Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Itt a kontra az Alkonyatra!

2014. március 3. 18:57 Leilaaa

A tini-vámpír-fantasztikum „új hullámát” 2008-tól, az Alkonyattól datálhatjuk. Hosszú regenerálódás után most újabb lendületét éli köszönhetően Mark Watersnek, aki Richelle Mead írónő regénysorozatának első részét rendezte meg. Mert, mikor úgy tűnt, hogy már nem lehet újat kihozni az alapokból, mégis!

Az Alkonyattal ellentétben, ahol a vérontás a szerelem köré körvonalazódott, a Vámpírakadémiában a barátság mozgatja a vénákat. Rose és Lissa legjobb barátnők, akik egy elbukott szökési kísérlet után visszakerülnek a vámpírgimibe, hogy folytassák tanulmányaikat. A morák (akik között vannak uralkodó családok is) varázslást tanulnak, Lissa pedig mind képességeiben, mind származásában különleges mora, ugyanis ő a trón várományosa, ami miatt életveszélyben van. De a harci kiképzést kapó dampyrok, köztük Rose feladata, hogy megvédjék őket a strigáktól, a szuper erős, élőhalott, gonosz vámpíroktól, akik át akarják venni az uralmat. De a kidolgozott vámpír társadalmon kívül persze van itt még szerelem, titok és akció.

1.jpg
Fotó: Big Bang Media

A film hangulata végig vidám, humoros, pörgős, nem áll meg levegőt venni. Nagy ívű ellentéte az Alkonyat sötét világának, ahol a poénpróbálkozásokat elnyeli a depresszió. A dialógusok lazák, a tinik szokásaira, kedvenceire reflektálnak, az Alkonyatra is többek között (amihez hasonlót annak idején a Vámpírnaplókban is elsütöttek). A film és a regény „szótára” nemcsak az új fajok megnevezését tartalmazza, hanem olyan gyöngyszemekből áll össze, mint a vérszajha, a fogazásgátló vagy az etetők. Utóbbiak azok a halandó emberek, akik önszántukból, vámpírimádatukból kifolyólag csapoltatják le magukat. A szexuális feszültség sem elhanyagolandó a film kapcsán, legyen szó pikáns jelenetekről vagy a szereplők közötti kémiáról. Szóval nagyon mai, nagyon friss, már az első perctől kezdve eltalált a stílus és a hangnem, amely egy bizonyos korosztály beszippantására alkalmas. A szöveg mellett még a szituációk és a karakterek hordozzák a humorfaktort, amely nem csordítja ki a könnyünket, de folyamatos széthúzásra készteti a szánkat. Rose karaktere rendkívül szerethetőre és mondhatni „jó fejre” sikerült. A helyzetek többségét elvicceli, de a komoly fejleményeknél vagányul odaáll. A barátságra építő történet és a humor mellett tehát a hősnő az az adalék, amely jócskán túllicitálja az Alkonyatot.

0.jpg
Fotó: Big Bang Media

A szereplők nagy részének nem ismeretlen a tini-fantasztikum világa. Zoey Deutchot a Lenyűgöző teremtményekben láthattuk nem is olyan régen, bár ott jelentősebb karakter és szerep nélkül, Lucy Fry pedig vámpírfogakra cserélte a farokúszót (jelenleg a Disney csatornán fut a Mako Mermaids). És akik még növelik a film presztizsét: a gyönyörű, sokak partnernője Olga Kurylenko (Feledés, A Quantum csendje), valamint a fekete fantasztikum tapasztalt atyja, Gabriel Byrne (Stigmata). Bár a szereplők fizikai megjelenése több esetben nem tükrözi a regényben leírtakat, a gárda mégis remekül összeállt.

A filmet március 6-tól láthatjátok a hazai mozikban, addig is van idő elolvasni a regényt, vagy megnézni a trailert:  

7/10

Leila

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr685832690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása