Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Ördögűzés James Wan módra

2013. november 9. 19:07 SzamárCsacsi

Sokak szeme felcsillanhatott akkor, amikor meghallotta, hogy a Fűrész (Saw, 2004) rendezője, James Wan ördögűzős filmet forgat, valójában azonban a maláj-ausztrál férfi mára teljesen eltávolodott az explicit erőszak ábrázolásától, és inkább ijesztgetni szeret. Az új filmje, a Démonok között (The Conjuring, 2013) klasszikus ′80-as éveket idéző kísértettörténet. Ez alapvetően még nem is jelent rosszat, ráadásul a film valós eseményeket dolgoz fel. Legalábbis valósnak véltet.


Ed és Lorraine Warren életüket a paranormális jelenségek felkutatásának szentelték. A házaspár az Amityville-ben történt eseményekről a leghíresebb. A dokumentált jelenségekről mai napig nem derült ki, hogy kamuk-e, de a történet egy 11 filmes franchise-t szült (magyar forgalmazásban A rettegés háza (The Amityville Horror, 1979) címen jelent meg az első). A Démonok között egy korábbi eseményt dolgoz fel, ahol szintén a Warren házaspár segítségét kérte egy család. Perronék azt állították, hogy házuk kísértetjárás színhelye. Az ő vallomásuk alapján íródott a forgatókönyv, és Wan ügyelt arra, hogy már rögtön a film elején a nézők tudtára adja: ez bizony igaz történet.

Ha valamit a film javára kell írni, az az elképesztő atmoszféra. Ez részben a zeneszerző érdeme is, aki rendkívül hátborzongató dallamokkal tartja fent a figyelmet. A színvilága is bámulatos, a fényképezés gyönyörű. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Démonok között az utóbbi idők leghangulatosabb kísértetfilmje. A pozitívumok sora azonban valahol itt véget is ér.

Az, hogy egy horror mennyire félelmetes, a néző idegrendszerén is múlik. Mégis, aki elég filmet látott, nem nagyon fog rettegni, tekintve, hogy a Démonok között egy tapsoló szellemen kívül szinte semmi újat nem mutat. A történetmesélés teljesen megfullad a kísértethorror-klisékben, és az olyan giccses elemekben, mint a szekrény tetejéről leugró „négykézláb démon”, ami manapság minden második filmben előfordul, de máshol legalább valamilyen szinten erre épül a történet, nem csak ijesztgetős gegként szolgál.

Aki ismeri James Wan munkásságát, annak valószínűleg feltűnt a rendező már-már perveltált vonzódása a játékbabákhoz. Amellett, hogy konkrét babahorrort is forgatott (Halálos hallgatás, 2007), minden filmjében ilyen vagy olyan módon megjelennek, gondoljunk csak például az ikonikus bábura a Fűrészből, Billyre. A Démonok közöttben is van egy hasonlóan pirospozsgás porcelánbaba, azonban ennek a jelenléte is súlytalan és erőltetett marad. Ez a két szó egyébként a film cselekményének egészére is elmondható.

James Wan filmje a hatalmas mozibevételek és a remek atmoszféra ellenére gyenge és hatástalan lett. Emiatt nem feltétlen az explicit erőszak hiányát kell okolni, hiszen a 2007-es Parajelenségek (Paranormal Activity) még kevesebb dolgot mutatva félelmetesebb és rendkívül újító mozi volt. Mindezek mellett a Démonok között pozitívumai elegek ahhoz, hogy mindenkit a film megnézésére buzdítsak, mivel ha még nagyon kritikusak is vagyunk, valljuk be: egy nézést megér.

6/10

Szamár

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr795621591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása