Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Luke Scott nem hoz szégyent a papára!

2014. január 11. 18:34 PanAma

Luke Scott 2012-es kisfilmje, a Loom az édesapa, Ridley Scott által 1982-ben filmre vitt sci-fi klasszikus, a Szárnyas fejvadász (Blade Runner) nyomasztóan disztópikus világából táplálkozik. A rövidfilm külön érdekessége, hogy a RED-del együttműködve, kizárólag az ő kameráikkal rögzítették, a Loom ezzel mintegy programfilmjévé is vált a RED Camera új technológiájának (pl. 4K format).

Tommi Galvan (Giovanni Ribisi) biokémikusként dolgozik a „Szép Új Világ” egyik kutatólaboratóriumában, ahol a megfelelő minőségű mesterséges élelem kifejlesztése a cél. A napok monotonok és egyformák, a munkahely fojtogató légköre és a növekvő felelősség a hős neutrális érzelmeket közvetítő arcrezdüléseiben is érzékelhető. Aztán kiderül, hogy időről időre, titokban kicsempész egy rendkívül értékes anyagmintát, a DNA-t (Deoxyribonucleic acid). Steril, már-már börtönszerű otthonában ugyanis egy féltve őrzött „kincse” van, amit ezzel a szerrel táplál – csakhogy a hatóság rájön az illegális tevékenységre.

loom.jpg

A titok tényleges kiderüléséig vezető, a suspence kifinomult felkeltéséért és a közegfestésért felelős expozíció rendkívül elnyújtott – következetesen viszi a Szárnyas fejvadász kiüresedést sugalló tempóját. Tommi Galvan mindennapi rutinjában érzékelhető az egész disztópikus világ lejegelt személyiségeinek tragédiája. Itt mindenki börtönben él, a börtön pedig a világ. Az érzelemmentes, szigorúan szabályozott közeg ábrázolása (betonszerű/börtöndíszlet, a fényképezés jellege, napi ellenőrzés, sterilizálás) pedig arra ösztönzi a nézőt, hogy a legapróbb elütő részletre is odafigyeljen. A feszültség adagolása nagyon kifinomult, Luke Scott tagadhatatlanul magában hordozza a papa tehetségét. Így a titok kiderülésénél már gyakorlatilag tűkön ülünk, és a történetben érzékelünk valami horrorszerű (szinte hitchcocki) borzongást, pedig szó sincs ilyesmiről. Itt nincs rém, csak egy nagyon furcsa szerelem. A történet teljes megértéséhez azonban mindenképpen szükségeltetik az alapmű, a Szárnyas Fejvadász ismerete.

A disztópikus világ ábrázolását az alkotók zseniálisan oldották meg – a fényképezés rendkívüli, Dariusz Wolski (Prometheus, Alice Csodaországban) munkáját dicséri. A világítás minden jelenetben kifinomultan, hátborzongatóan megtervezett – van, hogy csak nehezen kivehető, titokzatos sziluetteket látunk. A rideg munkahelyi közeg képeinek ellensúlyozására az alkotók helyenként stilizált fényáradatokat használnak – bizonyos jelenetek kékben, pirosban, vagy épp zöldben úsznak. Ez kissé paradox módon beszippant a Loom világába, miközben elidegenít. Az antiutópikus ábrázolás ilyen módja előtt talán nem csak az idősebb Scott, de Orwell és Huxley is kalapot emelne.

Szép munka! Folytassa, Mr. (Luke) Scott!

8/10

PanAma

A Loom angol felirattal itt megtekinthető.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr55750100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.01.12. 19:00:23

A címlapos ajánlószöveg mondatáért előre is elnézést, ha valaki netán fel akarná hívni rá a figyelmet. Helytakarékosság miatt a szerkesztők valószínűleg kivettek egy mondatrészt - ezért a magyartalan furcsaság.
Teljes valójában így hangzott: "Kisfilmje, a Loom az édesapa Szárnyas fejvadász c. sci-fijének nyomasztóan disztópikus világából táplálkozik."
süti beállítások módosítása