen: Az őrzők (Watchmen, 2009) által ismertté vált Zack Snyder 2011-ben olyan filmet rendezett, amelyet valószínűleg pironkodó szégyenérzet közepette a mai napig igyekszik letagadni. Egyébként nem kis sikerrel – a rendezőt nagyra tartó rajongótábor kisebb szemrebbenéssel ugyan, de elsiklik az Álomháború (Sucker Punch) nevezetű valami fölött, amely a pehelykönnyű bugyutaságának köszönhetően gyorsan eltűnt a süllyesztőben.

sucker_punch_girls_wallpaper.jpg

A filmes látványvilág megteremtésében eleve nagyon jártas rendezőt – ahogy ezt a fenti példákon is láthatjuk (a 300 piszkos-sárgás árnyalatai mára már emblematikussá váltak) – az Álomháború esetében teljesen elragadta a maradéktalan hatáskeltés vágya, és ezért mindent a vizualitásnak rendelt alá. A forgatókönyv – már ha lehet annak nevezni ezt a történetmorzsákkal operáló furcsaságot – csak a felszínen próbálkozik bárminemű cselekményvezetéssel, karakterábrázolással pedig szinte semennyire. A film főhőse Baby Doll (már eleve milyen ez a nomen est omen?!?!), akit anyja halála után gonosz mostohaapja elmegyógyintézetbe zárat, hogy megszabaduljon tőle. A szőke tinilány azonban a zord intézmény falai között szövetségesekre lel – további négy lány személyében , akikkel együtt merül bele különböző fantazmagóriákba, hogy meneküljön a nyomasztó és zord valóság elől. Az amazoncsapat álomháborúba kezd a képzelet világában, céljuk pedig nem más, mint a túlélés és a szabadság kivívása.

Lássuk a hibákat. Bár az Álomháború látványvilága valóban lenyűgöző, a történet olyan szinten egy nagy nulla, hogy a fenti pár sorban már túl sokat is mondtam. Az első komoly probléma a teljesen érdektelen – a vizualitásba viszont valóban plasztikusan illeszkedő – papírmasékarakterek. Ugyan a film kétségtelenül átmegy a Bechdel-teszten (hiszen a főszereplői mind nők, sőt, a férfiak zömében undorító férgekként kerülnek ábrázolásra), de ettől még siralmas képet fest a középpontba állított „gyengébb nemről”, mert azokat végtelenül egysíkúnak ábrázolja. A lányok a főhősi szintre emelés ellenére is megmaradnak a vászon személyiség nélküli vizuális díszeiként: szépek, hosszú combúak és szexin harcolnak. Néha pedig buta dialógusokat folytatnak egymással.

sucker_punch_010.jpg

A „karakterek” gyengeségéhez még hozzájön az önmagát ismételgető történet: az elmegyógyintézet kuplerájjá alakított fantáziájában küldetésenként (mely egy-egy misztikus tárgy megszerzéséhez kötődik) újabb álomrétegek jönnek létre, ahol a lányok ténylegesen harcolnak. Ugyan ezek a helyszínek erősen variálódnak: zombi-náci hadsereg, sárkány vagy épp tükörarcú robotok ellen folyik a harc, de a végkimenetel rendszerint hasonló, így a cselekmény kínosan ismételgeti magát, és emiatt – szemkápráztató kaszabolásszekvenciák és látvány ide vagy oda – unalmas lesz. Ezen a hangulatos soundtrack sem dob sokat, az Álomháború random összeválogatott, és egymáshoz valamennyire kapcsolódó videoklipek és számítógépes játékok pályáinak sorozata. Márpedig ez utóbbi igazi interakcióval élvezhető, külső nézőként nem annyira. Arról nem is beszélve, hogy a – steampunk filmekre jellemző – látványos kor- és stíluskeveredés a stilizációt kevésbé kedvelők számára nagyon zavaró lehet (pl. egy középkori várostromban mit keresnek gépfegyverek?).

Mindent egybevetve az Álomháború nagyon gyenge történettel, de tagadhatatlanul vagány látványvilággal dolgozó alkotás, amely ráadásul a dekoratív, ám bugyuta nőkép miatt inkább a férfi közönséget célozza meg, noha őket meg vérig sértheti az „erősebbik nem” durva kritikájával. Snydernek meg illene már újra a Watchmen minőségében alkotnia.

3/10

PanAma

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr996522089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.25. 07:49:34

és hány, de hány oldalon próbálták a rajongók meg a gyűlölők megfejteni a történetet, meg elemezni, tele van rajongói teóriákkal a net:)
meg persze vitatkozó kritikusokkal:)

a név valszeg onnan van hogy az ötvenes évekbeli elia kazan/tennesse williams-filmből kapta a nevét, (Baby Doll, 1956, carroll baker játszotta a csinos, de buta(nahát!) tinilányt..)

qmatron · http://fattyboom.blog.hu 2014.07.25. 14:38:59

Hibákat keresni és komoly kritikát írni erről a filmről pont annyira nevetséges mint a film forgatókönyve és karakterkidolgozása.
Ez a film az, ami: sexy lányok, miniszoknyában, fegyverekkel. Ennél nem akar se többnek, se kevesebbnek látszani és pont ezért zseniális a maga módján.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.07.25. 14:43:53

@qmatron: Mindig jót mosolygok az ilyen kijelentéseken, hogy "teljesen felesleges/nevetséges komoly kritikát írni erről vagy arról a filmről." Úgy gondolom a legrosszabb trashnek is lehet értéke a maga nemében, ahogy a legjobb elitfilmnek is lehet hibája. A kritikus feladata, hogy ezekre rámutasson.
Márpedig szerintem Zack Snydertől - pláne a zseniálisan király Watchmen után (még ha a képregény nem csak szuper sztorit, de storyboardot is szolgáltatott neki) - többet is el lehetne várni egy ilyen öncélú förmedvény helyett (a trailer is többet ígért).

qmatron · http://fattyboom.blog.hu 2014.07.25. 14:52:41

@PanAma: Ha nagyobb elvárásod volt a Sucker Punch-tól mint, hogy jó nőket láss, szűk ruhában ugrálni akkor megértem a csalódottságod.
Amúgy a Watchman tényleg zseniális. Véletlenül találtam rá a gépemen (nem is értem mikor töltött.. akarom mondani vettem meg) és alig tértem magamhoz miután megnéztem, annyira a képernyőre szegezett. Azóta már párszor újra is néztem és várom mikor jön ki egy újabb "szuperhősös" film, ami csak kicsit is hasonlít rá ill. kevésbé van a Marvel vonalon.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.07.25. 14:54:08

@qmatron: Bizony, bizony. Nekem nagyon sokáig a kedvenc filmem volt. Nem tudom, mennyire vagy képregényes, de ha esetleg szereted, ajánlom figyelmedbe a Watchmen eredetijét. Én éppen most olvasom újra és aaaa nagyon jó!

qmatron · http://fattyboom.blog.hu 2014.07.25. 14:57:36

@PanAma: Köszi a tippet, rákeresek mindenképp ;)
süti beállítások módosítása