Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Katarzis helyett fecsegő poszáták – Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész

2014. november 18. 20:40 RDorka

A második rész (Éhezők viadala: Futótűz) után nagyon reménykedtem, hogy Francis Lawrence (Legenda vagyok, Vizet az elefántnak) ismét nagyot alkot. De tévedtem. Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész nem éri el az előző rész alapján elvárt mércét. Kár volt ketté bontani. A film maga olyan, mint egy két órás előzetes. Egy alapozás az egész, akció és feszültség nélkül. Unalmasan indul, és amikor végre már történne valami, a film véget ér. Elveszik az egyhangú szürkeségben, mint a szereplők a karakter-posztereken.

hunger games 2.jpg

Ebben a részben az utolsó játékok után találkozunk szereplőinkkel, a még mindig sokkhatás alatt álló Katniss sötét alagutakban bujkál a 13. körzetben, miközben mindenki azon mesterkedik, hogy a forradalmi szimbólummá vált lányt a lázadók bátorítására használják promóciós videóikban, akárcsak egy kelléket. De Katniss csak úgy nem tudja megjátszani a forradalmárt, a saját szemével kell látnia a végtelen pusztítást, és mintha csak ő látná. A kevés akciójelenetek egyikében, mikor egy csomó ártatlan elpusztul, csak ő zokog, csak ő próbálna túlélőket keresni, a többiek meg csak állnak: ez van, áldozatoknak kell lenniük. Mintha a filmből Katniss-en kívül senki nem érezné, hogy ez így nincs jól. 

A további akciójelenetek – melyeknek Katniss már nem a részese – túl rövidek, hiába szépen megkoreografáltak, tömörségük és 13. körzet passzivitása miatt a film lassú és vontatott, még akkor is, amikor már a körzet elindul az aktivizálódás útján. Végig olyan érzésünk van, mintha kívülről néznénk a forradalmat, hiszen ezt is tesszük: ahogy Katniss is passzív megfigyelője a történéseknek, úgy mi is. Ez a rész most nem a lassan felépülő forradalomra fókuszál, hanem arra, hogy Katniss milyen módon próbálja feldolgozni az eddig történteket és hogyan válik kihasznált kislányból véres forradalmárrá. Sajnos itt most csak a kihasznált, ijedt, sokkos kislányt látjuk.

A film során mi is végig éljük Katniss gyötrődését és mi is vele együtt értjük meg a körülötte zajló helyzetet. És ez talán az egyetlen dolog, ami elviszi a hátán az egész filmet: Jennifer Lawrence fenomenális alakítása. Sokkal mélyebben és egy új oldaláról ismerhetjük meg az arénából a 13. körzetbe menekített Katniss-t, aki folyamatos fejlődésben van. Lawrence szavak nélkül is kitűnően tudja érzékeltetni karaktere legmélyebb érzéseit és gondolatait. Különösen szép az a jelenet, amikor csupán egy oldalpillantásából kiderül, hogy végre megértette: a játékok nem értek véget, ő megint csak egy eszköz – egy szimbólum – a hatalom kezében, és nem tehet mást, minthogy folytatja a játékokat.

hunger games.jpg

Imádott főgonoszunkat játszó Donald Sutherland ismét hozza az elvárt formát. Woody Harrelson Haymitch-je fájdalmasan keveset jelenik meg a képernyőn, de akkor bitorolja azt. Viszont a többiek elvesznek a bunker sötétségében, szürkeségében, miközben a háborúról vitáznak, amit szegény favágók, földművesek és bányászok vívnak meg helyettük, odakint. Az újak közül senkit sem ismerünk meg mélységében. Bár Julianne Moore karaktere ígéretes ambivalenciát hordoz, sajnos ennek a kifejtésére is várnunk kell még egy évet. A lehetőségek adottak voltak ugyan, de a karakterek könyvben megírt mélysége mégsem került át a filmre. Sokszor csak kapkodjuk fejünket, hogy most ki-kicsoda és hogy viszonyul mindenhez, de kielégítő magyarázatot nem kapunk. 

A sötét lyuk, ahol a film nagy része játszódik sajnos nem ad lehetőséget az igazán jó képeknek, de még így is van egy-kettő nagyon szép beállítás. Viszont a zene kiváló, remekül követi a film hangulatát és Jennifer Lawrence is szépen énekel. Továbbá a film drámaisága és sötétsége is a helyén van, de a főmotívumként mozgó valóságshow-jelleg mindezt már majdnem groteszké teszi. Úgy tűnik, hogy már nem az a fontos, hogy legyőzzék az elnyomókat és megmentsenek minél több ártatlan embert, hanem az, hogy eladják az új terméküket, ami most épp a forradalom Katniss-szel a tetején.

hunger-games-mocking-jay-part-1-review-round-up-the-franchise-is-still-on-fire.jpeg

Sajnos a film közben várt katarzist a végére sem kapja meg a néző, és azt sem érzem, hogy „hú, nem bírok aludni a következő részig". Ugyan cliffhanger a vége, de láttam már alsókategóriás sorozatokban jobban felcsigázó befejezést, pedig a könyvet olvasva tudom, hogy a legizgalmasabb részek majd csak most következnek. Sajnos ki kell mondanunk, önálló filmként ez a rész nem állja meg a helyét. Rettenetesen nagy kár volt ketté bontani ezt az utolsó részt. Kár érte, mert ha szerettük az előző epizódokat, illetve meg akarjuk nézni a befejezést, akkor muszáj megtekinteni ezt is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr816912941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agika88 2014.11.19. 18:44:58

Nem olvastam a könyveket, a filmek is csak úgy az egyszer nézős kategóriában voltak nálam.
Mindig hallom, hogy majd most, majd a következő rész hú de milyen gigamegaszuperjó és izgalmas lesz. hát... ezek szerint talán majd az utolsó rész tetszeni is fog.
azért valahol még minid hihetetlen nekem, hogy mégis ennyire el van ez az egész a hype farvizén.

Oldfan 2014.11.20. 10:44:18

"Woody Harrelson Haymitch-je fájdalmasan keveset jelenik meg a képernyőn, de akkor bitorolja azt."
Bitorolja? Vagyis erőszakosan, törvénytelenül maga részére használja? Lásd: "Más jószágát bitorolni."
Gondolom, inkább "uralja" lett volna az szándék szerint. Cserélni kéne ezt a szót.
Amúgy úgy tűnik, engem erről a filmről sikerrel lebeszélnek a különböző blogok.

RDorka 2014.11.20. 10:48:37

@Oldfan: Tájegységenként eltér a bitorolni jelentése, pl. ahonnan én jövök ott létezik uralni értelemben is. De jelen szövegeben az általános jelentés alapján is jól írtam. Igen Woody Harrelson, amikor megjelenik a képernyőn, szinte már ellopja azt a többi szereplőtől. Erőszakosan magára vonja a figyelmet és csak rá tudsz koncentrálni. Teljesen jó a bitorolni szó is. Szóval marad.

Oldfan 2014.11.20. 11:20:33

Már a válaszodban sokkal szerencsésebb változatot alkalmazol annál a szónál. Itt pedig nem tájegységi használata van,- A magam részéről soha nem találkoztam vele ilyen értelemben és amit írsz, hivatalos forrásban nyomát sem leletem még. - hanem általános köznyelvi, ami merőben más tartalommal bír. Természetesen nem kell minden beírást készpénznek venni. Ezért:
wikiszotar.hu/wiki/magyar_ertelmezo_szotar/Bitorol
meszotar.hu/keres-bitorol
bitorol.szojelentese.com/
De természetesen, ahogy jónak látod.

RDorka 2014.11.20. 11:26:23

Elfogadom, amit mondasz, de nem változtatom meg az élesített szöveget :) (Majd a főszerkesztő megteszi, ha jónak látja) Egyébként a mai köznyelvben használt jelentések nagyon kevés százaléka van bent az általad említett helyeken. Sok szókapcsolatot nem is ismernek el. Például "eldobom az állam" sem létezik, de még is rengetegen használják. Majd idővel ezek is bekerülnek, ahogy a de viszont is már elfogadott. De hát ettől szép az élő nyelv.
süti beállítások módosítása