Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Vallomás az igazságról

2014. március 19. 16:10 RDorka

Egy nyilatkozatában Andrzej Wajda élete legnehezebb filmjének nevezte Walesa – A remény embere című filmjét, mely nem először nyúl nemzeti/történelmi témához (Csatorna, Hamu és gyémánt, Katyn). Az alkotás magyar bemutatója március 20-án lesz.

Ez az életrajzi dráma Lech Walesa életét és ezzel együtt az 1970-től 1989-ig tartó lengyel eseményeket mutatja be egy interjú keretében. A hangsúly mégsem a férfi személyes életén van, hanem a tettein és azon, hogy hogyan lett ő a Szolidaritás elnöke, és ez mivel járt. Nemcsak hús-vér emberként láthatjuk ezt a nemzeti hőst, de megismerhetjük a gyengeségeit is.

1011571_fr_walesa__man_of_hope_1382428462219.jpg

Ahhoz, hogy a film valóban vallomás legyen az igazságról, Wajda korabeli felvételeket adaptált, melyeken Walesa arcára filmezte Robert Wieckiewicz arcát. Ezáltal még inkább benne érezhetjük magunkat a filmben. Ezeket a felvételeket oly módon illesztette bele a film cselekményének folyamába, hogy egyáltalán nem zökkentik ki a nézőt.

Egyetlen hátránya talán a filmnek a történeti adatok bősége miatt kialakult zsúfoltsága. Számomra, mint a feldolgozott témában nem járatos embernek – nem is éltem akkor, és az iskolában sem fektettek rá nagy hangsúlyt – majdnem minden második perc új információt hordozott, és ez folyamatos koncentrációt igényelt. Ilyen mennyiségű történés pedig, bár nem ritkán a hitelességre törekvő történelmi filmek sajátossága, igen fárasztó tud lenni. Persze 29 eseménydús év történéseit nem is lehet könnyedén – már csak a témából adódóan sem – 127 percbe tömöríteni.

walesa_04.jpg

De mindezek ellenére ez egy nagyon jól sikerült történelmi film. Jól megszerkesztett, a színészgárda kiválasztása mesteri pontossággal történt. Azonban a Walesa – A remény emberét igazán csak azok tudják teljes valójában értékelni, akik ezeket az eseményeket átélték valamilyen módon. Érdemes erre elvinni a szüleinket, tetszeni fog nekik. A téma rajongóinak meg egyszerűen kötelező. Jó lenne, ha minél több fiatal is látná, de mielőtt elmennek rá, mindenképp nézzenek utána a témának, hogy kizárólag a mondanivalóra koncentrálhassanak.

8/10

RDorka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr115815480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása