Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Groteszk humor Északról

2013. október 29. 15:57 kockaes

A skandináv film kedvelőinek mindenféleképpen ismerősen hangzik a dán forgatókönyvíró – rendező Anders Thomas Jensen neve, hiszen olyan zseniális filmeket köszönhetünk neki, mint a Gengszterek fogadója (2000), a Zöld hentesek (2003) és az Ádám almái (2005). Ez a három film különösen fontos az életműben, mert ezek a filmek Jensen egyedüli rendezései (kivéve az Election night (Valgaften) c. filmje, melyért 1999-ben Oscar-díjat nyert legjobb rövidfilm kategóriában), ugyanis a tehetséges úriember elsősorban forgatókönyvíróként tevékenykedik (Testvéred feleségét..., A hercegnő, Egy jobb világ stb.).

Na de térjünk is vissza a mesterhármasra! A filmek hangulata nagyon egyszerűen jellemezhető: véres fekete komédiákról van szó, amikben helye van társadalomkritikának és groteszk humornak is. Abszurd történetek fura, de nagyon is szerethető figurákkal, akiket ráadásul Jensen visszatérő színészei alakítanak, úgy, mint a mára méltán világhírűvé vált Mads Mikkelsen, Ulrich Thomsen (akit legutóbb Szász János A nagy füzet c. filmjében láthatott a hazai közönség) és a hasonlóan tehetséges Nikolaj Lie Kaas.

Anders Thomas Jensen filmjeit bátran ajánlom mindazoknak, akik kaphatóak a fanyar humorra, akik nem rettennek vissza a vér látványától, akik elvárják a filmektől a társadalmi reflexiót és akik nem mellékesen a skandináv film elkötelezett hívei.

Rövid leírás és pontozás a filmekről:

Gengszterek fogadója: 7/10

A film négy gengszterről szól, akik egy buli folytán egy nagyobb összeget akasztanak le aktuális főnöküktől azzal a céllal, hogy külföldre menekülnek. Csakhogy még Dániát sem sikerül elhagyniuk, egy kis falu határában lévő, jobb napokat is látott, romos vendéglőben kénytelenek meghúzódni. Aztán az átmeneti helyzetből állandó lesz: elhatározzák, hogy felújítják a vendéglőt.

122021_galeria_gengszterek_fogadoja4.jpg

Zöld hentesek: 9/10

A Zöld hentesek két szoros barátságot ápoló hentes, Bjarne és Svend története, akik megszabadulva régi főnöküktől új hentesüzletet nyitnak. Svend mindene a húsbiznisz, igazi páckirály, aki kisebbségi komplexusai mellett igazán nagy ambíciókkal rendelkezik. Bjarne pedig egyáltalán nem törődik semmivel a napi marihuána-adagján és barátnőjén, Astridon kívül. Közös boltjuk nem igazán akar beindulni egészen addig, amíg fel nem tálalják a hűtőházban egy véletlen folytán halálra fagyott villanyszerelőt a kedves vásárlóknak. A biznisz fellendül, kérdés, hogy továbbra is képesek lesznek-e beszerezni a ritka csemege hozzávalóit.

kikoto_film_zold_hentesek_2_20081007.jpg

Ádám almái: 8/10

A neonáci Adam 12 év közmunkára ítélik, melyet a kedves, ám kissé bárgyú Ivan pap közösségében kell ledolgoznia. Adam egyetlen célja, hogy Ivan almatortájához megtermelje az almát. Ám a paplak kertjének fája igencsak gyatra példány, mely folyamatos áldozata a madarak és kukacok ostromának, és egyéb természeti katasztrófáknak. Adam úgy érzi, Isten ellene fordult...

aebler.bmp

kockás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr785604966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása