Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Megalázott és megszomorított pedofil?

2014. február 4. 18:39 PanAma

Még a svéd Millennium trilógia kapcsán jegyeztem meg magamnak, hogy az északi népek filmjei rendszerint - még ha központi konfliktusukban nem is feltétlenül ezt feszegetik – kapcsolódnak valamilyen szexuális aberráció megjelenítéséhez. Nos, Thomas Vinterberg 2012-es alkotása, a Vadászat (Jagten) nem csak a felszínt kapargatja, hanem egyenesen mélymerülést végez, méghozzá a pedofília témájában, ahogy azt a rendező tette korábbi dán dogmafilmjében, a Születésnapban is.

Lucas egy dán kisváros óvodájában dolgozik, megbecsült polgár és – noha nemrég vált el – törődő apa, barátai, munkatársai és az óvodába járó gyerekek egyaránt nagyon szeretik. Mígnem egy nap az egyik kislány, legjobb barátjának gyermeke meggondolatlanul füllent róla valami igen kínosat. Az óvoda vezetője nem tudja kiverni a fejéből az elsőre ártatlan gyermeki hazugságnak tűnő elmondottakat, és beleássa magát a dologba, Lucast pedig pedofíliával vádolja meg. A férfi kezdetben értetlenül áll az egyre abszurdabbá váló események előtt, de fokozatosan tapasztalja meg, ahogy a vizsgálat előrehaladtával munkatársai, barátai és támogatói sorra elfordulnak tőle.  Magára marad az égető és igazságtalan vádaskodással, és rádöbben, hogy egyedül kell talpra állnia a visszafordíthatatlan károkat okozó megaláztatás után.

vadászat.jpg

Bár Vinterberg ezen munkája már nem a dogma-mozgalomhoz kapcsolható, számos elemét átörökítette a Vadászatba is. A film elképesztően életszerű jelenetek sorát vonultatja fel, számtalan kézikamerával felvett, szinte a szereplők lelkéig hatoló képet látunk, a dialógusok pedig nem egyszer az improvizáció érzetét keltik.

Talán pont a leplezetlen életközeliség miatt – melyben az északi élet kettős bája elevenedik meg (meztelen, téli fürdőzés; a vadászat utáni vidám italozás) – hat annyira elementárisan a személyes dráma. A forgatókönyv remek, Vinterberg pedig bizonyára azért tudta ennyire kiválóan filmre vinni, mert az írásában ő is részt vett. Lucas sorsában az igazságtalanul „megalázottak és megszomorítottak” fájdalma tükröződik, a Hollywoodban is sikereket elérő Mads Mikkelsen (Casino Royale, Hannibal sorozat) kiválóan játszik. Méltán nyerte el ezen alakításával a Cannes-i díjat.

Ám a film nem csak a személyes bukástörténetre koncentrál: megjelenik benne a bizalomnélküli, önmagát melegségesnek álcázó légkör, mely az első gyanús jelre (egy óvodáskorú kislány butuska füllentésére) lecsap és kitagadja addig megbecsült tagját. Sőt, a Vadászat azt is eléri, hogy néha mi is viszolyogva tekintsünk a főhősre. A film így kíméletlen kritikát fogalmaz meg az emberi bizalmatlanságról, „összetartásról” és a baráti kapcsolatok mibenlétéről. A boltbéli – szinte már fasizálódó – verésjelenet végső megalázottsága a szívünkig hatol.

vadászat2.jpg

Az operatőri munka (Charlotte Bruus Christensen) gyakorlatilag lehengerlő. Azon túl, hogy hangulatában kifinomultan követi a cselekmény dramaturgiáját – a kezdetben élettel teli, színpompás képek Lucas kudarcaival párhuzamosan válnak egyre hidegebbé -, olyan festői helyzeteket teremt (főképp a vadászat jeleneteiben), hogy a néző teljesen belefeledkezik a dán vidék varázsába. Sajátosan őszi film a Vadászat.

Vinterberg munkája méltán versenyez az Oscarért a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Szerintem az arany szobrocska már félig ki is lóg az alkotók farzsebéből.

9,5/10

PanAma

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr295786993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2014.02.05. 13:59:26

Woody Allen szavazatára biztos számíthat!!! :( :(

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.05. 13:59:35

nagyon jó film, Mikkelsen mellett a két gyerek szereplő (a fia és a kislány) alakít még nagyon jól.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.02.05. 14:04:37

@doggfather: Abszolút egyet értek, ők is kiemelkedően játszottak. Nekem személyes kedvencem volt a kislány :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.05. 14:47:50

@PanAma: ő tényleg zseniálisan hozta, mintha tényleg megtörtént volna minden.

Deepblue Noir (törölt) 2014.02.05. 15:33:48

ez a film nem jó. egy ilyen témát nem lehet ennyire egyoldalúan megközelíteni, hatásos képi világ ide, mikkelsen kiemelkedő játéka oda.
nyilván celebvilágban meg a társadalom legfelső rétegében, lsd. woody allen, előfordul hasonló, de azért általában nem az a jellemző, hogy ilyesmiről hazudoznak, áldozat meg valóban van, nem kevés, a tettes meg remekül éli világát.
persze mindez kisvárosi környezetben, értelmiségi/művészelit amúgy is lenézi a bigott, romlott kisvárosiakat (fargo, nem vénnek való vidék sikerének egyik oka), jó ezt tovább erősíteni.
számtalan kézikamerával felvett---jó lenne, ha elfelejtenék a kézikamerát, adni keveset ad, legfeljebb idegesítő és unalmas.
oscarra jó film ez, a gravityvel együtt, de azért miden erénye ellenére sem tartom valami nagy alkotásnak, egy ilyen komoly téma intelligensebb megközelítést kívánna.
talán erre mondják, hogy giccs, már ha egyáltalán jelent még ez a fogalom valamit.

draft22 2014.02.22. 14:56:27

@Deepblue Noir: Tévedsz, az esetek többségében nem valósak a vádak, erre Magyarországi tapasztalatok is vannak.

Deepblue Noir (törölt) 2014.02.22. 17:09:57

@draft22:

valóban léteznek hamis vádak( a hamisságnak is több típusa van) foglalkoznak ezzel eleget. erről hálistennek statisztikák is vannak, majd ha lesz kedved, akkor mutass kérlek olyan vizsgálatokat, melyek szerint az esetek többségében, azaz 50%-feletti arányban valótlanok a vádak.
mert az hogy ezt ideiírtad, sokat nem jelent, gondolom tudod.
süti beállítások módosítása