Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Oscar? Oscar!

2014. február 5. 20:18 PanAma

 Amiképp azt az Oscar-jelölteket közlő cikkünkben is ígértük, ebben a hónapban – egészen a 2014-es Oscar gáláig – ennek a neves filmes eseménynek szentelünk néhány cikket. Első körben egy összefoglalóval készültünk!

Mi is az az Oscar?

Az Oscar-díjat (hivatalos nevén: Academy Award) az Egyesült Államokban 1929 óta adja ki több kategóriában a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS, de röviden csak ’Filmakadémia’). A mai napig az egyik legrangosabb és legnevezetesebb filmes díj, melyet a szakmában nagy tisztelet övez, a gála maga pedig, melyeken a díjakat kiosztják, világszerte várva várt esemény. Becslések szerint akár egy milliárdan is figyelemmel kísérhetik élőben az eseményt.

oscars4.png

A kategóriák jelöltjei az eseményt megelőző egy évben bemutatásra került filmekből, illetve azok alkotóiból kerülnek ki. A jelöltek, majd a győztesek kiválasztásának feladata az Akadémia tagjaié, a győztesekre adott szavazatok jogai is kizárólag őket illeti. Az Oscar történetében évekig változott, hogy közzétegyék-e a győztesek nevét a konkrét kihirdetés előtt, de 1941-ben a szervezők a zárt borítékos forma mellett döntöttek. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett őrzik azóta is az eseményig, a győztesek neve legalább akkora rejtély, mint a Kóla receptje.

A látványos rendezvény időpontja rendszerint februárra esik (a hónap utolsó vasárnapjára), ám idén március 2-ikán tartják. A pontos helyszín Hollywood (korábban tartották például New York-ban is), azon belül is a Kodak Színház, melynek bejáratát ilyenkor rendszerint - az Oscar szellemiségének megfelelően – hatalmas „arany”szobrokkal díszítenek. A színház előtt húzódik a nevezetes vörös szőnyeg, melyen a díjátadás előtt vonulnak végig a jelöltek, híres divattervezők ruhakölteményeiben és természetesen újságírók és fotósok kereszttüzében.

oscar5.jpg

Ez évben 86. alkalommal kerül megrendezésre az esemény, melyet idén a mozihősök témája köré építenek fel. Házigazdája Ellen DeGeneres lesz, aki biztosítja a gála vidám pillanatait és az előrejelzés szerint néhány musicales meglepetésre is számíthat a közönség.

Ellen-Degeneres-host-2014-Oscars-on-ABC.jpg

A helyszín

A Kodak Színház mindössze 2001 óta helyszíne újra az Oscar-gálának. Az első 15 díjátadót a Hollywood Roosevelt Hotelben tartották, majd a Biltmore szállodákba költözött. Ám a díj népszerűségének köszönhetően az érdeklődés rohamosan fokozódott, így egyre többen szerették volna látni a díszes gálát. 1942 után egyrészt a nagyobb befogadóképesség, másrészt a II. világháború pusztítása miatt a szervezők kénytelenek voltak új helyszín után nézni, így különböző színházakban rendezték meg az Oscart. Az első televíziós közvetítés, 1953-ban is egy színházból történt (rádión már a második alkalomtól fogva lehetett követni az eseményeket), méghozzá a hollywoodi RKO Pantages Színházból. Az Academy Award gálája még néhányszor költözött, majd Los Angeles és New York után telepedett le, 2001-ben a 3400 férőhellyel rendelkező Kodak Színházban.

oscar2.jpg

A jelölés és a kategóriák

A jelenlegi szabályzat szerint a jelöléshez a versenybe szálló filmnek az Akadémia válogatásának időpontját megelőző naptári év valamely napján forgalmazásba kell kerülnie Los Angelesben. További kritérium – mely a rövidfilmes kategóriákat értelemszerűen nem érinti -, hogy az alkotásnak el kell érnie a minimum 40 perces hosszúságot, illetve hozzáférhetőnek kell lennie 35 mm-es vagy 70 mm-es, vagy egy 24/48 fps-es digitális filmen, legalább 1280×720 pixel, vagyis kis HD felbontásban.

A Filmakadémia tagozatai a saját területüknek megfelelően adhatnak le jelölést, ugyanakkor az Akadémiai valamennyi tagja jelölhet A legjobb film kategóriájában. Technikai kategóriákban 3, a többi kategóriában 5 jelöltet választanak, mely alól kivétel A legjobb film – ebben 2010 óta 10 jelölt versenyez az Oscarért.

Minden évben kiosztásra kerülő díjak

Kategória

Eredeti elnevezés

Alapítva

legjobb film

Best Motion Picture of the Year / Best Picture

1929

legjobb rendező

Best Achievement in Directing

1929

legjobb férfi főszereplő

Best Performance by an Actor in a Leading Role

1929

legjobb női főszereplő

Best Performance by an Actress in a Leading Role

1929

legjobb férfi mellékszereplő

Best Performance by an Actor in a Supporting Role

1937

legjobb női mellékszereplő

Best Performance by an Actress in a Supporting Role

1937

legjobb eredeti forgatókönyv

Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen

1941

legjobb adaptált forgatókönyv

Screenplay – based on material from another medium

1929

legjobb operatőr

Best Achievement in Cinematography

1929

legjobb látványtervezés/díszlet

Best Achievement in Art Direction

1929

legjobb jelmeztervezés

Best Achievement in Costume Design

1949

legjobb hang

Best Achievement in Sound

1930

legjobb vágás

Best Achievement in Editing

1935

legjobb hangeffekt

Best Achievement in Sound Editing

1964

legjobb vizuális effektusok

Best Achievement in Visual Effects

1940

legjobb smink

Best Achievement in Makeup

1982

legjobb eredeti filmzene

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score

1935

legjobb eredeti dal

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song

1935

legjobb animációs film

Best Animated Feature Film of the Year

2002

legjobb animációs rövidfilm

Best Short Film, Animated

1932

legjobb rövidfilm

Best Short Film, Live Action

1932

legjobb dokumentumfilm

Best Documentary, Features

1942

legjobb rövid dokumentumfilm

Best Documentary, Short Subjects

1943

legjobb idegen nyelvű film

Best Foreign Language Film of the Year

1947

 

Speciális díjak (nem feltétlenül kerülnek minden évben kiosztásra)

Kategória
Eredeti elnevezés
Alapítva
Életműdíj
Honorary Award
1929
Irving G. Thalberg-emlékdíj
The Irving G. Thalberg Memorial Award
1938
Jean Hersholt Humanitárius-díj
Jean Hersholt Humanitarian Award
1957
Különleges Oscar-díj
Special Achievement Award
1973
Ifjúsági Oscar-díj
Juvenile Award
1935–1961
Diák Oscar-díj
Student Academy Award
1973

 

A szobor maga

Az Oscart – melynek nem volt még konkrét neve az első díjátadón – első formájában George Stanley alkotta meg. Először agyagból készítette el a formát, majd bronzból kiöntötte és bevonta egy 24 karátos aranyréteggel. 12 darab szobrot gyártott, akkor 500 dollárért. Érdekesség, hogy a II. világháború idején a fémhiány miatt a díjakat festett gipszből készítették, de ezeket a háború után az Akadémia becserélte aranyozott fémre.

oscar3.jpg

A szobor elnevezésének eredete máig vitatott. Egy anekdota szerint 1931-ben született meg a híres név, amikor az Akadémia akkori titkára, Margaret Herrick legelső munkanapján megállapította róla, hogy mennyire hasonlít a nagybátyjára, Oscar Pierce-re.

Évente 50 szobrot készítenek, melyek egy kardot fogó lovag stilizált képét formálják. Az alak egy filmtekercsen áll, melynek 5 küllője az Akadémia 5 ágát jelöli: a rendezőket, a színészeket, az írókat, a producereket és a technikusokat. A szobrok súlya 3,85 kg, magasságuk 34 cm. Előállításuk általában 400 dollár körül mozog, de az arany árának rohamos növekedése miatt 2008 körül ez az 500 dollárt is elérte. Persze az Oscar-díjak eszmei értéke nem mérhető ilyen csekély összegben. 1950 után a Filmakadémia előírta, hogy a szobrok nem eladhatók, de addigra számos darab már gyűjtők tulajdonába került a díjazottaktól.

Következő cikkünk az Oscarral kapcsolatos érdekességeket fogja egy kalap alá gyűjteni. Arról se maradjatok le! 

PanAma

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr985800580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása