Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Fagyba zárt testvérek

2014. január 8. 18:07 RDorka

Chris Buck (Surf's Up, Tarzan) és az elsőfilmes Jennifer Lee  (aki ezáltal a Walt Disney Stúdió legelső női rendezője lett, aki  egész estés filmet alkotott) rendezésében született meg a Box Office listák élét döngető Jégvarázs című film.

Hans Christian Andersen Hókirálynőjének eme különleges adaptációja (a mű csak elemeket dolgoz fel az eredeti meséből) a Norvég mesevilágba kalauzol minket, ahol egy királyi testvérpár, Elsa és Anna élik a mindennapjaikat. Elsa irányíthatatlan varázsereje azonban örök télbe taszítja a királyságot, ezért Anna versenyt fut az idővel, hogy megmentse a birodalmat és vele együtt önmagát, valamint megpróbálja helyrehozni a megromlott testvéri kapcsolatot. A történet alapján kijelenthető, hogy ez bizony nem egy szokványos Disney-hercegnős mese lesz. De még mennyire nem! 

Frozen_castposter.jpg

A film angol címe (Frozen) egy egyszavas összefoglalása a műnek. Nem csak a fagyott királyságot, de a megfagyott szívet és az elhidegült testvéri kapcsolatot is szimbolizálja. Ebből is látszik, hogy inkább szól a családi kapcsolatokról, mint a királyságról meg a varázslatos szerelemről. A szereplők ennek köszönhetően valóságosabbak, közelebb kerülnek a nézőkhöz. Nincs itt a megszokott királyi nagyzolás, a szerelem első látásra is csupán csak öniróniaként van jelen (erről többet nem mondhatok spoiler nélkül), így a Jégvarázs kicsit olyan lett, mintha az eddigi hercegnőmeséket parodizálná ki. Legyél fiú vagy lány, ha van testvéred, értékelni fogod ezt a filmet. Akinek nincs, az se búslakodjon, a történet hozzá is szólni fog, és közben rengeteget nevethet a komikus mellékszereplőkön.

frozen-600-02.jpg

A Jégvarázs látványvilága is csodálatos, néhol majdhogynem hiper-realisztikusnak is nevezhető. Ennek érdekében cinemascope-hoz hasonló technikával vették fel a filmet. Az Titan A. E. (2000) óta ez volt az első alkalom, hogy újra használták ezt a technikát egy egész estés animációhoz. A Disney történetében, pedig A Susi és Tekergő (1955) óta először. Természetesen ezt ötvözték a modern technikákkal, és így élvezhetjük az animált Norvég fjordokat teljes valójukban.

Végül beszéljünk a 3D film előtt bemutatott rövidfilmről: egy Mickey egér klasszikusról. A Get a horse! című gyöngyszem egy fekete fehér 2D-s animáció, melyet több korai Walt Disney film segítségével raktak össze. Eddig minden rendben is lenne, de hirtelen a szereplők kiugranak 3D-be és a két verzió gag lehetőségeit kihasználva szórakoztatnak minket. Ha másért nem, ezért mindenképpen érdemes a 3D-re beülni a moziba. Vitatkozhatnánk azon, hogy milyen mondanivalóval bír ez a megoldás – ahogy sok külföldi kritikus tette – de felesleges. Csak dőljön mindenki hátra és élvezze, ahogy a régi és az új egyesül, és persze ne felejtsen el nevetni!

Összefoglalva: ha szeretnél egy jót kacagni, ha szívesen néznél egy megható történetet a testvéri szeretetről, és ha eleged van a hagyományos hercegnőmesékből, vagy csak szimplán egy kis hóra vágysz ebben a tavaszias télben, akkor mindenképpen nézd meg ezt a filmet! Nem fogsz csalódni. (És nézd végig a stáblistát, mert a végén vár rád egy meglepetés jelenet!)

8.5/10

RDorka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr985738372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RDorka 2014.01.08. 19:30:50

Természetesen gyönyörű dalok is vannak benne, melyek elég hamar az amerikai slágerlisták élére törtek.

És most kaptam a hírt, hogy a filmet jelölték BAFTA díjra!

Mr.Treeger 2014.01.09. 10:43:33

Az elején a Mickey-s rész nagyon jó volt, a lányom még most is emlegeti.
A film pedig az elmúlt évek legjobb animációs filmje, igazából azért mert sokkal jobban passzol Disney hercegnős klasszikusokhoz. Én az elmúlt időben már untam a Pixar és a Dreamworks filmjeit, amik felnőtteknek szóló poénjaikkal és nem emberi hősökkel próbáltak működni.
Pedig egy családos meséhez, hercegnő kell és jó dalok. Végre a Disney is belátta, akár az Oroszlánkirályt is ledönthetik a trónról a bevételi adatok. A közönség erre vágyott.
És mint lányos apuka, szívesebben vittem el erre, mint egy következő Shrek vagy társaira.
De ajánlom szintén norvég élőszereplős Csillaghercegnőt is. Cseh kooperációban készült, jól visszahozták a 70-es 80-as évek mesefilmjeinek hangulatát.

holdkoros · http://holdkor.blog.hu/ 2014.01.09. 11:31:58

Akkor velünk van a gond :D
8 éves múlt unokahugi, jómagam meg párom megnéztük, mondván disney, meg hercegnő, a gyereknek biztos tetszik majd. No hát már ő is hülyét kapott tőle hogy inkább musical mint mese, és kb egyetlen mondatot sem voltak képesek elmondani anélkül, hogy az ne torkollott volna valami kornyikálásba. A sztori annyira nem lett volna rossz, legalábbis nem volt a szokott elcsépelt semmi, a hóember peidg kifejezetten jó karakter volt. De nekem nagyon egylövetű film, és nem éreztem azt, hoyg érdemes volt kifizetni érte azt a sok pénzt.

RDorka 2014.01.09. 11:42:12

@holdkoros: Valóban, én is hallottam a moziból kifelé jövet, hogy egy kislány, anyukája kérdésére azt válaszolta, hogy "jó volt, csak kár hogy mindig énekeltek". Én személy szerint lelkiekben jó előre felkészültem a musical vonásra, hiszen ha emlékeim nem csalnak akkor majdnem az összes Disney-hercegnős mese tele van dalokkal. Sőt jelen pillanatban nem jut eszembe olyan Disney egész estés film, amiben ne énekelnének. Mindenesetre teljesen megértelek, kicsit kevesebb muzsikával, lehet adtam volna rá még egy fél pontot :)
süti beállítások módosítása