Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

A rosszfiúk rémálma – Agent Carter

2015. március 2. 12:18 matanee

Ha szuperhősökre gondolunk, legtöbbször spandexbe öltözött, alsó hangon 180 centis, kigyúrt alakok jutnak eszünkbe, akik az életüket kockáztatják a világ biztonsága érdekében. A klasszikus trió általában Batman, Superman és Pókember, de a Bosszúállók (The Avengers, 2012) óta beleivódott a köztudatba Vasember, Hulk, Amerika Kapitány, Sólyomszem, Thor és persze Fekete Özvegy is. Habár a fenn felsoroltak közül csak a milliomos filantróp playboy Tony Stark (Vasember-széria), a dörgő hangú skandináv isten Thor (Thor 12), a dühproblémákkal küzdő Bruce Banner (Hulk-filmek) és Brooklyn büszkesége, Steve Rogers (Amerika kapitány 12.) kaptak eddig saját filmet, a Marvel univerzum töretlenül terjeszkedik. Második évadjában jár A S.H.I.E.L.D. ügynökei (Agents of S.H.I.E.L.D., 2013–), hamarosan indul a Netflixen a Daredevil, és múlt héten zárult le az Agent Carter első évada. Gondolta volna bárki, pláne a ’40-es évek Amerikájában, hogy egy nő mindenféle szuper képesség nélkül, egy szál pisztollyal és néhány hasznos közelharctechnikával a szuperhősök közé lenne sorolható? Peggy Carter megcáfol mindenkit, aki nemmel válaszol erre a kérdésre.

Még nem tudjuk, hogy mi lesz a sorozat jövője, és berendelik-e a folytatást, de mi összeszedtünk öt okot, amiért egyaránt érdemes nézni és egy új évaddal folytatni az Agent Cartert.

peggycarter.jpg

1. A TÖRTÉNET, avagy hogyan előzzük meg a III. világháború kitörését a hidegháborúban nyolc rész alatt?

A történet olyan egyszerű alapokra épül, hogy szinte hihetetlen mekkora az ugrás az első és az utolsó rész között. Az alaphelyzet: Howard Starkot (Dominic Cooper), a később színre lépő Vasember nőcsábász apját hazaárulással vádolják, ezért bujdosnia kell az igazságszolgáltatás elől. Életveszélyes találmányai rossz kezekbe kerülnek, és az egyetlen, akit segítségül tud hívni ezek visszaszerzéséhez és neve tisztára mosásához, az Peggy Carter (Hayley Atwell). Amerika Kapitány egykori szerelme most az SSR-nál dolgozik, és Howard megsegítésével pengeélen táncol. Egyetlen bizalmasa Edwin Jarvis (James D’Arcy), Howard komornyikja, akivel közösen próbálnak fényt deríteni a számtalan felszín alatt rejlő titokra. Hogy innen mégis hogy jutunk el két szovjet ügynök beszivárgásáig az államokba, akik az USA porba rombolásán és feltehetőleg a III. világháború kirobbantásán dolgoznak, az nyolc rész alatt csodálatosan kibontakozik a közönség szemei előtt. A mit sem sejtő néző tátott szájjal figyeli az eseményeket, és a történetbeli csavaroktól és függővégektől sokszor azt sem tudja, melyik irányba dőljön le a székről. Gyorsan zajlik minden, mégsem túlságosan hektikusan ahhoz, hogy ne értsük, mi történik. A miliő hamisítatlanul negyvenes évekbeli, a kosztümök, a kellékek, a helyszínek mind visszavisznek minket az időben a dzsesszzenét és szivarfüstöt árasztó, háború utáni Amerikába. A finálé pont annyi elvarratlan szálat hagyott, hogy térden állva könyöröghessünk a második évadért – főleg ha visszatér…

2. JARVIS, avagy a hang Vasember páncéljában

Nem csoda, hogy Tony Stark (Robert Downey Jr.) is őt választotta komornyikjának majd’ hatvan évvel később. Szerető férj, hűséges segéd és barát, kissé kelekótya bűntárs – ez a mi Jarvisunk, aki szolgáltatja a humort, az elgondolkodtató monológokat, és aki Peggyt a kezdetektől fogva egyenlő félként kezeli. Meglehet, többet tud Howard Stark nőügyeiről, mint a feltaláló maga, mégis a végletekig hűséges. Ez igaz Peggyvel való barátságára is, akit minden helyzetben kisegít. Hyppolitot megszégyenítő pontossággal végzi a dolgát, és valahányszor túl komolyra fordul a hangulat, ő mindig tud oldani a feszültségen. Külön megemlítendő, hogy felesége, Anna, akit soha nem látunk a képernyőn, magyar származású, és a Marvel filmekben rendszeresen visszatérő Budapestet Jarvis is megemlíti. Jár a pont érte Christopher Markusnak és Stephen McFeelynek.

peggycarter2.png

3. HÖLGYEK ÉLVONALBAN, avagy miért áll minden nagy férfi mögött egy nő?

Elég egy pillantást vetni Peggy Carterre, és ott a válasz. A legkülönfélébb használati tárgyakkal elképesztő találékonysággal döngöli földbe az ellenfeleit, akik a szégyentől később azt sem merik bevallani, hogy egy nő páholta el őket. Uraim: ha Peggy Carter meg akarná csókolni önöket, érdemes rögtön hátat fordítani és elinalni, hacsak nem akarnak eszméletlenül tölteni egy igencsak hosszú negyedórát a földön fekve. Peggy a férfiak hímsovinizmusát használja fel ellenük, hogy elérje, amit akar, és ez meglepően jól működik egy olyan korban, amikor a nőket a konyhán kívül máshol el sem tudták képzelni. A szexista megjegyzésekre üde humorral és zavarba ejtő őszinteséggel reagál, és követendő példát statuál, amikor kijelenti, hogy el fogja nyerni a neki kijáró tiszteletet, így vagy úgy. Legfőbb ellenlábasa ezen a fronton SSR-os kollégája, Agent Thompson (Chad Michael Murray), aki szinte fájdalmasan elvakult, és egy ponton nyíltan megmondja Peggynek, hogy a férfiak sosem fognak egyenlő félként tekinteni rá. Ennek megcáfolására a sorozat Peggy mellett számos más női karaktert is felvonultat, akik tökéletes példái annak, hogy nem valakinek a neme határozza meg, mit érhet el az életben. Ott van még Daniel Sousa (Enver Gjokaj), aki nemcsak, hogy valószínűleg többet érez Peggy iránt a szimpla munkatársi viszonynál, de ki is áll érte a kollégái előtt, függetlenül érzelmeitől. Egyszerűen csak jófej, legyünk őszinték.

4. SZÍNÉSZGÁRDA, avagy a Marvel rajongók földi mennyországa

Aki képben van a Marvel dolgaival, az biztosan hallott már a számos kisfilmről, amelyek a nagy blockbusterjeik mellett örvendeztetik a rajongókat. A leghíresebbek talán azok, amelyek a Thorhoz és a Vasember 3-hoz készültek, de 2013-ban egy olyan is napvilágot látott, ahol Hayley Atwell újra Peggy Carter bőrébe bújik, és közvetlenül a frontról való hazatérése után próbál újra beilleszkedni. Már ott is alaposan szétrúgta pár rosszfiú hátsóját, és villogtatta a képességeit, valamint feltűnt az Amerika Kapitány második részében is, A tél katonájában (Captain America: The Winter Soldier, 2014), de igazán csak az hozta lázba a rajongókat, amikor 2014-ben szóba került a saját sorozat lehetősége az ABC-n. Innentől pedig nem volt megállás. A sorozat legnagyobb sztárja Atwell mellett nyilvánvalóan a Howard Starkot alakító Dominic Cooper, aki még a fináléban is jelentős szerepet játszott, de nyilván nem jelentéktelen Chad Michael Murray, James D’Arcy, Lyndsy Fonseca vagy Shea Whigham neve sem.

agent-carter-peggy-howard-jarvis-abc.jpg

5. CAMEÓK, avagy ki ugrott be és ez vajon mit jelent?

Előző pontunkban csak néhány állandó nagy színészt említettünk, akik nevüket adták a sorozathoz, de akadt egy-két olyan meglepetés vendég is, akiktől a rajongók egészen lementek hídba. Nem akarjuk elrontani a szórakozását annak, aki még nem látta a sorozatot, így spoileres mélységekbe nem megyünk, de a röpke nyolc rész alatt jelentek meg érdekes karakterek is a színen, akikről említést tehetünk. Az évad közepén tettünk egy kitérőt a Szovjetunióba, ahol újra találkoztunk az Amerika Kapitányból már jól ismert Howling Commandos névre hallgató csapattal, akik a háború alatt Steve Rogersszel (Chris Evans) szolgáltak, de ott futottunk még bele a Marvel univerzum egyik alapkövét jelentő elembe is, ez pedig a Vörös Szoba. Itt képezték ki a Fekete Özvegyet (Scarlett Johansson), és a Tél Katonájaként ismert Bucky Barnes (Sebastian Stan) is tudna mesélni róla. A pletyka szerint lehetséges, hogy Buckyval találkozni fogunk a második évadban, és a fináléban feltűnő vendégszereplő is (akinek a kilétét spoileres mivolta miatt nem fedjük fel) egyértelműen ebbe az irányba mutat – nekünk pedig már ennyi is bőven elég, hogy akarjuk azt a következő szezont, nem igaz?

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr897231445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.