Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

A szerető (L’amant)

2013. október 7. 20:17 PanAma

Indokína párás, ópiumpipától fülledt vidékeire kalauzol minket A szerető (1992) című alkotás, mely ugyanezen címmel rendelkező Marguerite Duras regény adaptációja. A francia-angol-vietnámi koprodukcióban készült lebilincselő film beszél a felnőtté válásról, az érzéki vágyakról, az áthidalhatatlan társadalmi szakadékokról, és persze a szerelemről. Egy dúsgazdag, 32 éves kínai üzletember és egy elszegényedett, zsákutcába jutott családból származó 15 éves, francia lány túlfűtött viszonyáról.

szereto.jpg

A férfi és a nő – inkább legyünk őszinték: lány – egy kompon találkoznak, ami Saigon felé tart, a férfi figyelmét megragadja a férfikalapban és agyonmosott selyemruhában álldogáló, távolba bámuló lány. Akárcsak megismerkedésük, viszonyuk is sorsszerűen alakul, a lány a kínai szeretője lesz. Erkölcsi korlátait áthágva látogatja a férfi eldugott legénylakását a kínai negyedben, iskolakerülés árán is. A viszonyról hamarosan a lány családja is tudomást szerez, a kínainak pedig az apjához fűződő tisztelet miatt és a hagyományoknak megfelelően érdekházasságot kell kötnie egy gazdag, kínai dinasztia lányával. A kapcsolat megszakad, de a lángoló viszony által keltett érzelmek tovább működnek mindkét félben.

Kevés filmről tudom elmondani, hogy annyira megragadott volna, mint A szerető. Bár valójában a mű első egyharmada leplezetlenül pornográf (és nem csak szolid softporn-ra célzok itt), de az érzékiség és az erotika egyáltalán nem eltúlzottan közölt, sokkal inkább esztétikusan. Azaz A szerető nem esik a hatásvadász szexfilm hibájába, megmutat, de épp csak annyira, hogy ne váljék pornóvá.

A jelenetek precízen felépítettek, és már ránézésre is nagy költségvetésűek. Rengeteg a totálban kamerázott, nagy apparátusú felvétel. Gondolok itt a statiszták százaira, a kidolgozott jelmezekre és díszletekre - A szerető számos képe festményien megkomponált. Mindez javarészt a francia származású rendező érdeme, Jean-Jacques Annaud-é, aki olyan alkotásokat is tudhat magáénak, mint A rózsa neve, vagy a Hét év Tibetben.

A színészi játék nem különösen kiemelkedő, de ettől még magával ragadó. Véleményem szerint Jane March – aki a francia lányt alakítja – színészi teljesítménye még elég kiforratlan, egy nagyon tipikus arckifejezést használ az egész film folyamán, ami kicsit unalmassá teszi az egyébként nagy titkokat magában rejtő karakterét. Csírájában már megmutatkozik a tehetség, de még nem bontakozott ki.

A szerető című filmet a megragadó történet miatt elsősorban női nézőknek ajánlanám, akik kedvelik az Egy gésa emlékiratai/A másik Boleyn lány – típusú alkotásokat és nem riadnak vissza az egyértelműen közölt erotikától (persze férfi nézőknek is sok érdekes pillanatot rejthet).

9/10

PanAma

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr55555905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása