Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Lebiggyesztett száj kalandjai

2014. május 9. 19:11 RDorka

Az ezredforduló után különös fellendülést figyelhettünk meg a képregényadaptációk háza táján. Napjainkban is egymást követik az újabbnál újabb folytatások, amelyek többnyire sikeresek. De sajnos vannak olyanok is, amik nem érik el a tömegek által megkívánt mércét, ilyen Pete Travis (Nyolc tanú, Végjáték) 2012-es Dredd bíró adaptációja is. A Dredd címen futó film se nem folytatása, se nem előzménye, de még csak nem is remake-je az 1995-ös Dredd bírónak. Önálló verzióként akarja megállni a helyét, sajnos kevés sikerrel.

A történet rendkívül egyszerű: Dredd bírót egy újonc kiértékelésére kérik fel, így együtt folytatják a bűnüldözést, ám hatalmas slamasztikába kerülnek. Vannak itt brutális gyilkosságok, exprostiból bandavezér drogbáróvá lett főgonoszok és még korrupt rendőrök is. Mindenesetre minden csupa akció. Ettől remek popcornfilm lenne, de a Dredd igazából egy hosszúra elnyújtott, kicsit véresebb Helyszínelők-résznek felel meg, csak a cselekmény fordulatossága, a szereplők mélysége és motivációja hiányzik. Ha valaki érteni akarja mindezeket, annak azt hiszem, el kell olvasnia a képregényt hozzá.

dredd-3d-1.jpg

A színészi játék egyszerűen „pazar”. Még sosem láttam olyan színészt, aki az egész film során képes lebiggyesztve tartani a száját: címszereplőnk ezt teszi. Mi pedig ezen kívül semmit sem látunk belőle, ugyanis egy pillanatra sem veszi le a sisakját, ezzel teljesen meggátolva az azonosulást. Még a legdrámaiabb részeknél is teljesen semlegesen tekintünk az arctalan karakterre. Az egyetlen azonosulási pontot az újonc nyújtaná, de ő sem áraszt el minket mimikával, illetve érezhetően a film inkább Dreddre fókuszál. Márpedig ő színtelen karakter: készen kapott, és a film folyamán sem tudunk meg róla semmit. Nem ismerjük a motivációit, nem tudjuk, miért lett olyan, amilyen. Az érzéseiről is csak a telepata újonctól értesülünk csöppet, noha teljesen kifejtetlenül.

Valószínűleg ez a film 3D-ben, mozivásznon mutatott igazán ütősen, ugyanis rengeteg lassítás található benne, ami tényleges látványátélés nélkül már-már idegtépően hatásvadásszá teszi, még ha a történet szempontjából indokolt is. Az első pár jelenetnél izgalmas látványt nyújt, utána a filmstílus kínosan monoton és indokolatlan módon önmagát ismételgeti.

Olivia-Thirlby-in-Dredd-2012-Movie-Image-e1328556184942.jpg

Mindezek ellenére a Dredd laza esti szórakozásnak egy sör mellett – vagy sok sör mellett – elmegy. Azoknak kifejezetten tetszeni fog, akik szeretik a lövöldözésekkel, robbantásokkal tűzdelt akciószekvenciákat. Ám akik olyan filmre vágynak, amelyik az agyzsibbasztó látványon túl önállóan is megállja a helyét, azok keressenek inkább mást, mert sajnos ez az alkotás csak esetleg egy sequel után kaphat értelmet. Noha az alacsony bevétel miatt előreláthatóan ilyen nem fog készülni.

4/10

RDorka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr756135201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saccperkb 2014.05.09. 21:42:21

A Dredd szerintem az év egyik, hanem a legjobb filmje volt tavaly. Lebilincselő akció, kis költségből kihozott, mégis látványos világ, fantasztikus szereposztás, hűség az eredeti képregényhez. 8,5/10

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.05.10. 12:22:32

A Dredd egy tökös oldschool (technikailag modern, de hangulatában a 80-as éveket idéző) akció mozi. Remek szórakozás se több, se kevesebb. Értelme meg van neki: Dredd a rendfenetartója elkapja a drogbárót. Miért a Die Hard anno nem ugyanez volt? Persze ott jobban lehetett azonosulni a karakterekkel.

Dreddel nem kell azonosulni, ő nem egy klasszikus értelemben vett hős, hanem szinte egy érzelem mentes "robot". A képregénybe sem veszi le soha a sisakot, Stallone magára is haragította a rajongókat amikor ezt megtette.

A látvány pedig a kis költségvetés ellenére is pazar és stilusos. Nem is beszélve Paul Leonard Morgan nagyszerű zenéjéről.

Minden filmet a kategóriájában kell értékelni és mint B kategóriás (=alacsony költségvetésű, bár ez annyira nem is látszik rajta)akció mozi ez simán 8/10.

Kár, hogy megbukott a film és folytatása csak képregényben lett, mert megnéztem volna egy nagyobb költségvetésű társadalom kritikusabb folytatást, de ki tudja...

Khal Drogo 2014.05.10. 12:22:54

Nekem nagyon tetszett a film. Dredd világához hű sztorivezetés, hiteles karakterek, jó szövegkönyv és jó látványvilág. 8/10. Az év egyik pozitív meglepetésfilmje a műfajon belül.

Nem akarok gúnyolódni, de nem tudom a blog írója mit várt volna a filmtől és miben kellett volna szerinte több, miben kellett más egy ilyen műfajű filmben. Mert azért az nem várhatta, ha ismeri a képregényt hogy nagyon mást fog kapni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.10. 12:23:28

Ezt a filmet képregény és filmrajongók s egyformán csak dicsérik, sajnos a kasszáknál nem szerepelt elég jó.

Kábé ez az első kritika ami lehúzza. :D

A film simán top 5ös MÉLTATLANUL nem elismert képregényfilm.

zolij 2014.05.10. 12:24:03

"Mi pedig ezen kívül semmit sem látunk belőle, ugyanis egy pillanatra sem veszi le a sisakját, ezzel teljesen meggátolva az azonosulást."
azért remélem megvan, hogy ez képregény adaptáció és az abban írtaknak megfelelően történik mindez.

Szerintem teljesen korrekt film, 6/10.

cibet 2014.05.10. 12:24:11

Szerintem is állati jó volt, én moziban 3D-ben láttam, nagyon beszippantott a világa.
Dredd sosem veszi le a maszkját (a képregényben sem), ha jól tudom azért, mert eltorzult arca van.

RDorka 2014.05.10. 12:31:36

@The Man Who Laughs: A Die Hard-ot is lehúznám, ha írnék róla :D
Amúgy teljesen igazad van a megközelítéseddel. Sajnos én sokkal többet vártam ettől a filmtől. És a képregényt nem olvasva elég nagyot csalódtam azon, hogy ezt sem értem, azt sem értem. A látványt meg unni kezdtem egy idő után.
Viszont szívesen megnéztem volna a folytatást, mert szerintem az választ adott volna a bennem felmerült rengeteg kérdésre. De tartom magam ahhoz, hogy így önálló egészként a tervezett folytatása nélkül nem állja meg a helyét azon nézők körében, akik nem ismerik a képregényt. Persze egyszer érdemes megnézni - és nem bántam meg, hogy megtettem - de nem hiszem, hogy többször előveszem majd.

RDorka 2014.05.10. 12:39:52

@Khal Drogo: nem ismerem a képregényt. Viszont örültem volna, ha kicsit többet mondanak a fennálló világról, a társadalomról, az is jó lett volna, ha kicsit többet megtudok Dreddről, a motivációiról, hogy miért olyan amilyen. Mit csinál, amikor nem lövöldöz stb. Ilyenek az elvárásaim XD. Felkeltette az érdeklődésemet a film a karakter iránt, de aztán hagyta az egészet lógni a semmiben és ez csalódás volt. Tudni akarom, hogy miért van rajta mindig sisak, miért savanyú folyton a képe, miért mondta a csaj, hogy haragot érez benne és megöl ezek miatt a kíváncsiság. De tudom, hogy nem lesz folytatása (előreláthatólag) tehát ezeket sosem fogom megtudni. Szóval feltételezem, hogy a képregényt nem olvasó közönségben is felmerültek ilyen kérdések. Nyilván nem szólhat mindenkihez egy adott film, de úgy érzem ezt lehetett volna úgy csinálni, hogy kicsit informatívabb legyen. Pár plusz mondat erről vagy arról esetleg egy plusz jelenet és már sokkal több pontot adtam volna neki XD

RDorka 2014.05.10. 12:40:26

@doggfather: köszönöm, igyekeztem XD

RDorka 2014.05.10. 12:44:44

@zolij: de ezt azok, akik nem olvassák a képregényt nem tudják, és a nézők több mint fele valószínűleg ilyen helyzetben van. Ha egy mondatot beletettek volna erről, már helyben lett volna az egész.

RDorka 2014.05.10. 12:48:34

@cibet: Sajnálom, hogy én anno nem mentem el rá 3D moziba. Biztosan nagyon király lehetett. Látszik rajta az igyekezet.
Hát őszintén sajnálom, hogy ezt egy mondatban nem tudták bele rakni a filmbe, mert akkor teljesen máshogy tekintettem volna rá, hiszen az esetlegesen még a lebiggyesztett száját is megmagyarázta volna. :D

zolij 2014.05.10. 12:57:17

@RDorka: szerintem elhangzik a filmben, hogy nem egy bíró halt meg fejlövéstől, ezért mindig hordani kell a sisakot. Az újoncon csak azért nincs, mert blokkolná a telepatikus képességeit (ez is elhangzik).

RDorka 2014.05.10. 13:11:07

@zolij: Ez így van. De ez csak a kinti világban indoklás erre. De amikor ott vannak a főhadiszálláson például, ott nem indokolt, hogy fent legyen a sisak szerintem. Amit példának felhoztál, az nekem akkor lett volna jó indoklás a filmen belül, ha pl. látjuk hátulról Dreddet, amikor felveszi a sisakját (ehhez nem kell az arcát mutatni). Minden háttér infó nélkül a néző nem azt feltételezni, hogy a sisakjában alszik vagy zuhanyzik stb. tehát elvárja, hoyg azt levegye valamikor, vagy felvegye. Azt akarom mondani ezzel, hogy mindenkiről több infót tudunk meg, mint a főszereplőről. Mindenkinek meg van indokolva, hogy mit miért tesz, Dreddnek nincs. Annyit tudunk róla, hogy bíró, jól lő, elég nagy a fájdalomtűrő képessége és kész. De hogy miért bíró, miért gépszerű a jelleme, miért csinál mindent úgy ahogy, azt nem tudjuk meg ebből a filmből. Míg például a fenti képen éppen meghaló fickóról tudjuk, hogy van egy felesége, aki szereti és aggódik érte, hogy van egy gyereke és még azt is tudjuk feltételezni, hogy azért teszi azt, amit tesz, mert így próbálja védeni a családját Ma-mától. Kellene még egy rész a filmből, amiben kifejtenék kicsit bővebben a karaterét. Őszintén szólva szerintem ez a történet tv-sorozatban tudná megállni rendesen a helyét.

Reggie 2014.05.10. 13:57:43

@RDorka: 3D monitoron is nagyon jol nez ki, azon is erdemes megnezni.

RDorka 2014.05.10. 13:58:46

@Reggie: Akkor tudom mit kérek karácsonyra XD

Deepblue Noir (törölt) 2014.05.10. 15:23:33

@doggfather:

rotten: 78%, average rating 6.5/10
imdb 7, metacritic: 59/100

általam mérsékelt rendszerességel olvasott, rottenen nem igazán látható fiatal amerikai kritikusok véleménye eléggé megoszlott, többnek nem tetszett, mint ahánynak igen.
szóval azért ne túlozzunk:))

doktor.dikhed 2014.05.10. 15:23:49

" Ám akik olyan filmre vágynak, amelyik az agyzsibbasztó látványon túl önállóan is megállja a helyét..."

Mi értelme lenne egy filmet a vizuális tényezők nélkül értékelni?

Csokáv 2014.05.10. 15:24:00

A Dredd baromi jó, de valóban nem asszonynépnek való. Bridget Jones 3 nincs még? :P
Nálam 9/10

mclean 2014.05.10. 15:24:22

Nem említette a tzikk, hogy Dredd a képregényben sem vette le (talán egy kivételtől eltekintve) SOHA a sisakját. Otthon sem. Miközben Walter nevű robotja masszírozza a hátát sem. A film meg durván jó, bár kövezzetek meg, de nekem a Stallone Dredd is tetszett (ahol Slynak _mindenképpppppen_ meg kellett mutatnia a zarcát-levette a sisakot, és sok rajongó ezért gyűlölte meg a filmet)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.10. 20:15:08

@Deepblue Noir: valami oka csak van, hogy petíciót indítottak a folytatásáért, ha nem tetszett volna akkor nem tették volna, nem?!

Wancass 2014.05.10. 20:29:40

Végre egy remake, ami veri az eredeti művet, és végre egy jó akciófilm, ami nem akar több lenni mint egy jó akciófilm, a költségvetéshez képest korrektül kivitelezett gyakásokkal, és jól ülő beszólásokkal. Lena Headey (aka Cersei a Trónok Harcából) az elmúlt évek egyik leghátborzongatóbb akciófilmes főgonosza, és Karl Urban még lehúzott sisakkal is sokkal karakteresebb és ütősebb mint Stallone volt anno. Amúgy az IMDB-s népítélet is 7-esre tette, pedig akciófilm ritkán megy fel ebbe a magasságba. Amúgy akinek bejön ez a világ, az mindenképpen nézzen rá az Almost Human c sorozatra, amiben szintén Karl Urban lövi rommá a rosszfiúkat, a bűnözőktől hemzsegő közeljövőben...

DogTheDog 2014.06.15. 09:54:15

csatlakozok a filmet szeretok taborahoz.Lehuzni egy kisebb kozonsegnek szolo alkotast a hatter nem ismerese miatt,sajna nem tul profi.Sok oncelu,unalmas filmrol olvastam mar itt a blogon.Kapjak is a jo ertekeleseket,mert tele vannak velt muveszi ertekkel.Sajnos a hosszura engedett kritika is dogunalom,es elvont.A sok,alaposan kitargyalt muveszi film pedig sokszor azt a harom klikkelest sem eri meg,hogy letoltsem.Mindenesetre ott elvegzi a cikkiro a hazimunkat,ismeri a hatteret,ami kimaradt,azt potolja.
Itt miert nem igy tortent?Tisztan latszik,hogy semmi hatter ismerete nem volt annak,aki ezt lefirkantotta,kar is volt az idejet pazarolja.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.06.15. 09:56:32

@DogTheDog: Semmi baj, ez a blog akkor nem neked való. Könnyen találsz olyat az internet széles táborában, ami a "három kattintást megérő filmeket" tárgyalja, és amikhez nem kell sokat olvasni, mert látom, az leterhel.

DogTheDog 2014.06.15. 14:28:08

@PanAma: Nos,nem terhel le az olvasas,az terhel le,ha valami olyat kell olvassak,aminek nincs ertelme.Kettonk kozul te allsz ki az emberek ele kritikaval,mi pedig velemenyezzuk.
Johetsz azzal,hogy burkoltan ugye elkuldesz a picsaba,de ez sem fogja bepotolni a hatalmas hianyossagaidat a hatteranyagrol.Ugyanez volt az X-Men kritika eseteben is.Ha sok kozod nincs a hatterhez,akkor miert nem csinalod meg a hazifeladatodat rendesen?Te fikkantasz engem,hogy nem olvasok,holott te szajkozod hogy a kepregenyt sosem olvastad?
Rabizhatnad arra aki esetleg olvasni is szokott,nem csak filmezni.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.06.15. 14:35:30

@DogTheDog: Sajnálom, hogy támadásnak vetted, nem ez volt a célom.
A kritikát nem én írtam - ezt a cikk címe után közvetlenül le is tudod ellenőrizni. Ezért a támadást elutasítom, ne haragudj. Egyébként valóban, az én kritikáimat is elérheted az oldalon, ha érdeklődsz irántuk, de azok egy része az általad "három kattintást sem megérő" filmekről szólnak.
Én is szoktam olvasni, de mellesleg úgy gondolom, hogy egy filmnek autonóm műalkotásként is meg kell állnia a helyét, nem csak egy másik művészet (képregény, irodalom, színház) viszonylatában. Ha adaptációelmélettel foglalkoznánk a kritikáinkban (ami egyébként - ahogy te is tartod - releváns szempont, hiszen még a kortárs filmek jelentős része is adaptáció), akkor a kritikák még sokkalta hosszabbak lennének. De mivel elsősorban a filmekre FILMként tekintünk és nem valaminek a másolataként, ezért a filmes kontextus valamivel előrevalóbb - már ha az adott tárgy az nagyon erősen ellenkezőjét nem indokolja.

RDorka 2014.06.15. 14:56:53

@DogTheDog: Te sem tudhatsz minden háttér információt minden filmről. Nem olvastam a Dredd képregényt mert nem érdekelt. Az X-men-be beleolvastam, de 40 év képregényanyagát nem lehet pár nap alatt bepótolni. Különben is Magyarországon a képregénykultúra meglehetősen elmaradott, nagyon kevesen olvasnak képregényeket, főleg amerikaiakat. És hogy őszinte legyek, ha van egy kis szabadidőm az egyetem, munka és család mellett, akkor inkább könyvet olvasok vagy filmet nézek. A képregények nézegetését meg nem tartom minőségi olvasásnak, ezért nagyon ritkán teszem azt.
Ahogy Panama is mondta, ez egy filmkritikai blog. Érintőlegesen megyünk csak bele a háttér információkba (adaptácóelmélet, technikai eljárások, szerzőiség kérdései stb.) ha ezek a témák érdekelnek téged, akkor javaslom a Metropolis című filmeteoretikai újság olvasást, melyben ilyen dolgokkal foglalkozó tanulmányok jelennek meg.
És a Dredd-et nem azért húztam le, mert nem olvastam a képregényt, hanem azért, mert egyszerűen nem volt élvezhető számomra. És hogy mi nem tetszett benne, azt - ha figyelmesen olvasol - megtalálod a kritikában.
Illetve ha minden háttérinformációt beleírnánk minden kritkába, akkor többoldalas tanulmányok születnének és egyáltalán nem lehetne miről beszélgetni a kommentekben. Amiket ha végigolvastál volna, ismételten rájöttél volna, hogy nem a képregény nem ismerete miatt húztam le a filmet.

DogTheDog 2014.06.16. 19:54:35

Ilyenre mondjak,hogy tuz az olajra.
Nem baj,szakerts nyugodtan,el ne merj olvasni ket epizodot valamelyik kepregenybol,hogy legyen ralatasod a filmben nem a szadba ragott reszletekre.Biztos sokat fogsz fejlodni tole.
Oreg kutyat mar nem lehet uj trukkokre tanitani.
Sok sikert.
süti beállítások módosítása