Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Vaszabáló férgek és géppé váló emberek

2014. január 1. 18:51 PanAma

Nem vagyok egy nagy anime-rajongó, ahogy a japán filmművészetet sem gondolom saját területemnek. Ám Fumikiho Suri 2007-es, nálunk is forgalmazott sci-fi animációját, a Vexille-t mindenkinek ajánlani tudom! Pergő ritmusú cselekmény, érdekes kérdésfelvetés és nagyszerű rajzolt világ teszi élvezetes filmmé ezt az alkotást.

2077-re a világ jócskán megváltozik: amiként a mindennapok terén (a robotok szerves részét képezik az életünknek), úgy a világpolitikáén is. Japán ellen az ENSZ szankciókat vetett be, méghozzá a biotechnikai és robotmechanikai kutatások drasztikus és kiszámíthatatlan fejlődése miatt. Az ország politikai válasza az elzárkózás volt, senki nem tudja, mi folyik a szigeten. Ennek mintegy tíz éve már, ám az amerikai speciális katonai egység, a SWORD fenyegető jelek érkezését észleli Japánból, aminek valami titokzatos fegyvertechnológia állhat a hátterében. Mielőtt a világ veszélybe kerülne, az osztag útnak indul az elzárt világ felé, hogy kiderítse, mi folyik a beton biztos határok mögött.

vexille-742836.jpgA történet rendkívül izgalmas: a nyomozós thriller vonzásában egy disztópikus, katasztrófafilmes sci-fi keretbe ágyazott, akciójelenetekkel dúsított cselekmény bontakozik ki. A személyiségi drámákról nem is beszélve, ami a kifinomult karakterfestésnek (pl. őrült tudós) köszönhetően jól megállja a helyét a brutálisan keveredő műfajok hálójában. De a tömérdek alműfaj kiegyensúlyozásához japánok amúgy is nagyon értenek!

A Vexille leplezetlenül nyúl a hollywoodi science-fiction ősök néhány eleméhez: így például a sivatagban száguldozó, vaszabáló szörnyek, a jagek a Dűne férgeit, Maria karaktere pedig a Tomb Raider Lara Croft-ját idézi meg. Ahogy az sem véletlen, hogy a film főhőseinek amerikai katonákat tesznek meg, a katasztrófa-sújtotta terület pedig maga Japán. Az ország filmes alkotói az ihletszerzés ezen módját nem is tagadják, noha viszonyuk az amerikai forrásvidékhez igen ambivalens (nem ritkán iróniával idézik meg).

vexille_37916.jpgA géppé váló, sőt, mintegy istenülő ember motívuma Japánban szintén nem ritka, ebben a filmben is szépen végigvitt kérdésfelvetés. Csakhogy a tematikához a keleti sci-fi nagyhatalom alkotói egészen másképp nyúlnak, mint az az amerikai álomgyárban megszokott: az emberben megjelenő mechanikus rész az érzelmek által kontrollálható (gyakran harag hatására történik az átalakulás) erő jelképe, és nem a rideg érzelemnélküliségé. A géppé válás tehát náluk egy magasabb lénnyé való átlényegülés.

A látványvilág kiváló: a kizárólag CGI technikával készült, ám mégis a rajzoltság érzését keltő anime-világ szemet kápráztató. Egyértelműen egy felnőtteknek készült animációs film következetes stílusát viszi.

Ha nem is vagy japánmániás, akkor is tudom ajánlani a Vexille-t, mert egy kiváló forgatókönyvvel rendelkező, pazar képi világgal bíró film!

8/10

PanAma

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr765705765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.02. 10:31:25

nem láttam még, de ezután rákeresek.

besucher 2014.01.02. 16:43:26

Az ajánló felkeltette az érdeklődésemet, hiszen szeretem a jó SF-filmeket. De kérem a "súlytotta" szú kijavítását j-sre!

aard · www.goldberry.hu 2014.01.02. 21:05:22

hmm, azért egy 2007-es és valóban nagyon jó animét felfedezni 2014-ben elég gáz, de hát mit értek én a lovakhoz, ugye... ?
Azóta őrizgetem különböző adathordozókon, amióta elérhetővé vált.
Valamint jó pár anime van ami figyelemre méltó, már ha valaki érdeklődik a műfaj iránt.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.01.02. 21:10:36

@aard: Kedves aard!
Blogunk profiljában beletartozik, hogy nem csak aktuális, de régebbi filmekről is írunk kritikákat, esetleg olyanokról, amik eltűntek a süllyesztőben (vagy épp nem, de felelevenítésre érdemesek). Így utólag is kedvet kaphat hozzá bárki, aki filmet keres estére, vagy a jövőre nézve.

Én sajnos tényleg nem vagyok egy nagy anime-szakértő, ez a darab is véletlenül került a szemem elé (bizonyára ezért is a megkésés), de örülök, hogy megtörtént, mert igazán élvezetes volt!

Köszönjük, hogy erre jártál! :)

aard · www.goldberry.hu 2014.01.04. 13:56:07

@PanAma: Kedves PanAma !
Értem én, hogyne érteném, csak akkor számomra volt fura. :) Javaslom akkor figyelmedbe a Final Fantasy jó pár darabját, pl a A harc szelleme pont most megy az AXN-en :) jó szórakozást hozzá

ps: kellemes hétvégét

üdv
aard

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.01.04. 13:58:37

@aard: Azt pont láttam és bizony az is egy nagyon jó darab, kifejezetten izgalmas, érdekes alkotás! (japán rajzfilmekből persze Miyazaki Hayao kihagyhatatlan, az ő világáért szabályosan rajongok)

aard · www.goldberry.hu 2014.01.04. 14:09:34

@PanAma: akkor jó :) Én nagyon szeretem, bár koránt sem vagyok a műfaj szakértője :) Láttam jót-rosszat, de majd feltúrom a gyűjteményem és ajánlok még pár jó, megtekintésre érdemes darabot :)

További jó blogolást, úgy gondolom, visszatérek:) és nem, nem trollkodni :)

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.01.04. 14:11:08

@aard: De jó! Ajánlókat mindig szívesen veszek, mert szeretném szélesíteni ezen a téren (is) a látott filmek listáját.
Az jó, ha visszatérsz, nagyon szívesen látunk! :)

aard · www.goldberry.hu 2014.01.04. 14:21:58

:) örülök, hogy örülsz :) Rendben, megtiszteltetésnek veszem :)

na itt van egy pld: Tekken.Blood.Vengeance.2011
vagy: Final.Fantasy.VII-Advent.Children

hirtelenjében :)

aard · www.goldberry.hu 2014.01.04. 14:36:44

@PanAma: igazán nincs mit, hétvégére ebben az időben tökéletes időtöltés tv helyett :)
süti beállítások módosítása