Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Mielőtt Ron Woodroof meghalt

2014. február 13. 19:05 kockaes

Matthew McConaughey 2011-ben hamvaiból támadt fel, bebizonyítva, nemcsak Hollywood ügyeletes szépfiúja, aki B-kategóriás romantikus komédiákban dobogtatja meg a női szíveket, hanem komoly színész, igazi A-kategóriás tehetség, aki a Mielőtt meghaltam főszereplőjeként élete egyik legjobb alakítását nyújtja (az sem kizárt, hogy egészen az Oscar-díjig masírozik).

A Mielőtt meghaltam Ron Woodroof igaz története – kisebb-nagyobb ferdítésekkel, plusz-mínusz karakterekkel, ahogy ez már lenni szokott. Matthew McConaughey egy átlagos, rodeóbolond, texasi cowboyt alakít, aki villanyszerelőként dolgozik, és magányosan tengeti hétköznapjait, amelyeket alkalmi szexpartnerekkel, droggal és alkohollal színesít. Majd egy munkahelyi baleset következtében kórházba kerül, és a vizsgálatok során kiderül, HIV-fertőzött, az orvosok szerint harminc napja maradt hátra… Woodroof először tagad, bizonygatja magának, hogy nem lehet AIDS-es, hiszen az a homoszexuálisok betegsége, és ő pedig vérbeli férfi, akárcsak legjobb ivócimborái. 1985-öt írunk: se rendes orvosság, se megértés a társadalom részéről, aki buzi, az haljon csak meg. Így Woodroof kénytelen egyedül szembenézni betegségével: tesztelés alatt álló, kétes hatékonyságú gyógyszert szerez be, amelyet aztán drogokkal felturbózva vesz be, nem csoda, hogy állapota egyre csak súlyosbodik. De Woodroofban erős az életigenlés, egyáltalán nem fogadja el a halál lehetőségét, Mexikóba utazik segítségért, ahol alternatív gyógyszerekkel „élhető” állapotba hozza egy engedélyét elvesztett orvos. Már rég elmúlt a harminc nap, de a cowboy még életben van, és hála az új gyógyszereknek, egész jó formában, ideje új bizniszbe kezdeni: hatékony, ám illegális gyógyszereket csempész az USA-ba, amelyeket aztán egy szintén AIDS-es, homoszexuális férfi, Rayon (Jared Leto) segítségével terjeszt, méghozzá a meleg közösség fertőzött tagjai között. Hogy is van ez?

dallas_buyers_club_ver4_xlrg.jpg

A Mielőtt meghaltam nemcsak egyszerűen egy jó és fontos sztorit mutat be, de közben hiteles is, méghozzá azért, mert motivált és pontos karakterrajzokat nyújt, amelyeket zseniális alakítások keltenek életre. Nemcsak a dühítő gyógyszerlobbinak lehetünk szemtanúi, amelytől emberéletek függtek (és amelyet a kanadai rendező, Jean-Marc Vallée kíméletlen kritikával illet), hanem egy HIV-fertőzött „buzigyűlölő” pálfordulásának is. A Mielőtt meghaltam csillagos ötöst érdemel a jellemfejlődés ábrázolásában, és emiatt véleményem szerint megbocsátható a film eleji kissé vontatott tempó. Alaposan megismerjük Ron Woodroof karakterét, társadalmi háttérét, determináltságát, hogy aztán betegsége alapjaiban változtassa meg életszemléletét.

McConaughey alakítását felesleges lenne tovább dicsérni annál, mint amit a cikk elején már megtettem. Egyszerűen tökéletes és megindító, akárcsak Jared Leto játéka is. De a film hál’ Istennek nemcsak a színészi teljesítményeken áll vagy bukik, hiszen ha így lenne, Jennifer Garner semmilyen szereplése (viszonylag fontos karaktere ellenére) akár el is ronthatná, de nem így történt. A Mielőtt meghaltam nemcsak a csontsoványra fogyott McConaughey miatt emlékezetes: egy kivételesen jól sikerült forgatókönyvről van szó, amelyet aztán Vallée nagyon ügyesen rendezett meg. Nem szirupos, nem szájbarágós, hanem pontos és hiteles, korrekt „megtörtént események alapján” film.

A Mielőtt meghaltam megérdemli a kitüntetett figyelmet, olyan film, amelyre remélhetőleg az évek elmúltával is emlékezni fogunk.

8/10

Kockás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr675805309

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mielőtt Mielőtt meghaltam 2014.05.30. 14:54:23

Míg a világ továbbra is a Mielőtt meghaltam lázában ég, nekem újra és újra eszembe jut a nagy előd, Tony Kushner klasszikusa, az Angyalok Amerikában (Angels in America), melyből Mike Nichols (Diploma előtt) készített az HBO-nak minisorozatot 2003-ban. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elchango 2014.02.14. 14:47:19

1. a film tenyleg baromi jo. Nalam 10/10 lenne inkabb es nem 8/10

2. Miota az a forditasa a Dallas Buyers Club - nak,hogy mielott meghaltam?
Akarhogy is probalom forditani mindig az jon ki,hogy Before I died

Szoval kapja be a nagy kekerest aki ilyen jol le tudta forditani az eredeti cimet. Fuj.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.02.14. 14:48:19

@Elchango: A magyar fordításokon néha én is nagyon jót derülök (vagy kínosan nevetek), lehet csinálunk egy kreatív cikksorozatot "rossz fordítások" címen.

kockaes 2014.02.14. 18:09:53

@Elchango: azt a két pontot Jennifer Garner miatt vontam le. De ez a pontozásdi amúgy se megy nekem. :/

Deepblue Noir (törölt) 2014.02.15. 08:41:46

@kockaes:

lehet betűkkel is értékelni:)
A-B-C-D-F, az iskolai osztályzatok mintájára, van ahol így csinálják:)

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.02.15. 09:02:23

@Elchango:
Érdemes ezt meghallgatni, elmagyarázzák benne, hogy készülnek a szörnyű címek és miért:
morningshow.hu/hogyan-kapjak-filmek-magyar-cimuket/

behor 2014.03.08. 20:04:58

szerintem kivételesen megy a cím a filmhez és nem zavaró a fordítás...
süti beállítások módosítása