Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Egy mocskosan jó film

2014. április 12. 20:25 Wancass

A Mocsok (Filth) az egyik legbetegebb és legmocskosabb, tabukat sárba tipró film, amelyhez eddig szerencsém volt, de annyira minőségi anyag, hogy nálam mindenképpen 2013 legjobbja. A történet alapjául szolgáló regényt az az Irvine Welsh írta, aki a Trainspottingot jegyzi, és hangulatra is hasonlít erre a húszéves klasszikusra. A Skóciához kötődő sztorinak (legalább) három mélységi szintje van, melyek szépen lassan nyílnak meg a néző előtt.

fi.jpg

A felszín egy bipoláris, rasszista, erőszakos, drogfüggő zsaruról szól, aki minden aljas trükköt bevet azért, hogy megszerezze az áhított vezetőnyomozói előléptetést. Ámokfutásában sorban döngeti a tabukat, melyeket a filmek általában messziről kerülni szoktak. A főhőst az egyre jobban ismert, skót származású James McAvoy játssza, aki eddig is villogtatta tehetségét (például Az utolsó skót királyban vagy az X-Men: Az elsőkben), de itteni játéka a legnagyobbakkal teszi egy lapra. A szélsőséges érzelmek és elmebaj olyan széles skáláját mutatja be abszolút hitelesen, és sötét humorral telten, hogy néha azon gondolkozik az ember, hogy amit lát, azon illik-e egyáltalán nevetni, illetve nézzen-e körül ismerősei körében a mentális szétesés jeleit kutatva.

Ahogy haladunk előre, egyre beljebb húz ez a beteg világ, és megnyílnak az őrület sötét bugyrai, amiben az a legdurvább, hogy ezt csak a főszereplő (és képzelt-valós orvosa) érzi, környezetében senki nem látja, illetve ha látja is, nem próbál meg segíteni a teljes összeomlás határán egyensúlyozó (anti)hősünknek. Lassan egyértelművé válik, hogy az előléptetésért való küzdelem is csak önmaga egybentartásának eszköze. Szerencsétlen Robbo tévképzeteitől és paranoiáitól hajtva olyan konspirációs hálót sző, amellyel kollégáit, szeretőit és kevés barátját is elidegeníti magától. (A harmadik szintet a pontozás után fejtem ki, mert ez adja meg az általam gondolt teljes értelmezést, és ezért tele van spoilerekkel.)

Két dolog még, ami bástyázza a film hangulatát. Az egyik a filmzene, amely egy rakás jó, régi sláger feldolgozása, és hasonló szinten van a Ponyvaregény válogatásával. Ritka alkalom, hogy az ember egy összeállításban hallja a Radiohead: Creep skót dudás verzióját, Darude Sandstormját és Tom Jones: Dr Love modernizált változatát. (Egy Green Day: Basket Case még elfért volna valahol…) A másik hangulatelem a velős beszólások, melyekből egy csokornyi itt is elolvasható. A polkorrektség csírája is hiányzik belőlük, de megállnák a helyüket akár Tarantino legjobb filmjeiben.

A film végén bedobott, az elmebaj legvégső stádiumát jelképező szál kicsit erőltetett, nem illik a történet addigi folyásához. Lehetett volna ennél erősebb csavar is, de ettől eltekintve nagyon koherens alkotás.

Összegzés: A Mocsok nézhető sötét vígjátékként, egy ember teljes mentális szétesését bemutató drámaként vagy akár tabukat döntögető drog-trip filmként is. Nem egyszernézős, akinek bejön ez a stílus, pár héten belül újra meg fogja nézni. Bár borzasztóan kemény témáról szól, nem tudok elképzelni más tálalást, amelyben egy ember teljes összeomlása (annak minden tanulságával) ilyen könnyen nézhető, és – bár rosszul hangzik – ennyire szórakoztató lenne. Korántsem ajánlott viszont mindenkinek. Aki nem szereti a tabukon túli világot, az explicit jeleneteket, és úgy általában nem akar „mocskos” lenni, az ne nézze meg. Mindenki más legalább kétszer…

9/10

A következőket csak az olvassa, aki látta, erős spoilereket tartalmaz!

Wancass

A harmadik szinten értelmet nyer a főszereplő eddigi összes megmagyarázhatatlan hallucinációja és paranoiája. Lassan kiderül, hogy a mentális szétesés gyerekkorában kezdődött, amikor véletlenül megölte öccsét. Ez egész életére feldolgozhatatlan traumát okozott neki, amelyet egy darabig mélyen tartott, de amikor elkezdett felszínre törni, családja elhagyta, és ez volt az első lépcső a pokolba vezető úton. Ezután folyamatosak lettek a hallucinációk, melyek nagy része egy rajzfilmélményből fakadt, amely valószínűleg örökké kísértő összekötő kapocs közte és halott testvére között. E rajzfilmfigurák horrorváltozatát látja lassan mindenhol, és elméje is innen nyer „ihletet” a széthasadáshoz. Ámokfutása a segítség hiánya miatt nem végződhet máshogy, mint öngyilkossággal, miután az utolsó szalmaszál is elszakad, és a sorstárs özveggyel sem sikerül kapcsolatot kialakítania. A fentiek nincsenek egyértelműen orrunkba dörgölve a történet során, ha valakinek más értelmezése van, szívesen megvitatnám a kommentszekcióban…

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr195886262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyugoggyale 2014.04.14. 10:26:33

Nagyon jo film, dobbenetes. Nem lesz feldobodva utana az ember az biztos es nem neznem meg meg1x mert nem tul pozitiv de mindenkeppen fantasztikus film.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.04.14. 14:55:06

Tipikus miafasz film jah, amikor megnézed és a végén azt mondod, hogy miafasz?! Nem mondanám, hogy egetverő alkotás, inkább megdöbbentő, nem is a sztori miatt, hanem, hogy ilyen filmet csinálnak egyáltalán. A színészi alakítás amúgy jó, csak hát tényleg megdöbbentő. Meg miafasz.

plephyl 2014.04.14. 14:55:13

kb. két hete láttam, hamarosan újra fogom nézni.
nekem nagyon tetszett.
nálam 8/10

Thrasher 2014.04.14. 14:56:13

McAvoy tényleg zseniális benne, rákerült a kedvenc alakításos listámra.
haragszom a sztorira, amiért olyan erőlködős dolgokat húztak meg a végén, mint a ponnnnnt rosszkor jött telefonhívás, vagy ajtón kopogtatás, az ilyesmit mindig utáltam, de egyébként remek. 8/10

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.14. 14:56:20

szerintem a végén egyáltalán nem biztos, hogy sikeresen végrehajtja az öngyilkosságot, nyakában a kötéllel észreveszi, hogy ki keresi, és próbál lejutni

többi részével egyet tudok érteni, bár elég rég láttam, premier előtt, de arra emlékszem, hogy a zene igen fontos szerepet játszott

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.14. 14:56:26

@nyugoggyale: nem húzott le, nem lettem letargikus, inkább húbazzdejófilmet láttam érzés

Drz Suzuki 2014.04.14. 16:12:29

Nagyon jó film,magamra ismerek benne,végre nem csak én vagyok ilyen,hanem más is! Örülök! Vagy inkább mégse örüljek,hogy ilyen vagyok?

Pepinke 2014.04.14. 16:12:31

James McAvoy nem skót származású, hanem skót. Ha mondjuk az USA-ban született volna, de a szülei még skóciából mentek volna ki, akkor lenne skót-származású...
A szerző talán magyar-származású vagy magyar?
süti beállítások módosítása