Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Egy film az igazságtalanságról és a reményről - Garantáltan gyomron vág

2013. december 6. 19:40 RDorka

Az éhezők viadalának első része – bár a történet tetszett – nem fogott meg. Gyerekek gyilkolták egymást egy szimulált valóságban a rettenetes és disztópikus hatalom őrző keze alatt. Az ötlet jó volt, de a megvalósítás már nem annyira. Mindezek ellenére kíváncsi lettem a történet folytatására és azt kell, hogy mondjam, eldobtam az agyam!

Az éhezők viadala: Futótűz összességében egy zseniális film lett. Nagyon jót tett neki a rendezőváltás. Francis Lawrence – akit a Legenda vagyok vagy a Vizet az elefántnak rendezéséből ismerhetünk – nagyon kitett magáért. A képi világ sokkal összetettebb, mozgalmasabb lett. És személy szerint zseniális ötletnek tartom, hogy be merte vállalni az aréna jelenetek IMAX kamerával történő felvételét. Imádom az IMAX-et: az a rengeteg pixel (horizontálisan 18 000), az izzadságcseppekben még a tükröződéseket is látni lehet. Persze az ilyen szuper kamerákkal dolgozni sem egyszerű, csupán egy maroknyi filmben használták őket (Pl.: A sötét lovag: Felemelkedés, Sötétségben – Star Trek). Nem csak nagyok és nehezek, de nagyon zajosak is, akárcsak valami régi projektor. Így a jelenteket kénytelenek voltak kétszer felvenni, először csak kamerával, majd csak hanggal. 

k-bigpic.jpg

Katniss (Jennifer Lawrence) és Peeta (Josh Hutcherson) a kötelező bajnoki körutat járják be, ám a Kapitolium célpontjaivá válnak, mert győzelmükkel elhintették a forradalom lehetőségének csíráit. Hogy ennek elejét vegye Snow elnök (Donald Sutherland), új szabályok alapján hirdeti meg a 75. éhezők viadalát. Most az elmúlt évek győzteseinek kell egymással megküzdenie. Említenem sem kell, hogy mindez mekkora ellenérzést vált ki a bajnokoknál, melyet mindegyikük más-más módon fejez ki.

hunger games 2.jpg

Zseniálisak a színészek egytől egyig, valós feszültséggel töltik meg a filmet, csak úgy izzik a levegő körülöttük. Egyszerűen el tudom hinni nekik azt a rengeteg érzést, amit a nézők felé közvetítenek. Különösen kedveltem azt, ahogy Jena Malone megformálja Johanna Mason karakterét. Viszont a két főszereplő számomra elveszett közöttük, természetesen Josh Hutcherson Peetája rendkívül édes volt a plátói szerelmével és Jennifer Lawrence is rengeteget fejlődött a korábbi alakításaihoz képest (igen, itt sokkal jobb, mint a Napos oldalban) de egyszerűen még mindig hiányzik valami. Peetánál nem hiszem el, hogy tényleg szereti Katnisst és Katnissnél meg nem érzem a vergődést Gale (Liam Hemsworth) és Peeta között. Habár a film utolsó harmadában már vannak pillanatok, amikor szinte teljesen hiteles, hogy mégis Peetát szereti. Viszont, amit Gale-lel művel az teljesen üres és súlytalan. Egyszerűen semmi érzelem nincs, mondja a szavakat, de nem érzem mögöttük a töltetet. Nem mintha Liam ebben segítené. Sokkal több érzelem volt ebben a fiúban az első részben. Egyszerűen olyanok a közös jelenetekben, mint két festett műanyag baba.

Aztán még ott vannak Katnissnél a poszt-traumatikus stressz okozta problémák is, amit Jennifer szintén nem tud számomra hitelesen átadni. Igazából azzal lehet a baj, hogy a mellékszerepekre zseniális színészeket találtak és akaratlanul is hozzájuk mérem őket. Viszont, ha ilyen ütemben fejlődnek tovább, akkor még rengeteg meglepetésben lehet részünk.

Ajánlom mindenkinek, még én is meg fogom nézni párszor. Főleg szinkronosan – most feliratosan néztem a moziban – mert tudni akarom, hogy mire fogják lefordítani azt, amikor Gale Catnip-nek (vagyis macskamentának) becézi Katnisst.

8.5/10

RDorka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr275678840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saccperkb 2014.04.30. 17:28:59

A Catnip a magyarban is Catnip, a könyv is így hozza, pedig ott az első rész Rue-ját is Rutának fordítják.
süti beállítások módosítása