Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Érdekességek az Oscar háza tájáról

2014. február 16. 18:26 PanAma

Színészek közül csak ketten utasították vissza a díjat. George C. Scott elsőként, aki a Patton (1970) című film főszereplője volt. Állítása szerint azért nem vette át a díjat, mert alakítását nem tartotta összemérhetőnek a többi jelölttel. Marlon Brando, A Keresztapa (1972) kiemelkedő alakítást nyújtó címszereplője Sacheen Littlefeathert küldte maga helyett az Oscar-gálára az amerikai őslakosokkal szembeni bánásmód elleni tiltakozás jeléül.

Az Oscar-díj történetében a legtöbb díjat nyert személy Walt Disney, aki 26 alkalommal vehette át az aranyszobrot. Egyébként nem kevesebbszer, mint 59 alkalommal jelölték.WaltOscars.jpg

A színészek között a legtöbb jelölést Meryl Streep kapta: 18 alkalommal találták érdemesnek az Oscarra, ám mindössze háromszor nyert. Katharine Hepburn, Jack Nicholson 12 jelöléssel, Bette Davis (2 díj) és Laurence Olivier (1 díj) 10 jelöléssel követi.

A legtöbb Oscart elnyert film címén – 11 díjjal  három alkotás osztozik: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003).

Magyarország két díjjal büszkélkedhet. Az első Rofusz Ferenc A légy c. alkotásához fűződik, mely 1981-ben hozta haza az aranyszobrot, a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában. A másodikat legjobb idegen nyelvű film kategóriában egy évvel később, 1982-ben Szabó István Mephistója nyert.

Az irodalom és a film mai napig tartó szoros összefonódását mutatja, hogy 1927 és 2000 között a díjakat bezsebelt filmek 67%-a adaptáció volt (a Mephisto is Klaus Mann azonos című regényéből készült).

George Bernard Shaw az egyetlen Nobej-díjas (irodalmi Nobel-díj, 1924), aki Oscart is nyert (noha megosztva), méghozzá 1939-ben a Pygmalion forgatókönyvéért.

A legidősebb főszereplői díjazott 1982-ben Henry Fonda volt, aki 76 éves korában kapta meg a díjat, Az aranytóban nyújtott alakításáért. A gálán nem jelent meg, helyette lánya, Jane Fonda vette át a szobrot.

A Huston és a Coppola család büszkélkedhet a legnagyobb „dinasztiális” sikerrel, hiszen három generáción át is díjazták őket: Walter Huston 1948-ban legjobb mellékszereplőként, fia, John ugyanabban az évben rendezőként és forgatókönyvíróként, unokája, Anjelica 1985-ben a legjobb mellékszereplőként nyert. Carmine Coppola 1974-ben filmzenéért, fia, Francis Ford ugyanabban az évben rendezésért, unokája, Sofia 2003-ban forgatókönyvért kapott Oscart.

A legjobb idegen nyelvű film díját csak 1956-ban osztották ki először, akkor Federico Fellini zseniális és gyönyörű alkotása, az Országúton diadalmaskodott.federico-fellini-giulietta-masina-oscar.jpgPanAma

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr425817093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása