Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

A mértéktelenség himnusza

2013. december 28. 18:30 penguinsandzombies

A napokban debütált a magyar mozikban A Wall Street farkasa, az ötödik film, amely Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio együttműködéséből született, és az első alkotásuk, melynek marketingstratégiája kizárólag kettőjükre épült. Valószínűleg úgy vélték, korábbi közös munkáik (New York bandái (2002), Aviátor (2004), A tégla (2006), és a Viharsziget (2009)) elegendő garanciát biztosítanak. És valóban: a film hozza azt a színvonalat, amit Scorsese-től és Dicaprio-tól elvárunk. Sem kevesebbet, sem többet.

Jordan Belfort (DiCaprio) a húszas évei elején átlagos körülmények között élő, középosztálybeli tőzsdeügynökként kezdi pályáját a Wall Street-en. Azonban főnöke, Mark Hanna (Matthew McConaughey) iránymutatása alatt hamar elsajátítja a szakma trükkjeit, valamint az esztelen piálásról és drogozásról szóló partik végeláthatatlan sorozatából álló életvitelt, és rátalál élete céljára: gazdag akar lenni. Méghozzá nagyon gazdag. Néhány kudarc után megalapítja saját cégét újdonsült barátjával, Donnie Azoffal (Jonah Hill). A siker villámgyors és elképesztő mértékű, mely hamarosan felébreszti a tőzsdefelügyelet és az FBI kíváncsiságát is…

The Wolf of Wall Street.jpg

A film forgatókönyvét a Gengszterkorzó és a Maffiózók forgatókönyvírója (és producere), Terence Winter írta ,Jordan Belfort önéletrajzi regénye alapján. Nem volt könnyű dolga, hiszen Belfort életének néhány fontos állomásától eltekintve a villámgyors emelkedés és a hatalmas bukás közötti csalásból és pénzmosásból származó mérhetetlen gazdagság és az ehhez társuló eszeveszett hedonizmus éveit kellett egy többé-kevésbé egységes narratívába rendeznie. Nem is erőltette a klasszikus stílusú cselekményvezetést, a film első fele egy hosszú flashback, amely a sikerhez vezető utat mutatja be, melyben gyakran áttörik a negyedik falat: a főhős a közönséghez fordulva kommentálja a vásznon látott eseményeket, kissé kizökkentve a nézőt. A film második fele, a bukáshoz vezető út azonban már lineáris cselekményvezetésű, így ekkora megritkulnak az ilyen elemek.

Aki a fent leírt cselekménytől további meglepő fordulatokat vár, csalódni fog, ennek a filmnek azonban nem is ebben áll a hatása, hanem Belfort felemelkedésének és bukásának bemutatásában. Ebből kifolyólag, bár Jonah Hill alakítása is remek (McConaughey szerepe közel ugyanannyi, mint amit az előzetesben láttunk), a film egésze Jordan Belfort karakterén múlik. A marketingkampány nem viccelt, a neves mellékszereplők és számos remek epizódszereplők ellenére ez az alkotás valóban kizárólag Scorsese és DiCaprio munkája. Nem okoznak csalódást, DiCaprio élete egyik legjobb alakítását nyújtja, lubickol a valaha tisztességes, idealista tőzsdeügynökből gátlástalan, korlátokat nem ismerő, drogfüggő cégvezetővé váló Belfort szerepében. Kiválóan teljesíti a kihívást, hogy a film bemutassa a hedonizmusában és a féktelen partizásban szinte eszét vesztő főhős utolsó elkeseredett kísérleteit arra, hogy visszanyerje a kontrollt élete felett, számos emlékezetes jelenettel megörvendeztetve a nézőt. (Csak egy példát kiemelve: a hotel lobbijából gyógyszermámorban történő hazaevickélés felér a Félelem és reszketés Las Vegasban című film egyes jeleneteivel.)

wolf-of-wall-street3.jpg

A helyenként döbbenetes szituációkat a film jól eltalált és megfelelően adagolt poénokkal könnyíti, ám sosem vicceli el annyira az egyes jeleneteket, hogy a néző ne érezze azok tényleges súlyát: a figurákon elhatalmasodó belső ürességet és kiégést. Ez a tartalom első ránézésre kicsit soványnak tűnik egy háromórás filmhez, ám Scorsese gondoskodik arról, hogy a néző ne unatkozzon: gyors vágásokkal, feszes ritmussal és szerencsésen kiválasztott zenékkel adja meg a film tempóját, elérve, hogy a néző ugyanolyan gyorsnak és pörgősnek érezze az eseményeket, mint a film hősei a saját életüket.

A Wall Street farkasa összességében remekül sikerült alkotás. Az év egyik legjobban várt filmje sok szempontból beváltja a hozzá fűzött reményeket, azonban akit zavarnak a vulgáris kifejezések, valamint a hollywoodi főáramlatbeli filmekhez képest meglehetősen explicit szexuális ábrázolás, lehet, hogy kissé felkavarónak fogja találni.

8/10

penguinsandzombies

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr325714754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek 2014.01.25. 19:12:56

Gaz film. Egyszer nezheto, de egy gyenge Nagymenok utanzat, hiaba vannak benne jo poenok.
süti beállítások módosítása