Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Többet ésszel, mint erővel!

2014. január 5. 16:40 PanAma

A 2013-as év nagysikerű DreamWorks produkcióját, a Croodékat méltán nevezhetjük népszerű, szívet melengető, gyermekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató animációnak. A Pixarral konkuráló stúdió erősebb mesevonalához mérten (Shrek, Így neveld a sárkányodat) a film hozza a színvonalat: mind látvány, mind humor, mind mondanivaló szintjén.

croods1.jpg

Croodék az őskor fenyegető veszélyekkel telített idejében élnek: igazi barlanglakó család ők. Egy szerencsétlen baleset következtében azonban kénytelenek elhagyni a biztonságot nyújtó odút, és egy váratlanul felbukkanó idegennel - a család kamaszlányára is szemet vető, briliáns ötletekkel megáldott Guy-jal - indulnak neki a vadonnak. Az élet a barlangon kívül pedig csupa kaland: színpompás dzsungelek, földrengés-sújtotta puszták, és hatalmas, ismeretlen állatok keresztezik az útjukat. A céljuk pedig nem más, mint túlélni és eljutni egy biztonságos helyre, mielőtt beüt a kőkorszaki katasztrófa.

A forgatókönyv a maga egyszerűségében is simán megállja a helyét: miközben a célzott gyermekközönség figyelmét folyamatosan fenntartja a pergő ritmussal és a kellemes humorral, a közölt mondanivaló sem sekélyesedik el. Műfajilag a kortárs animációkban egyre mérvadóbbá váló katasztrófafilmes vonalat viszi (poszt-apokaliptikus: Wall-E, 9; inváziós sci-fi: Szörnyek az űrlények ellen), csak egy régi korba helyezve (mint a Jégkorszak). Emiatt a film egy folyamatos menekülésre épül – képernyő elé kötő tempó adott.

Ehhez a cselekményhez adagolták az alkotók az ugyan gyermeknyelven íródott, ám felnőtteket is mosolyra fakasztó gag-eket, amik feloldják a katasztrófahelyzet brutális fenyegetettségét. A karakterek egyszerűek, ám kedvesek, és a különböző elvek mentén történő ütköztetésük teljesen hiteles drámát ábrázol (pl. a hagyományos, szülői rend ellen lázadó, kalandvágyó kamaszlány története). Különösen szépen végigvitt az apa (aki talán a film valódi főhőse emiatt), Grug karakterfejlődése, akinek eszmélésén jön át ténylegesen a film központi mondanivalója: Többet ésszel, mint erővel! Ez elég elcsépeltnek hangozhat, de a mindössze alaptézisként szolgáló tanulságot az alkotók kifinomultan érzékeltetik a karakterek konfliktusaiban, és elveik/személyiségük alakulásában.

Croods.jpg

A látványvilág - ugyan nem él kivételes trükkökkel (mint mondjuk a Wall-E) – a CGI technika fejlődésének köszönhetően pazar. A színpompás őserdők, a különleges, kitalált állatok (pl. négyszárnyú repülő teknősök) simán lesöprik az Avatar fantasztikus világát a palettáról, a Croodék alkotóinak fantáziája messzebbre szárnyalt, mint Cameroné.

Ez a film ismételten bebizonyítja, hogy egyszerű képletből is lehet sikereset és kifinomultat létrehozni – csak ízlés, szakmai tudás és a gyerek/felnőttközönség igényeinek ismerete kell hozzá.

8/10

PanAma

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr635715886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.06. 15:36:22

Tényleg aranyos, talán az egyetlen animáció ami igazán tetszett 2013ból.
süti beállítások módosítása