Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Sundance kölyök helyett filmfesztivál

2014. január 15. 19:12 PanAma

Január 16-26. között, idén 30. alkalommal kerül megrendezésre az 1984-ben alapult Sundance Filmfesztivál. A közelgő időpontra és a jubileumra való tekintettel egészében szólunk néhány szót a világ egyik legkiemelkedőbb, független- és kezdőfilmes tehetségeket felkaroló filmes eseményről.

sundance_institute_film_festival_2014.jpg

A Sundance egy korábbi filmfesztiválból, az 1978-ban elindult Utah/US Film Festival nevezetű rendezvényből nőtte ki magát, 1984-ben alakult át az azóta is működő formátummá. Ez pedig Robert Redford (Távol Afrikától, A suttogó) amerikai filmszínész, producer és rendező nevéhez köthető, aki az eseményt egy 1969-es western-ről nevezte el: a Butch Cassidy és a Sundance kölyök-ről, melyben az utóbbi főhőst ő alakította.

Az Oscar-díjas filmművész 1981-ben kezdte a Sundance megszervezését, amikor az azóta is helyszínül szolgáló Utah államban (azon belül is az általa alapított Sundance nevű téli üdülőtelepen) összeült barátaival és kollegáival azt megvitatni, hogy miként lehetne az amerikai filmes termés minőségét emelni hivatalos keretek között. Így jött létre a Sundance Intézet, melynek elsődleges célja az álomgyár nagy stúdióitól függetlenül alkotó (indie - azaz "independent" filmeket készítő), és a pályájuk elején lévő filmesek felkarolása és támogatása. Sokszínű művészeti tevékenységükbe beletartozik a nemzetközi filmes képzések szervezése is (Magyarországon 1997 óta tartanak forgatókönyvírói műhelygyakorlatokat), filmfesztiválok létrehozása a világ több pontján, és már TV csatornájuk is van, a Sundance Channel. Az intézet támogatásával a Sundance filmfesztivál 1984-85 óta évente kerül megrendezésre minden év januárjában, Park City-ben, a mai napig a legünnepeltebb független filmes fesztivál az egész világon.

Sundance-Film-Festival.jpg

A szervezők szerint a Sundance legfontosabb célkitűzése az új hangok és alkotók üdvözlése, a tehetségek bátorítása és támogatása, valamint a filmes termés sokszínűbbé válásának elősegítése. Az esemény hivatalos programjában játék- (pl. amerikai drámák) és dokumentumfilmek egyaránt megtalálhatóak, számos rendkívül alacsony költségvetésű film mutatkozik be, és az utóbbi időben egyre növekvő számban képviseltetik magukat nemzetközi produkciók is. A Sundance-re érkező filmek többségének gyakran a bemutatás idején még nincs forgalmazója, ezért a filmes esemény kiváló lehetőség a független rendezők munkái iránt érdeklődő forgalmazó cégeknek az ügyféltalálásra, és persze az alkotóknak is sikeres pályájuk elindítására.  

Márpedig a befutásra nem kevés példa volt a Sundance történetében. Az 1989-ben bemutatott, Soderbergh rendezésében vászonra kerülő Szex, hazugág, videó sikerére Hollywood is felfigyelt, ettől az évtől kezdve egyre nevesebb alkotók látogatták a fesztivált. Soderberghnek pedig „stúdiósként” is bejött az élet (Oceans’ trilógia, Magic Mike, stb). De a Sundance zsűrije fedezte fel Tarantinot (Kutyaszorítóban, 1992), Kevin Smith-t (Shop-Stop, 1994) és Robert Rodriguezt is (El Mariachi – A zenész, 1992). A 2000-es évek környékén pedig a fesztiválon bukkant fel többek között Nolan Memento-ja, és a Donnie Darko.  Színészek közül Jennifer Lawrence és Liv Tyler is innen indult el siker útján, a Sundance Filmfesztiválnak tehát számos ma már ismert szakmabeli köszönheti a kezdeti lökést.

sundance.jpg

A filmes szakemberekből álló zsűri válogatásába csak az igazi művészi értékkel bíró filmek kerülhetnek be, ezért a verseny mindig rendkívül szoros. Az idei, jubileumi fesztiválra mintegy 12 ezer filmből választották ki a mustrára kerülőket. Így végül 37 ország 118 filmje száll versenybe a független filmesek és pályakezdő alkotók legmérvadóbb díjáért. Előreláthatóan az idei, 30. alkalommal megrendezésre került Sundance-t az érettebb témák jellemzik, amik a felnőttebb korosztályt szólítják meg – a középkorúságot elérő fesztiválra is igaz tehát a folyamatos érés. Másik érdekesség, hogy ez évben a műfaji filmek is jelentősebb arányban képviseltetik magukat, a lelkes érdeklődők láthatnak melodrámát, vígjátékot, horrort, thrillert és westernt egyaránt.

Vajon idén milyen lesz a Sundance visszhangja?

PanAma

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr565757820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása