Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

A Halál is karácsonyozik

2013. december 22. 19:44 Saccperkb

Új szerzőnk, Saccperkb bemutatkozó cikke, mely a Karácsony szellemiségébe vezet Benneteket:

És nem, ez nem egy slasher.

Valahol, a hazai könyvesboltok fantasy-polcainak mélyén, a tinédzser rém-románcokon túl, de még a Szilmarilokon innen, ott lapul Terry Pratchett Korongvilág-sorozata. Egy olyan, negyven könyvön át terpeszkedő fantasy-világ ez, ahol az összes mesebeli faj megtalálható és békességben megfér egymással. Már nyoma sincsen a nagy, drámai háborúknak, helyette a civilizáció problémáival szembesülnek az itt élők: a vámpírok vérelvonókra utalják be magukat, a gólemek az egyenjogúságért küzdenek és a szakállas törpék nőinek coming-outja olyan felháborodást kelt, mint nálunk a melegeké. Ebben a világban él a sorozat első élőszereplős adaptációjának, a magyarul a borzalmas Varázsapu (Hogfather) címmel megáldott történetnek a főhősnője, Sto-Heliti Zsuzsa is.

aaahogfather-original.jpg

Zsuzsa (a Downton Abbey-ből ismerős Michelle Dockery) egy mary poppins-i szigorral bíró nevelőnő, aki megpróbál a lehető legnormálisabban élni. Mikor Disznólesés (egy téli napfordulós ünnep, amely gyanúsan hasonlít a mi karácsonyunkra) előestéjén a piros kabátos, nagyszakállú Vadkanapó helyett a nagyapja mászik le a kéményen, a lányon erőt vesz a balsejtelem, hogy ez az ünnep sem fog a tervek szerint menni. A nagyapó ugyanis egy két méter magas, fekete köpenyt hordó csontváz, akinek mellesleg az elhunyt lelkek összegyűjtése a feladata. A Halál helyettesíteni ugrott be Vadkanapót, aki titokzatos körülmények között eltűnt. Zsuzsára marad a feladat, hogy megmentse a Disznólesést a Valóság gonosz revizoraitól és egy igen elszánt orgyilkostól.

Már ebből látszik, hogy a Hogfather (bocsássatok meg, de nem vagyok hajlandó leírni még egyszer, hogy Varázsapu... na, tessék.) nem az a tipikus karácsonyi mese. És ami a legjobb benne, hogy ezt tudja magáról, és kegyetlenül ki is figurázza a hagyományos történeteket. Például, mikor a Halál azzal a feladattal szembesül, hogy elvigye a kis gyufaáruslányt, inkább Vadkanapóként visszaadja neki az életét. Aki hozzám hasonlóan gyűlölte a mese végén az angyalokat, akik csak a halál után jöttek el a kislányért, imádni fogják ezt a jelenetet. Mindeközben a Hogfather megmarad egy szerethető mesének, egy igen szép (bár picit talán túl szájbarágós) tanulsággal a végén, méghozzá a hit fontosságáról. 

A kétszer másfél órás tévéfilm a maga nemében is remek: Michelle Dockery, és főleg az orvgyilkos Ozsonna urat játszó Marc Warren fantasztikus alakítást nyújtanak, az effektek egy brit tévéfilmhez képest korrektek, a díszlet pedig gyönyörű (a Fogtündér palotája különösen elképesztő). Ha valaki unja már a tucat számba menő karácsonyi meséket, feltétlen szerezze meg magának ezt a jópofa kis fantasy-filmet, és szeressen bele Sir Terry Pratchett varázslatos világába!

8/10

Saccperkb

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr765704335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Niobe 2013.12.23. 15:55:36

Az egyik legjobb "rendhagyó" karácsonyi történet, nekem idestova 6 éve kedvencem... :) Ideje minél szélesebb körben terjeszteni, mert nagyon jól visszaadja a könyvet - bár tény, hogy a könyv felülmúlhatatlan.

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.12.23. 17:57:06

grammar nazi on
orvgyilkos nincs, orgyilkos van.
grammar nazi off

a filmet meg megnézem, kíváncsi lettem rá :-)

Saccperkb 2013.12.23. 23:15:05

@Sandokohn - a maláj jiddis:
Hogy a nagyszerű Shawn Spencert idézzem a helyesírással kapcsolatban: "I've seen it both ways" :) Tekintve hogy az orv (álnok) és a gyilkos szavak egybeírásával jött létre a szó, és az orvhalász, orvlövész, orvvadász mai napig orv és nem or-, ezért szerintem az orvgyilkos ugyanúgy elfogadható, talán kicsit archaikusabb kifejezés. (Egyébként érdekes, hogy a helyesíró progi az orvgyilkost nem húzta alá, de az orvhalászt igen, ki érti ezt? :D )

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.12.24. 21:35:16

@Saccperkb: a magyar igen érdekes nyelv, nem véletlenül az egyik legnehezebben megtanulható a külföldiek számára. Gondolatmeneted logikus, de sajnos itt nem a logika törvényei működnek: orvhalász, orvlövész, orvvadász van, de csak orgyilkos és orgazda van szintén. Láthattál "orvgyilkos"-t, de az hibás írásmód volt.
www.nyest.hu/hirek/hol-v-hol-nem-v
süti beállítások módosítása