Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Anyu külföldön van, hagyjon üzenetet

2013. november 10. 16:01 kockaes

Helyzetjelentés a Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról.

A Kusturica-féle balkáni romantika megmutatta, hogy a nyomorban is van élet, sőt pofán is röhöghetjük, de közben eltelt több mint tizenöt év, és pár határral arrébb, Moldovában még mindig nem halványult nosztalgiává a nélkülözés, ráadásul egyre kevesebb a mosolyogni való – Ed Moschitz Mama Illegal-ja ebbe a világba kalauzol minket.

A magyarul Mama dolgozni megy címen futó filmet nálunk a Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál tűzte műsorára. A mű egy nagyon speciális, Moldovára mégis oly jellemző élethelyzetet mutat be: mikor az anyák elhagyva családjaikat Nyugat-Európába szöknek, hogy az ott illegálisan megszerzett pénzzel támogassák az otthon maradtakat. Évek telnek el a hazalátogatás reménye nélkül, a gyerekek pedig kénytelenek csonka családban felnőni. Hatásos sztori, jó dokumentumfilm alap, Moschitz örülhet, hogy megtalálta, de mi a helyzet a tálalással?

1151003.jpg

A film első öt perce, a felütés egészen játékfilmesre sikerült: autók reflektorától megvilágított család ballag az út szélén, engem megvettek. Aztán ami miatt maradtam, az a téma, a fényképezés visszatért a megszokott doku-stílushoz: kézi kamera, nagy mélységélesség, finom színek – innentől kezdve kénytelenek vagyunk azonosulni a bemutatott anyák történeteivel. Semmi mesterkéltség, beállítottság vagy provokálás, egy nagyon is PC dokut kapunk, ahol ráadásul nem sajnálták az időt a forgatásra. Moschitz hét éven át követte figyelemmel a három emigráns nő életét. Igazi megfigyelő, nem avatkozik be, egyszerűen dokumentál és bemutat, azt gondolhatunk, amit akarunk – adott esetben akár el is ítélhetjük ezeket a nőket, akik hagyják anya nélkül felnőni a saját gyerekeiket. A kamera a film végéig objektív marad.

A Mama Illegal érzékenyen és szemléletesen mutatja be ezt a számunkra ismeretlen problémát. Úgy felnőni, hogy anyánk személye egy skype-beszélgetéssé halványul, szívbemarkoló. Úgyhogy most mindenki menjen és ölelgesse meg az anyukáját!

8/10

zsepifaktor: 10/10

Kockás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr445621730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása