Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Vérmesék

2013. október 5. 11:19 kockaes

Igazán nem vártam sokat a Vérmeséktől, sőt féltem tőle. Féltem, hogy Robert De Niro megint csak önmaga paródiáját játssza majd, mint tette azt az elmúlt évtized komédiáiban (Csak egy kis pánik, Még egy kis pánik, Apádra ütök sorozat stb.). És hát valljuk be, Luc Besson sem az a rendező, aki a Metró (1985), a Léon, a profi (1994) vagy Az ötödik elem (1997) idejében volt. Így hát egy közhelyekkel teli, kifejezetten lapos vígjátékra számítottam. Ám a Vérmesék kellemes meglepetésnek bizonyult, annak ellenére is, hogy semmi újat nem mutatott.

A Manzoni család évek óta él az FBI tanúvédelmi programjának oltalma alatt, mert a családfő, Giovanni (álnevén Fred, személyesen Robert De Niro) elárulta a maffiát, rács mögé juttava ezzel a keresztapát, aki természetesen vérdíjat tűzött ki a fejére. 20 millió dollárt. Rengeteg pénzt, így elég elég elszánt bérgyilkos lohol a család után – nem kevés hullával tarkítva útját. Manzoniék pedig Stansfield ügynök (Tommy Lee Jones) vezénylete alatt egy eldugott franciaországi kisvárosba költöznek. A beilleszkedés meg természetesen nem megy zökkenőmentesen. Maggie, a tűzrőlpattant asszonyka (Michelle Pfeiffer) a vegyesbolt felgyújtásával áll bosszút az undokoskodó eladón, a két gyerek, Belle (Dianna Agron) és Warren (John D'Leo) pedig osztálytársaikkal tisztázzák – nem éppen humánus eszközökkel – mit is jelent a tisztelet és hogy ki az úr a háznál. Aztán mikor már azt hinnénk, hogy minden szép és jó, új életet kezdhetnek, valahogy mégiscsak a nyomukra bukkan a maffia...

Vérmesék_The-Family.jpg

Ha egy szóval kéne jellemeznem a filmet, egyből Robert De Niro „fuck”-ja jutna az eszembe. Ugyanis mint azt megtudjuk, ezzel a szóval az érzelmek egész sorát lehet kifejezni. Minden adott egy fekete komédiához. Van maffia, van erőszak, van szarkazmus és vannak kiváló színészek – akik egytől egyig elragadóan játszanak – a film mégsem akar pörögni. (Fuck.) Besson nem találta el a ritmust, ül a film a tojásokon, amik a sok kotlás ellenére sem akarnak kikelni. Így nincs igazi izgalom, ami miatt csúcspont sincs. (Fuck.) Elvesznek a poénok a szöszmötölésben, és a film végére teljesen érdektelenné válunk a megoldásban. (Fuck.)

De vannak azért abszolút pozitívumai is a filmnek. A Gorillaz Clint Eastwood című számára (amit már a trailerben is használnak az alkotók) megérkező kivégző osztagos jelenetet különösen szerettem. Megcsillant Besson régi zenei zsenije – a megfelelő számra megfelelően vágott film, mindezt ráadásul kommerszen stílusosan. És bár Mr De Niro itt is önmaga paródiája, a kiöregedett maffiózó, mégsem érzem szánalmasnak, hanem nagyon is szerethetőnek, kedves tisztelgésnek a Scorsese által rendezett karaktereinek. Nem hiába idézik meg a Nagymenők (Goodfellas, 1990) szellemét – a film Tonino Benacquista Malavita (angolul Badfellas – utalás a Nagymenőkre) című művének a filmes adaptációja.

Hiába nem valami pörgős film a Vérmesék, és hiába nincs igazi tétje a végjátéknak, azért mégsem rossz film ez. Kedves vasárnapi matiné. Néha tudni kell lazítani, hátradőlni, és bambulni egy jót. A nachos ropogtatásról már nem is beszélve.

6/10

 

Kockás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr365552364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.02. 19:38:30

tényleg fuck ez a film. :S
Csak sajnos nem a jófajta. :S
süti beállítások módosítása