Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

A mozigalaxis őrzője

2014. augusztus 13. 18:00 SzamárCsacsi

A képregényvilág a nyolcvanas évek óta egyre fokozódó tempóban vált mára Hollywood egyik legnagyobb kincsesbányájává. A megapicekkel párhuzamosan elterjedő képregényfilmek napjainkra már szinte egybeolvadtak a blockbuster fogalmával. Az elmúlt években egyre több képregény-adaptációval találkozhatunk a tíz legmagasabb bevételű produkció között. 2012-ben ez a szám már négy volt, idén pedig ez megismétlődhet, ugyanis A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy, 2014) korai bevételei alapján sejthető, hogy felkerül az év végi tízes listára. A hatalmas nézettségekhez hozzájárul, hogy bár a képregényeket általában fiús dolognak tartjuk, egyre magasabb a női nézők aránya, márpedig a jegypénztáraknál elért sikerhez fontos, hogy egy film mind a négy kvadránsban jól teljesítsen (nők/férfiak, 25 alatt/felett).

guardians-of-the-galaxy_first_screenshot1.jpg

A kilencedik művészet egyébként is rendkívül közel áll a mozihoz, hisz képek sorozatával mesél el történetet, amelyek csak a fejünkben állnak össze folyamatos mozgássá, akárcsak a filmek másodpercenkénti huszonnégy képkockája. A képregényfilmek száma mégis csak az utóbbi években kezdett megsokasodni, amiben nagy szerepet játszik a Marvel. Bár a DC már korábban felismerte a lehetőséget a vászonra vitt képregényhősökben, az ezredforduló óta mégis mindössze kilenc filmet hoztak össze, míg a Marvel összesen harmincnégyet. Ez azért is érdekes, mert 2000 előtt ez a szám még 15-5 volt a DC javára, azóta azonban már a harmadrangú Dark Horse Comics is beelőzte Batmanéket a maga tíz filmjével. A Marvel évi 3-4 filmet kitermelő stratégiáját ráadásul még azzal se lehet vádolni, hogy a mennyiség a minőség rovására menne. Ha összevetjük a legutolsó öt produkciójukat a DC ugyanennyi termésével, a Marvel mind a Metacritic (62 vs. 52), az IMDb (7,5 vs. 6,8) és a Rotten Tomatoes (73% vs. 49%) átlagértékelésével felülmúlja a nagy riválist.

Nem véletlen, hogy ilyen tempó mellett kénytelen a Marvel újabb és újabb képregényhősökhöz nyúlni, márpedig egy idő után kifogynak a közismert figurákból. Legutóbbi mozijuk, A galaxis őrzői is egy kevésbé ismert képregény adaptációja, ám nem is kell túlzottan nevesnek lennie ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésünk egy olyan film, ahol többek között egy beszélő mosómedve menti meg a világot. A rendezői székbe az a James Gunn ült, aki bár a filmkészítés szinte összes területén megfordult már, direktori rezüméje eddig meglehetősen sovány volt.  Gunn pályáját Lloyd Kaufman szárnyai alatt kezdte az egyik leghíresebb trashfilmstúdiónál, a Trománál, amelyet valóságos kultusz övez. Bár a gyártási oldalról nézve a szennyfilmek igencsak távol állnak a blockbusterektől, befogadói stratégiájuk mégis nagyon hasonló: mindkettő az attrakciós mozi elvén működik. A trashfilmek népes tábora, az exploitation ugyanis azzal próbál nézőket csalogatni, hogy azoknak az alantas szükségleteit kielégíti, így gyakran alkalmaz extrém erőszakot és szexet, amelyek olykor a narrációt is megtörik. A megapicek szintén zsigeri élvezeteket nyújtó mutatványokra épülnek, ám esetükben ez főként a látványelemek halmozásában merül ki. (A posztklasszikus hollywoodi film és a trash kapcsolatáról itt olvashattok egy remek esszét.)

Guardians-Of-The-Galaxy-NK_FINALCC_GRD26_ft_dom_t2_v25rev_wt6.088631.jpg

James Gunn tehát mindig szoros kapcsolatot ápolt az attrakciós mozival, nem ez azonban az egyetlen átívelő motívum a karrierjén. Miután elhagyta a Troma stúdiót, amelynek leghíresebb karaktere a Toxikus Bosszúálló névre hallgató lúzerből lett szuperhős, megírta saját sztoriját egy csapat a világ megmentésére törekvő balfékről, az Elbaltázott szuperhősöket (The Specials, 2000). Az inkompetens hős motívuma azóta is rendszeresen felbukkan filmjeiben: erről szól második rendezése is, a Super (2010), de ide sorolható tulajdonképpen az általa írt Scooby-Doo – A nagy csapat (Scooby-Doo, 2002) és folytatása is. A galaxis őrzői továbbviszi ezt a hagyományt, így Gunnra is igaz, hogy tulajdonképpen mindig ugyanazt a filmet készíti el; valamint hogy Kaufman önéletrajzi regénye, amelyet vele együtt írt, a Mindent, amit tudnom kell a filmkészítésről, a Toxikus Bosszúállóból tanultam címe rá hatványozottan igaz.

A galaxis őrzői, amellett, hogy rengeteg hasonlóságot mutat a Csillagok háborújával (erről bővebben a Szélesvászon blog cikkében olvashattok), cselekménye összefoglalása leginkább a Transformersére (2007) rímel. Akad ugyanis egy ember főhősünk, akinek meg kell szereznie egy kockát gömböt, mielőtt az a gonosz robotok földönkívüliek kezébe kerül, akik el akarják vele pusztítani a Földet Nova bolygót, szerencsére azonban főhősünk segítségére lesz pár a jó oldalon harcoló robot földönkívüli. Persze a premisszát leszámítva többnyire különböző filmeket kapunk. A prológustól eltekintve A galaxis őrzői végig az űrben vagy más bolygókon játszódik. Az Űrlord becenévre hallgató főhősünket (Chris Pratt) még gyerekkorában elragadták a Földről idegen lények. 28 évvel később már galaktikus csirkefogóként látjuk újra, aki főként tolvajlásból él. Hasonlóan lecsúszott figurák Mordály, a mosómedve (a hangját Bradley Cooper adja) és Groot, egy humanoid növény is (Vin Diesel tolmácsolásában). Ők és egy bérgyilkosnak képzett földönkívüli nő, valamint egy izomagyú, benga állat összeállnak, hogy megszerezzék a különleges erővel rendelkező gömböt a gonosz elől, ki-ki a maga önző céljából. A csapat balfék azonban hamarosan rájön, hogy sokkal nagyobb tétje van a dolognak: a világ megmentése; hőssé kell tehát válniuk.

Aki találkozott már James Gunn korábbi filmjeivel, az tudja, hogy még egy elem elengedhetetlen a műveiből, a humor jelenléte. A galaxis őrzői is ökörködés, a szónak legjobb értelmében. A film erőssége, hogy néhány elfuserált blockbustertársával ellentétben nem veszi magát komolyan. Nem is szabad, mert a cselekmény természetesen itt is tele van óriási kráterekkel, lehetetlenségekkel és értelmetlenségekkel (például, hogy egy Walkman, a fülhallgatóval és kazettával együtt simán kibír 28 évet bármiféle károsodás nélkül aktív használat mellett). Az úgynevezett suspension of disbelief, vagyis a hitetlenség felfüggesztése elengedhetetlen a film élvezetéhez, de ez egyáltalán nem nehéz, mivel Gunn tökéletesre lőtte be a poénadagolást. A galaxis őrzői egy pillanatra se lesz túl komoly, még a legfeszültebb pillanatokat is feloldja a rendező a narratívára egy-egy taktikusan ledobott humorbombával. A komikus elemek szállításában segít a tévében is szitkomban szereplő Chris Pratt, valamint a remekül megírt karakterek, a Mordály–Groot–Drax hármas, akik közül szinte lehetetlen kedvencet választani.

Guardians-Of-The-Galaxy-NK_FINALCC_GRD26_ft_dom_t2_v25rev_wt6.088923.jpg

James Gunn könnyed, szórakoztató, rendkívül gördülékeny filmet rendezett, amely méltán koronázza meg eddigi karrierjét. A galaxis őrzői messze nem a legeredetibb, legintellektuálisabb moziélmény, amit idén láthatunk, de még így is kimagaslik az átlagos blockbusterek halmazából remek elemeinek köszönhetően. James Gunn maga pedig a szennyből emelkedett fel, napjainkra elérve a mainstream Hollywood csúcsára, hogy a Toxikus Bosszúálló tanításait felhasználva győzedelmeskedjen a rossz blockbusterek ellen, ezzel megmentve a multiplexek birodalmát. Így pedig, ha nem is az egész univerzum, de legalább a mozigalaxis őrzőjévé vált.

Megjegyzés: mivel Marvel-filmről van szó, most is érdemes kivárni a stáblista végét.

7/10

Szamár

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr706596557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.14. 11:30:19

csak legyen este és én is megnézem végre. Remélem, hogy ennél jobban fog tetszeni.

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.08.14. 12:37:48

@doggfather: Van esély rá. Én elég kritikus vagyok az ilyen filmekkel. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.14. 23:10:19

@SzamárCsacsi: tudom. :D Az írásaidból kikövetkeztettem már. :)

Golyós 2014.08.14. 23:10:22

Nagyon tetszett!
Nem vártam meg a stáblista végét, mi volt ott?

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.08.14. 23:17:20

@Golyós: Megjelent Howard, a kacsa az első Marvel mozifilmből (ő is a Gyűjtő egyik gyűjteménye volt). :)

Nyílméregbéka 2014.08.16. 07:45:08

Simán 9/10 az év legszórakoztatóbb filmje.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.16. 10:00:48

a + jelenet talán az eddigi legjobb marvel stáblistás cucc lett. :D

De a film is simán jó volt, sőt. Moziban meg fogom nézni még egyszer az tuti.
süti beállítások módosítása