Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Tiniromantika "inváziós sci-fi köntösben"

2013. november 11. 20:12 PanAma

Andrew Niccol idei filmjével nagy fába vágta a fejszéjét. Mérvadó alkotásai után - mint a Truman Show, vagy a Fegyvernepper - a tiniközönség által kedvelt fantasy-romantikus ponyvairodalom megosztó írónőjének, Stephenie Meyernek az Alkonyat tetralógián kívül eső regényéhez nyúlt, A burok-hoz. Bár a rendezőtől nem áll messze a sci-fi érdekeltség (Gattaca, Lopott idő), az irodalmi alap alkotója már eleve komoly kérdéseket vet fel a befogadói rétegben: van, aki gyűlöli, van, aki imádja Meyer munkásságát. Lássuk, milyen lett a mozgóképes adaptáció!

a burok.jpg

A nem túl távoli jövőben a Földet egy idegen, ám békés faj szállja meg: a Lelkek. A világok között utazó parányi lények gazdatestként használják az embereket, beléjük költözvén átveszik a tudatuk felett az irányítást, miközben folytatják a megszokott Földi életet. Melanie - aki az emberi ellenállók kis csapatának tagja - az öccsével menekül, míg az egyik kétségbeesett hajsza alkalmával a Hajtók el nem kapják, és belé nem ültetnek egy Vándor nevű idegent. Bár a jövevényt figyelmeztetik, hogy a heves érzelmek és a szenvedélyes emlékek miatt nem olyan az emberi fajban élni, mint eddig, Vándor arra nem számít, hogy Melanie személyisége benne marad a testben. A két lélek kezdeti egymásnak feszülése után együttműködés indul el a burokban – Vándor a lány vágyai által vezérelten elindul, hogy felkeresse az emberi ellenállók csoportját, köztük Melanie szerelmét is.

Az alaptörténet egy újító szándékú inváziós sci-fi-be van ágyazva, melyben az idegenek ezúttal nem a háborút, hanem a békét hozzák el a Földre, mondván, hogy az emberi faj pusztítja magát (háborúzik, szennyezi a környezetet). A morális kérdésfelvetést tovább fokozza, hogy a megszállás az emberi személyiségek elnyomásán alapul, hiszen a Lelkek a testünket használják fel a saját létükhöz. Minden esetre sajátos ötlet az idegen faj efféle ábrázolása, hiszen így az alapfelállás nem szít értelemszerű gyűlöletet irántuk, sőt nagyon gyakran az emberi ellenállók tanúsítanak olyan magatartást, ami morálisan megingatja a nézői azonosulást.

Kár, hogy a film - természetesen a regényből kiindulva – nem él a sci-fikörnyezet lehetőségeinek további feszegetésével, hanem mindössze keretnek használja egy személyes dráma ábrázolásához. Az ígéretesen akciódús indítás után A burok viszonylag hamar beleszalad az adaptáció hűségcsapdájába és egy tinédzser-romantikává korcsosodik, méghozzá először egy szerelmi háromszög (ami már szerencsére nem olyan nevetséges, mint a Twilight-ban), majd négyszög ábrázolásával. Az inváziós sci-fi morális/filozófiai vonatkozása innentől kezdve teljesen súlytalan, semmi másra nem tudunk figyelni, mint a felnőtté válási frusztrációban tengődő hősszerelmesek szerencsétlenkedésére. Az elnagyolt akciójelenetek már csak szükséges kiegészítők, hogy ne vágjuk fel az ereinket a sci-fi-burokba csomagolt érzelmi metaforán, mely szerint mi van, ha a szívünk egyszerre kétfelé húz.

Szerencsére a női karakter ez alkalommal tényleg karakter lett (méghozzá két személyiséggel), ami Bellához képest óriási előrelépés, a násztáncot járó hímek viszont kínosan semmitmondóak – érzelmi vonzódásukon kívül semmi nem jellemzi őket.

A Twilight saga gyalázatát nem menti meg, de önálló filmként úgy-ahogy megállja a helyét A burok. Sajnos megint egy hiteltelen tinidráma kerekedett ki a Meyer-adaptációból, és nem egy lehetőségekkel teli sci-fi.

6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr405625843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása