Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Táncolj dilis!

2013. december 25. 15:55 kockaes

Előrebocsátom, hogy igencsak személyes hangvételű kritika következik, ugyanis a Nevetséges Napóleon nagyon „emberfüggő” film. És én imádtam, de ugyanakkor sokszor megkapom, hogy „furcsa” filmeknek mennyire tudok örülni, és hogy borzasztó filmeken kacarászok. De ez van, Napóleon meg csúcs!

A film a címben szereplő Napóleonról (Jon Heder) szól, Napoleon Dynamite-ról (igen, ez a neve): egy szemüveges, bongyor-hajú „freak”, akivel senki nem áll szóba a suliban, aki a legtöbb szívatás áldozata, és akit a nagyi nevel. Ráadásként van egy hasonlóan balek tesója, aki azért annyira nem hülye, hogy ne uralkodjon az öcsin. Na mármost a nagyi megsérül, kórházba kerül, úgyhogy egy ideig Rico bácsi (Jon Gries) a főnök otthon, aki vacak cuccok házalásával keresi a kenyerét. A suliba meg új srác érkezik, Pedro (Efren Ramirez), aki teljes hét centit képes ugratni a biciklijével (innen a nagy haverság kezdete), na meg a szalagavató is közeleg, el kéne hívni egy lányt – egyszóval nagy változások állnak be Napóleon életében, ő meg a maga fura módján reagál mindenre. Kampányt indítanak Pedro diákelnökségéért („Pedro for president!”), aztán Napóleon szerelmes is lesz, úgyhogy meg is tanul táncolni (mert azzal jól lehet csajozni), innen a film egyik leghíresebb jelenete – táncolj, dilis, mindenki imád!

A Nevetséges Napóleon is a Sundance-ről indult útjának, akárcsak a többi indie, azaz független film. Ennek köszönhetően rendelkezik mindazokkal a pozitívumokkal, amiket az ilyen filmektől már megszoktunk: a kis költségvetést ellensúlyozva a karakterekre épít, felvéve a harcot a blockbusterek üresfejű, de csili-vili külsejű szereplőivel. Ilyen filmek voltak a Sex, lies and videotape Soderbergh-től vagy az azóta kultuszfilmes-rendezővé avanzsált Tarantino-tól a Kutyaszorítóban. Ezek a filmek mind a karakterekből építkeznek és az őket életre keltő kiváló színészi alakításokból. Márpedig a Nevetséges Napóleon bővelkedik a nagyszerű színészi alakításokban, megspékelve mindezt egy kis helyzetkomikummal és abszurditással.

Jared Hess alkotása kiemelkedik a tinifilmek sorából, talán a Freaks and Geeks című sorozat áll hozzá a legközelebb. Az a sorozat, amiben többek között Seth Rogen, James Franco és Jason Segel kezdte a pályafutását. A Nevetséges Napóleon folytatja a hagyományt, és egy életszagú, de közben felnagyított, kicsavart tini-világot tár elénk Amerika egyik eldugott kisvárosának életéből.

10/10

Kockás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr605680597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mekcsey (törölt) 2013.12.27. 19:59:17

Felhívnám a figyelmeteket, hogy következetlenül használjátok a filmcímeket, ha a Kutyaszorítóbant magyarul adod meg (ahogy ez helyes), akkor a Soderbergh-filmet is ekképp kéne, de semmiképp nem egy kevert formában. Mi az, hogy Szex, lies and videotapes????? Amerikában ismert az "sz"-betű???

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2013.12.27. 20:00:13

@Mekcsey: Én ha jól látom, s-sel van, de lehet kéne egy új szemüveg...
süti beállítások módosítása