Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Diane, ezt nem szabad elfelejteni...

2014. január 26. 19:19 Saccperkb

(A cikk új rovatsorozatunk első része, amelyben kultikus tévésorozatokról egészéről szólunk majd pár sorban.)

Óvakodsz a baglyoktól? Akárhányszor cseresznyét eszel, elmerengsz azon, hogy lehetne csomót kötni a szárára? Esetleg eszedbe jutott, hogy átnevezed a telefonod Siriről (vagy miről) Diane-re? Ha ezekre a kérdésekre nem a válaszod, akkor túl fiatal vagy ahhoz, hogy emlékezz a Twin Peaks-re, és/vagy nem fedezted még fel az internet sötétebb bugyrait. Ha viszont igenis emlékszel arra, hogy ki ölte meg Laura Palmert, akkor kérlek engedd meg, hogy egy kicsit áradozzak erről a remekműről!

A héten már megünnepeltük David Lynch születésnapját a filmjeivel, azonban nem ejtettünk szót tévésorozatáról, a Twin Peaksről, az egyetlen sorozatról, amelyiknek a főcíme is olyan nyomasztó, hogy a pilotban (első részben) fel kellett engedni utána a hangulatot egy könnyed viccel. A sztori dióhéjban annyi, hogy a kanadai határ melletti kisvárosban, Twin Peaksben holtan találnak egy középiskolás lányt. Mivel a határnál vagyunk, szólni kell az FBI-nak: így kerül a képbe a briliáns, de infantilis ügynök, Dale Cooper (Lynch papa kedvence, Kyle MacLachlan). Ez így, főleg a kortárs tévéközegben elég tucat történetnek tűnik, nemde? Ó, a Twin Peaks minden, csak nem tucat! Inkább zakkant, furcsa, kiszámíthatatlan, gyönyörű, szürreális és (szerény véleményem szerint) a leglynchibb Lynch-alkotás. 

twinpeaks.jpg

Hogy mennyire zakkant és fura? A városka egyik legnormálisabb lakója egy öregasszony, aki egy tuskóval jár-kel mindenhova. Hogy mennyire gyönyörű? Egyrészt keress rá YouTube-on a főcímre, tessék csak, megvár a cikk. Ja, és ha nem szeretsz bele első látásra Donnába vagy Audreyba, akkor valószínűleg inkább a fiúkat szereted. (Megnyugtatásodra közlöm, hogy MacLachlan itt még jó pasi volt.) Hogy mennyire kiszámíthatatlan? Az FBI fantasztikus ügynöke, Dale Cooper az álmában látott sorsjátékkal dönti el, ki lehet a következő gyanúsított. Hogy mennyire szürreális? Hát, izé, bevallom, a nagy részét azóta sem értem.

Természetesen minden lehengerlően fantasztikus ebben a sorozatban, főleg a sajnálatosan rövid első évadban. (A másodikba sikeresen beledumált a csatorna, tönkre vágva mindent, amit csak tudott.) A figurák hihetetlenül bizarrok (a legjobb értelemben), a világvégi táj a sorozat egyik főszereplőjévé válik, a szövegek pedig olyan halhatatlan idézeteket adtak nekünk, mint hogy "Tűz, jöjj velem" (ezzel a címmel a sorozatból egy előzmény mozifilm készült),  "Ez egy rohadt jó kávé,"  "Diane, ha erre jársz, feltétlen próbáld ki". Nézzük, mit nem dicsértem még? Ja, megvan: Láthatjuk Lynchet nagyot halló FBI-főnökként és Fox Muldert (David Duchovnyt) női ruhában. Ezekért bármit érdemes megnézni. Főleg most, hogy hamarosan kijön BluRay-n, David Lynch ígérete szerint soha nem látott extrákkal. Ha bármi negatívat kéne mondanom róla, az lenne, hogy rövid. Meg hogy az ABC csatornánál már akkor sem volt mindenki 100-as.

9,5/10

Saccperkb 

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr385779398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

itchap 2014.01.27. 17:36:44

Nyilván alap sorozat, Lynch főműve. Eléggé keveslem az írást viszont. Azért ha ennyire bejön neked is, kicsit több időt is fordíthattál volna rá. Nem tudom melyik filmekről írtál előbb, így csak annyit jegyeznék meg, hogy a Blue Velvet volt szerintem a mélypont. Az valami nagyon unalmas és erőltetett volt. A Straight Story pedig nekem kb. a csúcs, bár inkább csak B-kategóriás DVD filmnek lett beállítva. A Fire Walk With Me c. előzményfilm is rohadt unalmasra sikeredett, eléggé hiányolta azokat az elemeket, ami miatt a Twin Peaks klasszikus kultfilm lett.
süti beállítások módosítása