Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Programajánló: 3. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál

2014. október 27. 09:00 sunray

Idén immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál. A budaörsi rendezvény egyedülálló a maga nemében, ugyanis olyan, az animáció iránt érdeklődő tehetségeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra, akik még nem rendelkeznek filmes háttérrel. Így a fesztivál profilját az elsőfilmes rendezők animációi, diplomafilmek és vizsgamunkák alkotják. Az idén öt naposra bővült Primanima október 28. és november 1. között kerül megrendezésre, és egyaránt felvonultat magyar, valamint a világ különböző tájairól származó alkotásokat.

Rengeteg program várja az érdeklődőket a fesztivál teljes időtartama alatt. Közel 100 rövidfilm került be a 2014-es versenyprogramba, melyeket több mint 400 pályaműből választottak ki. Itt kerül bemutatásra az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon (az animációs film Cannes-ja) fődíjat nyert Egy férfi ül a széken (L’homme sur sa chaise, 2014), valamint Bucsi Réka Arany Medve-jelölt MOME-s diplomafilmje, a Symphony No. 42 (2014). A kisfilmek előzetesei megtekinthetőek itt és itt.

A fesztivál külön gyerekeknek szóló műsorokkal is készül az őszi szünetre. 22 magyar és külföldi mesefilmet vetítenek délelőttönként, magyar animált versfilm is készült a MOME animáció szakos diákjainek segítségével, valamint megelevenedik Lázár Ervin meséje, a Bab Berci köve. A gyerekek is részt vehetnek a szavazásban, így az ő közönségük is nyertest választhat a mesefilmek kategóriájában. A kis lurkók számára foglalkozásokkal és workshopokkal is készülnek, ahol rengeteg kreatív feladattal várják a gyerekeket. A gyermekfilmek előzetese itt tekinthető meg.

Két egészestés animációs film is a program részét képezi. A  Felvidék – Horná zem a szlovák rendezőnő (Vladislava Plančíková)  nagymamájának történetén keresztül mutatja be a II. világháború után bekövetkezett tragédiát, a csehszlovák-magyar lakosságcserét. A dokumentumfilm különlegessége, hogy az élőszereplős anyagokat (élő és archív felvételek, interjúk) animációkkal köti össze, így kiegészítve a történetet mindazzal, amit a korszakot átélt személyek nem tudnak elmondani.

A fiú és a világ (O Menino e o Mundo2013) Magyarországon először a Primanimán kerül bemutatásra. A brazil animációs film sorra gyűjti a nemzetközi filmfesztiválok díjait, többek között elnyerte az Annecyben a Kristályt (legjobb egészestés film), valamint a közönség is kedvencének választotta. Az elbűvölően színes film egy kisfiú kalandjait mutatja meg, aki munkát kereső apukája felkutatására indul, miután a férfi már hetek óta nem tért haza.

Menino_Mundo_16.jpg

A vetítések után éjszaka szokásosan koncertek várják a szórakozni vágyókat. A fellépők között lesz az Úzgin Űver, a Szeder, Dj Sztyepp, valamint a fesztivál állandó fellépője, a Lóci játszik zenekar. 

A fesztivál idei programfüzete már online is elérhető, innen tölthetitek le. Egy vetítés/koncert 600 Ft-ba kerül, egy napijegy 1 500 Ft, a teljes fesztivál látogatására feljogosító bérlet pedig 5 000 Ft (diákok és tanárok számára 2 500 Ft). A reggeli gyermekprogramok ingyen látogathatóak.

Helyszín: Jókai Mór Művelődési Központ (2040. Budaörs, Szabadság út 26.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr136835723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása