Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Kegyetlen emberiség

2014. február 23. 14:19 RDorka

Aristomenis Tsirbas kanadai rendező első egészestés animációja, a 2007-es Terra – 2009 óta Harc a Terra bolygóért címen forgalmazzák – nálunk csak a televízióban és DVD-n volt látható. Holott Romániában például 3D-ben is játszották a mozik.

A film lényegében inváziós sci-fi egy apró csavarral: a megszállók most az emberek. Az emberiség teljesen felélte földi, holdi és marsi tartalékait, és a kolóniák függetlenségért folytatott harcában mindhárom bolygó elpusztult. Csupán egy maroknyi ember tudott elmenekülni és új, kolonizálható bolygó keresésébe fogni. Azonban a kiválasztott planétán már laknak. Mi a legjobb megoldás? Mészároljuk le az őslakosokat és terraformáljuk a bolygót, úgy hogy azon minden eddigi élet elpusztuljon. Természetesen ezt az ott élő, kis lények nem hagyják annyiban.

 wallpaper1280_04-953286.jpeg

A filmet olyan jól megírták, hogy egyszerűen gyűlölöd a saját fajtádat, vagyis az embereket, és a teljes kipusztulásukat kívánod. Kegyetlenek, önzők, és azt hiszik, hogy az egész univerzumban minden csak az övék. Velük ellentétben állnak ezek a primitívnek tűnő kis lények, akik a béke, a szeretet, a megértés hírnökei. Tényleg ennyire velejéig romlottak lennénk? Csak bele kell olvasni a történelemkönyveinkbe és megszámolni, hány civilizációt, állat- és növényfajt pusztított ki az ember, mert épp kellett neki az adott terület. Persze a Harc a Terra bolygóért állásfoglalása és világszemlélete nem fekete és fehér: rámutat, hogy vannak jó emberek is. A kérdés csupán az, hogy elegen vannak-e? Avagy ismét elpusztít egy civilizációt az emberiség?

Szépen rajzolt, lenyűgöző képi világgal dolgozó, átgondolt alkotásról beszélünk, mely nem mellesleg mély mondanivalóval is operál. A Harc a Terra bolygóért része annak a kortárs tendenciának, mely a gyerekek figyelmét környezetünkre és annak védelmére próbálja felhívni (ilyen alkotás például a WALL·E is). Bár a film engem már a repülő bálnáknál rögtön megvett. Érdemes megnézni! (Február 23-án és 24-én ismét sugározzák a Film Mánia nevű televíziós csatornán.)

8/10

RDorka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr45818112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása