Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Short Shots Hungary – Programajánló

2015. március 12. 20:20 RDorka

Március 13-án a Friss Hús 3.0 nyitóeseményén alkalmunk nyílik megtekinteni azokat a magyar rövidfilmeket, amelyek nagy karriert futottak be a különböző fesztiváloknak köszönhetően. Az itt beválogatott filmek voltak azok a filmek, amelyek a legjobban teljesítettek Berlinben, Cannes-ban, Torontóban, a Sundance-en és még megannyi rangos fesztiválon. De mik is ezek a filmek és mit tudunk róluk?

10835015_1017103731651324_8588253069557870752_o.jpg

1. Bucsi Réka: Symphony No. 42 (Berlinale, Sundance, Oscar szűkített lista)

A fiatal rendezőlány animációs filmjét a melbourne-i fesztiválon nyert díja tette alkalmassá a jelöltlistán való szereplésre. Sajnos a film csak a szűkített listáig jutott, a tényleges jelöltek között már nem szerepelt. A különleges alkotás egyébként 47, asszociációk által összefűzött szürreális jeleneten keresztül mutat be egy szubjektív világképet. 

2. Fabricius Gábor: Sintér (Toronto)

A Sintér című tizenkét perces film egy társadalom perifériáján élő egykori bokszolóról szól, aki megpróbálja eltartani beteg anyját és munkanélküli barátnőjét. Adósságait azonban nem tudja kifizetni a behajtóknak, ezért beáll közéjük dolgozni. Ám ez nem az ő világa. Benne még maradtak emberi érzések.

3. Ferge Roland: El (Berlinale)

Az El című diplomafilm egy igen különleges alkotás. Nem ad a néző szájába semmit. Nem árul el sokat – hiszen nem látunk mást, mint hogy gyerekek leszegett fejjel elmennek –, de rengeteget mond. Nem foglal állást, nem magyaráz, mindezt meghagyja a nézőnek.

4. Kárpáti György Mór: Provincia (Cannes)

A húszperces film egy teherautósofőrről szól, aki élelmiszert szállít egy vidékre. Amikor az autója lerobban, kénytelen egy ideig a helyszínen vesztegelni, és megismerkedik egy helyszíni ásatáson dolgozó régészlánnyal. 

5. Hörcher Gábor: Ricsi (Clermont-Ferrand)

A Filmalap támogatásával, az ELTE Filmszakán készült diplomafilmben Ricsinek, a fiatal srácnak a barátai búcsú bulit rendeznek – miközben az útra édesanyja pakol helyette. A tizenöt perces film főszereplője Steinbach Richárd, akiről a Drifter című dokumentumfilm is szól.

6. Szabó Simon: Fal (Tampere)

Az inkább színészi alakításairól híres rendező filmje Laciról, az alkalmi munkákból tengődő, tizenhat év körüli cigány srácról szól. A fiú egy napon kőművesmunkát kap: egy falon kell dolgoznia a társaival együtt. Amikor megkérik, hogy ő fejezze be az építményt, akkor pillant be először a fal mögé.

fal-szabo-simon.jpg

7. Szőcs Petra: A kivégzés (Cannes)

A költőként is tevékenykedő Szőcs Petra filmje egy testvérpárról szól, akik újra meg újra eljátsszák a Ceausescu-házaspár kivégzését, miközben szüleik házassága zátonyra fut.

Mindezeket megnézhetitek március 13-án pénteken az Ankertben. További részletek itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr567261229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása