Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Szamurájlegenda és japán misztikum

2014. január 14. 19:41 RDorka

Carl Rinsch első egész estés filmje, a 47 Ronin története egy valós Japán legendán alapul. A 18. század kezdetén 47 szamuráj vezető nélkül marad – tehát Roninná vált –, miután az uruk rituális öngyilkosságot kénytelen elkövetni egy palotai hivatalnok megsebzése miatt. A szamurájok követik becsületkódexüket, a busidót: hogy helyreállítsák uruk becsületét, bosszút állnak. Természetesen a korabeli japán törvények súlyosan büntették a gyilkosságot, még ha alapos indokkal történt is. Ezáltal válhatott ez a történet a hűség, az önfeláldozás, a kitartás és a becsület hirdetőjévé. A mai napig tovább élteti a legendát a minden év december 14-én, a Sengakuji Szentélynél megrendezésre kerülő fesztivál.

47 ronin kész.jpg

A 47 Ronin című film ezt a történetet dolgozta át. Szereplőket hagyott ki, módosított a meglévőkön, vagy épp újakat emelt be a történetbe. Ilyen új karakter lett például a Keanu Reeves által megformált félvér Kai, és a Ko Shibashaki által eljátszott Mika Asano úrhölgy. Az alaptörténetet a rendező ráadásként a nyugati ember által elképzelt japán, mágikus misztikummal is megfűszerezte.

A forgatókönyv rendkívül jól megírt, a bosszúnarratíva kiépítése szép és fokozatos. A film már az elején felkészít minket a történet végkifejletére, egyszerűen magába szippant: együtt lélegzünk a szereplőkkel, holott végig tudjuk, mi vár rájuk.  A sztori szép lassan vezet be minket ebbe a misztikus világba, hogy végül egy végső katarzis során váljunk egyé a filmmel. Persze a cselekmény nemcsak sötét, a kellő pontokon fel-felröppenő humor szikrája enyhíti, míg a nagyon halványan megrajzolt szerelmi szál egy még magasabb dimenzióba emeli a történetet. 

47-ronin-grassy.jpg

Sokan nem szerették, hogy a film kezdettől fogva ilyen konkrétan elárulja a zárlatot. Ennek több oka van, köztük az egyik, hogy a 47 Ronin történetét nagyon sokan ismerik, így számukra egy másfajta megközelítés nem lett volna izgalmas. Sőt, a sok magyarázkodás miatt a film elnyújtottá vált volna. De szerencsére elénk tártak mindent, így mi ahelyett, hogy azon törtük volna a fejünket, hogy mi fog történni, arra figyelhettünk, hogy hogyan történik. És meg kell, hogy mondjam, ehhez a látványvilág remekre sikerült. Az elején még kicsit féltem, hogy sok lesz a CGI, de pont ott és úgy használják, ahogy kell. Teljesen beleépül az elénk tárt világba. Különösen tetszett az rész, mikor – ez egyébként látható a nemzetközi trailerben – Kai arca előtt csapnak el a lángok és ő mögülük tekint ránk. Az a kép zseniális, számomra olyan volt, mint egy festmény. 

A 47 Ronint érdemes megnézni mindenkinek. A férfiaknak a pörgős akciójelenetekért, a hölgyeknek a reménytelen romantikus szálért (érzékenyebbeknek zsepi kötelező), a japán kultúra kedvelőinek a varázslatos világért, a történelem iránt érdeklődőknek pedig az ábrázolt legendáért.

Bár a 47 Ronin nagyon tetszett, mégsem fogom megadni neki a 10 pontot, mert a trailer egy teljesen különböző filmet ígér: olyan helyekre teszi a hangsúlyt, ami az egész alkotásra ránézvén nem ott van. A film egy másik történet a bemutatóhoz képest. Ritkaságszámba megy ugyan (főképp a trailerek hatásvadász jellege, és nézőfogó célzata miatt), de amit moziban megkapunk, az sokkal jobb.

9.5/10

RDorka

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr555757930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hirtelendi 2014.01.15. 15:54:20

A "bushido-t" magyarul busidónak kell írni. És nem lehet elkövetni, csak követni, mert az nem más, mint a japán szamuráj normarendszer, afféle lovagi szabálygyűjtemény, szó szerint azt jelenti, a harcos útja.

tééényleg? 2014.01.15. 15:54:25

valós japán legenda? úgy érted, egy japán legenda, vagy egy ismert japán legenda...
a bushido-t nem elkövetik, a bushido a harcos útja, gyakorlatilag magatartás kódex...

Razzul 2014.01.15. 15:58:04

A busidó az a normarendszer amely alapján a szamurájok éltek nem pedig az a konkrét cselekedet, amikor egy Rónin megbosszulja a volt urát. Erről ennyit.

RDorka 2014.01.15. 16:29:55

@tééényleg?: úgy értem, ahogy le van írva. De akkor átfogalmazom: egy japán legenda, ami valós, történelmi tényeken alapul, amit kicsit átdolgozva ugyan de megjelenít a film. És nem mellesleg ismert is. Tán valami baj van ezzel?
Az meg, hogy ez egy becsületkódex, az szerepelt a szövegben.

RDorka 2014.01.15. 16:33:24

@hirtelendi: Jobban szeretem az idegen szavakat megtartani eredeti formájukban. A Judo-t sem írod dzsúdónak sehol. De akkor a kedvedért átírva.

RDorka 2014.01.15. 16:40:18

@Razzul: Köszönöm az észrevételt, én sem tudhatok mindent. Meg különben is hibázni emberi dolog. Erről ennyit...

Remélem találtok még belekötni valót :) (természetesen a relevánsak, javításra kerülnek) De ha nem, akkor, szívesebben olvasnám a filmről alkotott véleményeiteket, tapasztalataitokat.

tééényleg? 2014.01.15. 16:53:16

@RDorka: egy legenda nem lehet valós. lehet valós alapja vagy valóságon alapuló vagy megtörtént eseményeken alapuló legenda. a busidot pedig nem lehet elkövetni csak követni. lehet, azt mondani, hogy grammar náciskodom, de az ilyen nyelvi hibák azért zavaróak...

RDorka 2014.01.15. 17:15:00

@tééényleg?: ne haragudj, ezek szerint nem értettem elsőre, amit írtál, akkor még egyszer neki futnék: Először is beszéljünk egy kicsit a filmipar legendákhoz való hozzáállásáról. Van hogy ők maguk gyártanak egy legendát és aköré építik a filmet, vagy fognak egy létező, tehát valós legendát és azt használják fel. Tehát mint láthatod én a legendát, mint olyat a filmkészítés szemszögéből vizsgáltam. Az hogy milyen sajátosságokkal bír az irodalomban egy legenda, szerintem az összes olvasónk tudja, ezért nem tartottam szükségesnek zárójelbe odaírni ezeket.
Számomra a valóságon alapuló és a megtörtént eseményeken alapuló ugyanazt jelenti, de te tudod...

Ha figyelmesen végig olvastad volna a kommenteket, megfigyelhetted volna, hogy a bushido-t övező problémakör rögtön javításra került hirtelendi hozzászólását követően. Így egyértelműen felesleges az utolsó hozzászólásod eme része. Mivel az már réges-rég javításra került. És mint Razzul-nak is leírtam, ember vagyok, én is tévedhetek, ahogy akárki más. És különben is a bushido-t követni-elkövetni hiba tartalmi és nem nyelvi vonatkozású volt.

Szóval ezúton szeretnélek megkérni, hogy mivel a hibák javításra kerültek, figyelmed inkább a film felé fordítsd és arról alkoss véleményt. Köszönöm.

mojoking77 2014.01.15. 19:01:03

@RDorka: Ooooooo, bocsass meg amiert ellenerzeseimnek adok hangot, de ez a film, jelen korulmenyek kozt kb olyan, mintha az Egri csillagokban Doboek a torokok mellett trollokkal is megkuzdottek volna, es foldonkivuli varazslok altal elkeszitett kardokkal ejthettek volna sebet rajtuk.
Magyarul a tortenet teljes meggyalazasa.
Arrol nem is beszelve, hogy Keanu Reeves kb 10 mondatot mond az egesz film soran. Jo lehetett volna, de vagy a misztikumot, vagy a tortenelmi huseget hanyagolni kellett volna. Sajnalom, de szerintem egy rem gyenge fercmu, amin kis hilyan elaludtam a moziban. Nalam egy gyenge 4/10, es az a furcsa eset allt elo, hogy a kozizles is egyetertett az en velemenyemmel:
www.rottentomatoes.com/m/47_ronin/

paráznabillegető 2014.01.15. 19:01:35

nahát, hogy a 47 ronin történetét sokan ismerik?
és mi a helyzet a hobbittal?
herikókler?
titanic???

a cím kezdetétől fogva előre lehet tudni a végüket...

RDorka 2014.01.15. 19:34:39

@mojoking77: Na végre valaki a filmmel foglalkozik :)
Számomra Japánnal vele jár a misztikum, a varázslatos lények stb. Ha ez egy sima történelmi dráma lett volna meg sem nézem. De már a trailer is elmondta, hogy nem így van. Szóval én kifejezettem örültem, hogy ez a film végre más lett, mint az előző 5 feldolgozás.
Igen valóban nem Keanu Reeves a tényleges főszereplő, (emiatt írtam, hogy a trailer félrevezető) de szerintem ez nem feltétlenül rossz.
Viszont el kell mondanom neked, hogy a rottentomatoes már csak profiljából adódóan sem tükrözi a közízlést, hanem az általános vélemények egyik felét képviseli a saját profilján belül. Hiszen rengeteg pozitív kritika is született a fent nevezett filmről. Tehát több vélemény létezhet, sőt személyes ismeretségi körömben eddig még csak pozitív dolgokat hallottam róla.
Köszönöm, hogy megosztottad velünk a véleményed.

Apokrif78 2014.01.16. 06:49:22

Keanu Reeves karaktere csalódás volt számomra, nem láthattunk bele a vívódásába a belső küzdelmeibe, egy félvér a zárt, idegengyűlölő, hierarchikus, kötött társadalmi viszonyok között. Nagy lehetőség maradt ki ezzel...

Pl.: a Shogun (f.sz.: Richard Chamberlain), Az utolsó szamuráj (f.sz.: Tom Cruise), mind lehetőséget biztosítottak a karakterek fejlődésére, volt mélységük. Kai figurájára egy szerep hárult, egyensúlyba hozni a történetet, misztikus kiképzésének hála képes legyőzni a sötét mágikus erőket, ezzel hozzásegítve a szamurájokat bosszújuk beteljesítéséhez. Kai a történetben tulajdonképpen a kard (katana) szerepét tölti be, az igaz főszereplő a roninok vezetője Oishi (Hiroyuki Sanada) kezében.

A film záróakkordja a sikeres küldetés betetőzése, nem a Hollywood-i klisé gyár terméke, hanem a „harcos útjának” vége, a becsületüket visszanyert roninok, immáron szamurájként rituális öngyilkosságot, szeppukut követhetnek el.

Szerintem a film szinte csak a látványról szólt, amit megbolondítottak némi misztikummal, mert ugye az egyszerű nyugati lélek a Kelethez ezt társítja, megfűszerezték néhány torz emberfeletti-emberalatti lénnyel, ezt a 300 óta nem lehet kihagyni és a romantikus szál is egysíkú, néhány fájdalmas "nézésből" állt csupán.
Tartogassa mindenki a pzs-jét az influenzás időszakra a belépőjegy árát pedig egy hangulatos kávéházban elköltve beszélgessetek igazi élményt jelentő filmekről.

Apokrif78 2014.01.16. 06:53:41

Keanu Reeves karaktere csalódás volt számomra, nem láthattunk bele a vívódásába a belső küzdelmeibe, egy félvér a zárt, idegengyűlölő, hierarchikus, kötött társadalmi viszonyok között. Nagy lehetőség maradt ki ezzel...

Pl.: a Shogun (f.sz.: Richard Chamberlain), Az utolsó szamuráj (f.sz.: Tom Cruise), mind lehetőséget biztosítottak a karakterek fejlődésére, volt mélységük. Kai figurájára egy szerep hárult, egyensúlyba hozni a történetet, misztikus kiképzésének hála képes legyőzni a sötét mágikus erőket, ezzel hozzásegítve a szamurájokat bosszújuk beteljesítéséhez. Kai a történetben tulajdonképpen a kard (katana) szerepét tölti be, az igaz főszereplő a roninok vezetője Oishi (Hiroyuki Sanada) kezében.

A film záróakkordja a sikeres küldetés betetőzése, nem a Hollywood-i klisé gyár terméke, hanem a „harcos útjának” vége, a becsületüket visszanyert roninok, immáron szamurájként rituális öngyilkosságot, szeppukut követhetnek el.

Szerintem a film szinte csak a látványról szólt, amit megbolondítottak némi misztikummal, mert ugye az egyszerű nyugati lélek a Kelethez ezt társítja, megfűszerezték néhány torz emberfeletti-emberalatti lénnyel, ezt a 300 óta nem lehet kihagyni és a romantikus szál is egysíkú, néhány fájdalmas "nézésből" állt csupán.
Tartogassa mindenki a pzs-jét az influenzás időszakra a belépőjegy árát pedig egy hangulatos kávéházban elköltve beszélgessetek igazi élményt jelentő filmekről.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.01.16. 07:43:50

@mojoking77: Azért nem egy példa volt már a filmtörténetben a "történelemhamísításra": gondoljunk csak a Becstelen Brigantykra, a 300-ra, vagy a Trójára (ez utóbbi kettő misztikus/fantasztikus elemekkel is jócskán telíti az amúgy hadtörténeti eseményt). Ezek a filmek pedig zömében sikeresnek mondhatóak el, mégsem feltételezem, hogy Trója ostrománál valóban egy majdnem sebezhetetlen félisten kaszabolta az ellenséget (még ha Homérosz így is írta meg). Szóval szerintem a történelem meghamisításának támadó vádja irreleváns a 47 Ronin esetében, hiszen - legalábbis a trailer alapján - az alkotók nagyon következetesen állították is, hogy itt bizony fantasztikus elemek dömpingje lesz, a történelmi esemény/legenda pedig csak adaptációs alap. A vád akkor teljesen érthető lenne, ha egy kvázi-realisztikus történelmi film ígéretét adták volna a kezünkbe, aztán random módon és indokolatlanul mégis becsöppen a képbe egy sárkány (kivéve, ha ez szerzői elem, de ezt kétlem). De szerintem erről szó sincs. Szóval az előzetesen közölt és (gondolom) következetesen végigvitt alkotói koncepció ilyen jellegű támadása szerintem nem helyes kritika, mert a film nem hazudta magáról a koncepció ellenkezőjét.
Sajnos a filmet még nem láttam, ezért filmművészeti alkotásként nem tudom értékelni. Jövő héten viszont időt szakítok rá, simán meglehet, hogy én sem fogom szeretni, de ennek oka talán inkább a filmes szempontok figyelembe vétele lesz és nem a történelmi hűség, mert a 47 Ronin nem ezt ígéri.

mojoking77 2014.01.16. 10:55:56

@PanAma: @RDorka: Rendben, akkor tegyuk felre a tortenelmi huseget. Akar meg Keanu Reeves "foszerepet" is. Meg mindig ott marad a borzasztoan elnagyolt tortenet, es a harmatgyenge forgatokonyv. A foszereplot szimplan elfogjak, mert felnek, hogy mit fog tenni, majd egy ev utan siman elengedik (most mar nem felnek). Vagy vegyuk a teljesen elszigetelt Japanban talalhato, nagyon eros "Karib tenger Kalozai-jellegu", es a film szempontjabol tokeletsen irrevelans, holland kikotot. (Japanban...).Egyaltalan miert adjak el rabszolganak (megint csak, Japanban!!!!!)
Csak, hogy peldaul a fogonosz egyik legerossebb fegyverenek kikialtott harcos szellemrol (vagy mi a fene akart lenni a beoltozott harcos), es annak halalarol (elfujta egy robbanas szele..), a befejezetlen parbeszedekrol, a feltuno-eltuno mellekszereplokrol, stb stb nem is beszelve.
Ez tipikusan egy olyan film amit meg LEHETT VOLNA jol csinalni, de a rendezo egy rem gyenge fercmuvet hozott ossze helyette, szepnek gondolt (a valosagban inkabb csak nagyon szines) kepekkel.
Meg mielott leszolnatok, szeretem a misztikus filmeket, sot Keanu Reeves szineszi kepessegeivel sincs semmi bajom (a Constantine, minden hibaja ellenere egyike azoknak a filmeknek, amit barmikor meg tudok nezni), de ez egy szines szagos harlequin katyvasz lett.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.01.16. 10:59:00

@mojoking77: Köszi a gyors választ! :) Igen, sajnos ezekhez már nem tudok hozzászólni, lévén, hogy nem láttam a filmet, és emiatt nem tudom, meg mellesleg nem is akarom megvédeni, de értem a kritikáidat.
Ígérem, hogy jövő héten időt szakítok rá és akkor a saját véleményem is kialakul - konkrétan a filmről.

Apokrif78 2014.01.16. 11:04:33

Keanu Reeves karaktere csalódás volt számomra, nem láthattunk bele a vívódásába a belső küzdelmeibe, egy félvér a zárt, idegengyűlölő, hierarchikus, kötött társadalmi viszonyok között. Nagy lehetőség maradt ki ezzel...

Pl.: a Shogun (f.sz.: Richard Chamberlain), Az utolsó szamuráj (f.sz.: Tom Cruise), mind lehetőséget biztosítottak a karakterek fejlődésére, volt mélységük. Kai figurájára egy szerep hárult, egyensúlyba hozni a történetet, misztikus kiképzésének hála képes legyőzni a sötét mágikus erőket, ezzel hozzásegítve a szamurájokat bosszújuk beteljesítéséhez. Kai a történetben tulajdonképpen a kard (katana) szerepét tölti be, az igaz főszereplő a roninok vezetője Oishi (Hiroyuki Sanada) kezében.

A film záróakkordja a sikeres küldetés betetőzése, nem a Hollywood-i klisé gyár terméke, hanem a „harcos útjának” vége, a becsületüket visszanyert roninok, immáron szamurájként rituális öngyilkosságot, szeppukut követhetnek el.

Szerintem a film szinte csak a látványról szólt, amit megbolondítottak némi misztikummal, mert ugye az egyszerű nyugati lélek a Kelethez ezt társítja, megfűszerezték néhány torz emberfeletti-emberalatti lénnyel, ezt a 300 óta nem lehet kihagyni és a romantikus szál is egysíkú, néhány fájdalmas "nézésből" állt csupán.
Tartogassa mindenki a pzs-jét az influenzás időszakra a belépőjegy árát pedig egy hangulatos kávéházban elköltve beszélgessetek igazi élményt jelentő filmekről.

Apokrif78 2014.01.16. 11:13:33

Vacakolt a gépem este, bocs a háromszoros kommentért! :)

RDorka 2014.01.16. 13:48:55

@Apokrif78: Semmi gond! Köszönjük, a kommented! :)
Sajnos nekem a látvány és a néhány fájdalmas nézés a gyengém :D Még mindig tetszik a film, sőt jövőhéten megint megnézem a moziban :D

A záróakkord meg számomra pont hogy azért jó, mert Hollywood végre valamit nem változtatott meg pozitívra.

El kell hogy mondjam, hogy a katana hasonlatod nagyon szép és találó! Tetszik :D

Apokrif78 2014.01.16. 15:23:25

@RDorka: "Sajnos nekem a látvány és a néhány fájdalmas nézés a gyengém :D"

Más nem is lényeges...? :) Némi felszínesség manifesztálódását érzékelem. :D

Hmm, én sem vártam Scarlett O'Hara és Rhett Butler kapcsolatához hasonló szofisztikáltságú szerelmi szálat vagy az Elemi ösztönben tapasztalt szexuális intenzitást, de azért a kapottnál többet... :D

A zárással kapcsolatban sztem félreértettél...
Az egyetlen pontja a filmnek ami fenntartások nélkül tetszett, hogy a busidó szellemének megfelelő lett a vége.

Köszönöm, igyekszem jól fogalmazni! :)

RDorka 2014.01.16. 15:30:37

@Apokrif78: Dehogynem lényeges! Csak nem ennél a filmnél. Nem vártam többet tőle, a trailer elmondta hogy inkább a látványra fókuszál. Bár a fókuszpontokat eltolva, de a történetvezetés egyszerűségét is közölte. Meg hát első egész estés filmje a rendezőnek, azok csak ritkán szoktak nagyon mélyre menni. Szerintem nem is volt célja a mélységi filozofálgatás, szórakoztatni akart. Engem szórakoztatott.

Igen, bocsi, egy nehéz vizsga után voltam és az értelmezésem még nem állt helyre ezek szerint :D lényeg hogy egyetértünk abban, hogy a vége jó :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.18. 13:27:29

Hát nem egy filmet láttunk ezek szerint, mert nem, hogy 9 pontot, de egy felet se biztos, hogy ért ez a szutyok. Még filmnek se nevezném olyan rossz volt.

Régen dühített ennyire elpazarolt 2 óra, mint ennél a filmnél.

Nincs benne semmi japán, illetve csak olyan dolgokkal van tele amit az amcsik HISZNEK japánról, ahogy a farkas filmben is történt.

Neo olyan látványosan unja az egészet, hogy arra szavak sincsenek.

Zombie Boy kapott karakterplakátot azért a 20 mp-ért?!

A csaták minimális koreográfiával SE rendelkeznek, a cgi förtelem.

Hát így hirtelen.

Amator 2014.05.17. 13:32:14

Hát nem is tudom. Ha szamuráj film, akkor az japán. Szamurájlázadás, Harakiri pl.
süti beállítások módosítása