Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Hé, ezt a számot már hallottam!

2014. március 14. 18:42 kockaes

De nem eleget!

Vannak olyan zeneszámok, amelyeket a játékfilmek előszeretettel vesznek elő és elő. És elő és elő. És ezek hallatán már olyan intertextuális sztráda alakul ki a néző fejében, amelynek úttalan útjain pillanatok alatt képes elveszni, és azon kapja magát, hogy a legközelebbi vészkijárat után rimánkodik. Mert ha elindul az „Ez honnan is olyan ismerős?” kérdést folytató, micimackós gondolj-gondolj, akkor bizony megszűnik létezni a film, és marad a zene, meg az a másik huszonöt-harminc mozi, amelyben még elhangzott. Ezúttal ezekből szedtünk össze egy csokorral, de természetesen a lista korántsem teljes. Rock 'n' roll, baby!

large saturday night fever blu-ray7.jpg

Itt van mindjárt Buddy Holly slágere, az Everyday, amely mintegy tizenöt filmben csendül fel, többek között a Mr. Nobodyban, a Beszélnünk kell Kevinről-ben vagy Tétova lelkekben.

A The Chordettes néven futó lánykvartett az ’50-60-as évekből még ennél is több filmmel büszkélkedhet, egyik legsikeresebb és filmügyileg is közkedvelt számuk a Mr. Sandman, amely hallható a Vissza a jövőbe első részében vagy a Mr. Nobodyban – és vagy még egy tucat másik filmben. A csapat másik sikere a Lollipop, amely ugyancsak jó pár filmben elhangzik.

Szexy-time! Nevezhetnénk át a Yello Oh Yeah című ezerszer felhasznált slágerét, amely mindig valamilyen nagyon erotikus dolog felvezetése – humorral fűszerezve. Simpsonéknál például visszatérő dallam, hét epizódban is megszólal, amint Homer párzási rituális táncot lejt Marge-nak (vagy amint Duffman feltűnik a színen).

De ha már a hódítás jeleneteinél tartunk, ki ne felejtsük Marvin Gaye Lets Get It Onját! Oh Yeah! Az egyik legjobb feldolgozás a Pop, csajok satöbbiben hangzik el, Jack Black hangszálainak köszönhetően. 

Ha meg a csajok akarnak pasit, akkor ott van Bonnie Tyler örök klasszikusa, a Holding Out for a Hero. Olyan filmekben csendül fel, mint a Shrek 2., a Footloose vagy a Louise & Clark.

Romantikusabb vizekre evezve itt van nekünk a Hall & Oates dala, a You Make My Dreams, amelyre a filmművészet egyik legédesebb jelenetét komponálták. Igen, az 500 nap nyárról van szó, mikor férfi főhősünk, Tom (Joseph Gordon-Lewitt) táncba foglalja szerelmét, amelyhez még a boldogság kék madara is asszisztál. 

A vagányságot pedig egy szám sem fejezi ki olyan jól, mint a Steppenwolf Born to Be Wildja, mely hallható a Szelíd motorosokban (ez a film használta fel elsőnek!), A vadon kölykeiben (mi sem természetesebb, hiszen a film eredeti címe is az, hogy „vadnak született”), a Boratban és sok-sok másik moziban is.

A másik „Amerika a király” sláger a Sweet Home Alabama a Lynyrd Skynyrd előadásában. Vegyük például a Forrest Gumpot vagy A texasi láncfűrészest, de legutóbb az idei Oscar-díjas 20 Feet from Stardom című dokumentumfilmben is elhangzott.

A War legismertebb száma, a Low Rider is hasonlóan kedvelt filmes betétdal: Lovagregény, 21 gramm, Robotok vagy a Beverly Hills-i Ninja. A Misfitsben haladva a korral már egy remix hallható.

De ha már a Beverly Hills-i Ninjánál tartunk, el ne feledkezzünk a Kung Fu Fightingról! Carl Douglas klasszikusa mindig bevetésre kész, hogy az összes alulképzett harcművész kungfumesternek képzelhesse magát.

És a lista folytatódhatna tovább és tovább… Említésre méltó még a What a Wonderful World és az Over the Rainbow is, valamint a kettő Kamakawiwo'ole-mixe. Ezek szinte kihagyhatatlan kellékei egy-egy romantikus komédiának vagy családi kalandfilmnek, de talán ez nem is akkora baj. Az a helyzet, hogy már az első hangsorok hallatán kisebbfajta jóérzés tölt el, ha arra gondolok, hogy a filmek mégiscsak egyfajta reprezentációi az emberiségnek, az emberi lelkületnek. Mégis lenne remény és szeretet? Ezek a dalok mindenféleképpen ezt sugallják. It's a wonderful world!

kockás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr865853427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása