Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Le a kalappal Burton előtt - ismét

2014. január 3. 19:50 RDorka

Ha a tudatos filmalkotásról kéne beszélni, az egyik példa biztos, hogy Tim Burton (Batman Visszatér, Charlie és a csokigyár) Frankenweenie (2012) című animációja lenne. 

frankenweenie-clipthumb-jpg_170157.jpg

A történet szerint a fiatal Viktor Frankenstein egy kegyetlen balesetben elveszíti egyetlen barátját, a kutyáját, Sparkyt. Ám a tudomány szent eszközeivel sikerül őt visszahoznia az élők sorába. Persze ez rengeteg kalamajkát indít el, ahol mindkettejüknek bizonyítania kell.

De lássuk csak, miért is nagyszerű ez az alkotás. Először is kiváló példája a stop-motion báb animációnak. Minden egyes karaktert kézzel készítettek és animáltak a Three Mills stúdióban. Körülbelül 200 bábot használtak a film elkészítéséhez, melyek mindegyike óramű pontossággal kidolgozott (konkrétan svájci órásmestereket kellett felkérniük az apró csavarok elkészítéséhez). Mindezzel a Frankenweenie lett az első fekete-fehér stop-motion animáció, melyet IMAX 3D-ben is vetítettek.

Másodszor a maga parodisztikus voltával tiszteleg a horror műfaja és számos egyéb filmművészeti alkotás előtt. A filmben az 1922-es Nosferatuval kezdve a Kedvencek Temetőjével bezárólag megjelennek a horror ikonikus alkotásai. Természetesen, ha elég szemfülesek vagyunk rengeteg egyéb reflexióra is felfigyelhetünk: akár Burton eddig filmjeiből, vagy olyan népszerű alkotásokból, mint a Jurassic Park.

És harmadszor, de nem utolsó sorban: kiemelkedő a mondanivalója! Szól a barátságról, a hűségről, a halált is legyőző szeretetről. A tudományról, és az ahhoz való viszonyról, mely valljuk be néha még napjainkban is  igen ellenséges. Kritizálja az amerikai társadalmat, amikor Mr. Rzykruski kifejti Viktornak, hogy az országban nincs elég tudós és az elméje tágítására bátorítja. És Burton-höz mérten szól a különcségről, hiszen néha mindannyian annak érezhetjük magunkat.

Nem ismerem Tim Burtont, sosem találkoztam vele, de én a padláson elbújó, filmeket készítő Viktorban őt látom, tehát a főhős akár egy sajátos szerzői alteregoként is felfogható. Azt érzem, hogy a rendező ebbe a filmbe a szívét-lelkét beletette, és ezáltal tudott ilyen maradandót alkotni. 

10/10

RDorka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr975706661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scs 2014.01.04. 13:28:29

imádtam ezt a filmet, de a kalaplevétel késett majdnem 1,5 évet :D

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.01.04. 13:30:59

@scs: Kedves scs!

Blogunk profiljában beletartozik, hogy nem csak aktuális, de korábbi/régebbi filmekről is írunk kritikákat, esetleg olyanokról, amik eltűntek a süllyesztőben (vagy épp nem, de felelevenítésre érdemesek - ez mindenképpen olyan!). Így utólag is kedvet kaphat hozzá bárki, aki filmet keres estére, vagy a jövőre nézve.
Ezért a a "késés", de kalapot emelni talán mindig érdemes! :)
Köszönjük szépen, hogy erre jártál!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.04. 19:12:39

jó kis film, de messze van azért burton legjobbjaitól.

Tibi5000 · http://sport-kiraly.blog.hu/ 2014.01.05. 13:22:00

Jó kis film, de tényleg nem Burton legjobbja.

RDorka 2014.01.05. 15:45:27

@Tibi5000: Nekem eddig ez tetszett a legjobban Burtontől, bár én meghalok az animációkért, úgyhogy az sokat számít.
Te melyik filmjét szereted a legjobban?

@doggfather: Szerinted melyik a legjobb filmje?

Tibi5000 · http://sport-kiraly.blog.hu/ 2014.01.05. 17:48:00

Az első hely megosztva van. :)
Ed Wood, az Ollókezű Edward és a Charlie és a csokigyár is fantasztikus. Nekem ez a top 3.

RDorka 2014.01.05. 17:54:59

@Tibi5000: Az Ed Wood-ot még sajnos nem volt lehetőségem megnézni.. De valóban az Olló kezű Edward megérdemli a top hármat, nálam a második helyen szerepel a Frankenweenie után. 4 vagy 5 lehettem, amikor először láttam azt filmet és anyukám elmesélése szerint annyira elvarázsolt, hogy folyamatosan azt szerettem volna nézni. :D
A Charlie és a csokigyár is elég elöl szerepel a listámon. Bár Burtonnek nehéz olyan filmet alkotnia, amire rosszat tudnék mondni :)
süti beállítások módosítása