Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

The King of Cool

2013. november 7. 22:51 penguinsandzombies

Harminchárom évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Steve McQueen, a hatvanas-hetvenes évek egyik legnagyobb sztárja. Néhány kisebb szerepet követően az első főszerepét A massza című filmben  játszotta 1958-ban. Az igazi sikert azonban 1960-ban A hét mesterlövész hozta meg számára, rövidesen Hollywood egyik legkeresettebb színésze lett. Következő jelentős szerepét ismét egy John Sturges-filmben, A nagy szökésben kapta, ezt követően számos műfajban kipróbálta magát, majd 1968-ban következett a Thomas Crown-ügy, és még ugyanebben az évben talán legismertebb alakítása, A chicagoi tanú, a filmtörténet leghíresebb autósüldözés-jelentével.

steve-mc-queen-5.jpg

A hetvenes évek közepén olyan sikereket követően, mint a Junior Bonner című Pekinpah-film és a Pillangó, 1974-ben a Pokoli toronyban, az évtized egyik legsikeresebb katasztrófafilmjében Faye Dunaway és Paul Newman oldalán szerepelt. Ezt követően hosszabb szünet következett McQueen karrierjében, ugyanis ekkor diagnosztizálták betegségét. Utolsó szerepét A vadász című filmben játszotta 1980-ban. Ugyanebben az évben, 50 éves korában szervezete feladta a rák elleni küzdelmet.

Mai posztunkban az ő emléke előtt tisztelgünk három kedvenc McQueen-filmünk rövid ajánlójával.

A nagy szökés: Szövetséges katonák szökési kísérlete egy német hadifogolytáborból, McQueen mellett olyan nevekkel, mint Richard Attenborough, Charles Bronson, James Coburn és James Garner. Legbilincselően izgalmas, az egyik legjobb hadifogolytábor-film.

Nevada Smith: Bosszúwestern, melynek középpontjában egy félvér fiatalember áll, aki indián anyja és fehér apja gyilkosain akar bosszút állni – bármi áron.

Pillangó: Egy gyilkosságért ártatlanul elítélt tolvaj szökésének története egy francia guyanai fegyenctelepről. Megrázó alkotás egy, a szabadságáért megszállottan küzdő emberről. Henri Charrière azonos című önéletrajzi regénye alapján.

+1 Cincinatti Kid: McQueen azon kevés filmjeinek egyike, ahol nem akcióhőst, hanem egy feltörekvő pókerjátékost alakít. Feszültséggel teli mű egy fiatalemberről, aki hihetetlen sebességgel került a csúcs közelébe, és most élete játékára készül a legendás kártyás (Edward G. Robinson) ellen.

 

penguinsandzombies

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr155620139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása