Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Ismét vízre száll a Titanic

2014. március 25. 19:30 SzamárCsacsi

Immár 21. alkalommal rendezik meg hazánkban a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált április 4. és 12. között. A budapesti fesztivál, bár az utóbbi években vesztett kicsit a népszerűségéből, még mindig az egyik legnagyobb Magyarországon, és idén is kiváló filmekkel jelentkezik. A filmeket öt helyszínen mutatják be: ezúttal is az Uránia, a Puskin, a Toldi, az Örökmozgó, valamint az A38 Hajó szolgál otthonául az eseménynek. A fesztivál részletes programját március 27-én teszik közzé, de a legfőbb elismeréséért, a Hullámtörők-díjért versenybe szálló kilenc filmet már bejelentették.

logo_titanic.png

Az idei Sundance Filmfesztivál külföldi játékfilmek kategóriájának (World Cinema Dramatic) három filmje is versenybe száll, köztük maga a győztes, a chilei Embert ölni. Alejandro Fernández Almendras filmje egy középosztálybeli család történet meséli el, akiket egy utcai banda terrorizál. Miután ráébrednek, hogy a hatóságokhoz hiába fordulnak segítségéért, Jorge-nak, a családapának saját kezébe kell vennie a dolgokat. A filmnek ismét versenytársa lesz Maya Vitkova bolgár rendezőnő debütálása, a Viktoria. A mű szatíra a kommunizmus összeomlásáról egy köldök nélkül született kislány szemszögéből végigkövetve az eseményeket. A kategória harmadik átvett filmje a norvég Vakon. Eskil Vogt filmje egy frissen megvakult írónő hányattatásait meséli el. A Sundance-en forgatókönyvírói elismerésben részesítették.

A versenyprogram „meglepetésfilmje” a francia Apacsok, amely az Embert ölni ellenpontjaként egy fiatalokból álló utcai bandát helyez a középpontba. Thierry de Peretti sötét hangvételű thrillerében olyan fényben látjuk Korzikát, mint eddig még soha. A fesztivál egyik legjobban várt filmje, a Tom a farmon szintén ezt a vonalat erősíti. Xavier Dolan legújabb alkotása pszichothriller, amelyben a főszereplő, akit maga Dolan alakít, leutazik vidékre meleg szeretője temetésére. A helyszínen azonban rájön, hogy az elhunyt családja nemhogy róla, de szerettük nemi irányultságáról se tud. A titok baljós események láncolatát indítja el. A film alkotója, a mindössze 25 éves színész–rendező igazi fesztiválkedvenc, és már negyedik nagyjátékfilmjével szerepel a különböző díjkiosztókon.

Amerikát ezúttal Destin Daniel Cretton képviseli. A rendező 2009-ben számos díjat bezsebelt Short Term 12 című rövidfilmjével, most ebből forgatott nagyjátékfilmet. Az Átmeneti állomásban Grace-t követjük, aki egy problémás tinédzserek számára fenntartott nevelőotthon dolgozója. Viharos kapcsolata során egy újonnan érkezett lánnyal, rájön, hogy szembe kell néznie saját múltja démonaival is. Anna Odell filmje, Az osztálytalálkozó szintén a gyermekkori bántalmazás témáját öleli fel, bár teljesen más szemszögből. A svéd rendezőnő saját életéből merített a film elkészítéséhez.

A versenyprogram egyik leglátványosabb filmje A hosszú út hazafelé. Alphan Eşeli török rendező videoklipeken és reklámfilmeken edződött, ez az első játékfilmje. A történet 1915-ben játszódik Kelet-Anatólia hófedte tájain. Egy hétfős csoportot követünk, miként megpróbálnak a háború után hazatalálni a kaotikus vidéken átkelve, ahol állati törvények uralkodnak, és egyetlen céljuk a túlélés. A műnek magyar vonatkozása is van, ugyanis zenéjét Víg Mihály szerezte, akinek melódiáit leginkább Tarr Béla filmjeiből ismerhetjük. Végezetül pedig ott van Benedikt Erlingsson filmje, a Lovak és emberek. Izland hivatalos Oscar-nevezése a lovak szerelmesei számára kihagyhatatlan: a film hat egymást keresztező történeten keresztül vizsgálja a patás állatok és emberek kapcsolatát jó adag fekete komédiával fűszerezve.

SzamárCsacsi

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr625874578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása