Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

A válság filmeken 2. – a doksi

2014. június 22. 18:33 bM

Kritikasorozatunkban, amelyben három, a 2008-as pénzügyi válságról szóló filmet mutatunk be, ez alkalommal műnemet váltunk. Charles Ferguson 2010-es, Oscar-díjas dokumentumfilmje, a Bennfentesek (Inside Job – újabb az eredeti szándékot maradéktalanul visszaadó magyar cím [nem!]) felettébb jól indul. Az izlandi eseményeket bemutató cold open (főcím előtti jelenet) látványos – ki gondolta volna, hogy pont egy pénzügyi válságról szóló filmben kapunk ilyen szép képeket? –, Matt Damon narrál (a szinkronban állandó magyar hangja, Stohl András), van dráma, metafora, archív felvétel, talking head, tragédia. Bár a tájékoztatás nem teljes körű, egy cold opennek nem is az a feladata, hanem a figyelemfelkeltés. És az meg is történik. Mielőtt rátérnénk a részletes elemzésre, kiderül a bankszektor és a politika összefonódása, valamint hogy a közvetve a dereguláció okozta kockázatnövekedés nem helyi probléma (persze nem rögtön ilyen bonyolultan megfogalmazva), majd elkezdődik a főcím, és a Wall Streeten találjuk magunkat.

Képkocka a filmből

A főcím alatt bemutatkoznak a filmben megszólaló megmondóemberek és a válság kitörésekor hatalmon levők közül lencsevégre kapottak. A Bennfentesek viszonylag hamar megfogalmazza tézisét: a válság nem a véletlen, hanem a pénzügyi szektor belső munkája volt. Ezt követően értelemszerűen a kifejtés következik.

Aztán a film tizenhatodik percében beúszik egy inzert:

Robert Rubin később 126 millió dollárt keres a Citigroup elnökhelyetteseként.

Visszautasította a filmben való részvételt.

és ezzel megerősíti addigi gyanúnkat. Damon egyre mérgesebb lesz, a kérdésekre a hatalmasok, ha egyáltalán megtalálják a szavakat, akkor is csak látványosan kitérő válaszokat adnak, egy-egy mondatot hallunk tőlük, míg az őket kritizáló szakemberek összeszedett, összetett véleményeknek adnak hangot. És az inzertek egyre szaporodnak.

Mindezek a megoldások egy irányba mutatnak, amely irány nem véletlenül népszerű, hisz Charles Ferguson igazán kényelmes morált fogalmaz meg a nézők számára. A félelmetesen jól működő dokumentumfilmes eszközök egyetlen üzenetet sulykolnak: a 2007–08-ban kitört gazdasági válság Henry Paulson és brancsa, az öntelt, gonosz, kapzsi, összeesküvő bankárok szándékos világromboló tevékenysége volt, melyből aztán ők vidáman sétáltak ki, és szegény, egyszerű emberek, akik olyan házakat vettek, amelyeket sohasem tudtak volna kifizetni, és akik a devizahitelekkel rosszul spekuláltak, ártatlanul bűnhődtek ezen pokolravaló emberek gaztettei miatt. A világ fekete és fehér.

A film plakátja

Persze az önmagában nem baj, hogy egy dokumentumfilm állást foglal (sőt), hogy egyoldalúan mutat be egy problémát, hogy álláspontja érdekében torzítja a valóságot, hogy demagóg eszközökhöz nyúl, de amikor az így megformált véleményét univerzális igazságként állítja be – minek következtében a kevésbé gyakorlott dokumentumfilm-néző ekként el is fogadja –, kinyílik a bicska a zsebemben. A szubjektív, néző helyett gondolkodó dokumentumfilmeknek is helyük van a filmtermésben, ha vállaltan szórakoztatni akarnak.

A Cannes-ban bemutatott film végig dühös marad, és a „másik oldal” meghallgatására semmilyen hajlandóságot nem mutat. Természetesen nem azt mondom, hogy a „filmben való részvételt visszautasító” vagy a filmben hümmögő pénzembereknek szükségük lenne az én védelmemre, mert nincs nekik. Azt azonban fontosnak érzem, hogy mint egyik néző, kiálljak a többi mellett.

2/10

bM

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr26277417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blacker24 2014.06.23. 06:25:16

Paulson, Greenspan és a többiek azért nem nyilatkoztak mert akkor őszintének kellett volna lenniük és az nem az erősségük. Persze az átlagemberek hibája az egész és ők csak nem figyeltek eléggé. Hahaha... A nürnbergi perben mondta az egyik vádlott ironikusan egy másiknak: "Nem, Hitler természetesen nem adott parancsot a tömeggyilkosságokra. Valamelyik őrmester rendelhette el." Amúgy Jeremy Irons karaktere a Margin Call-ból elég jól passzol ehhez a filmhez. Javaslom megnézésre a Smartest Guys in the Room című doksit, könnyen elfolgja az embert a deja vu érzése a párhuzamok miatt.

Deepblue Noir (törölt) 2014.06.23. 06:26:03

bár ezek után mindenképpen megnézem a filmet (egyébként eszembe sem jutott volna, szóval volt értelme a kritikának) de így hogy hirtelenjében utánanéztem, ennyire negatív (20%-os) értékelést egyetlenegyet találtam, rottenen a száznegyvenvalahányból, meg ha jól tudom oscar-díjat nyert.
az persze nem szép dolog, ha teljesen egy szemszögből mutatja be az eseményeket, de azért ettől még nem lesz egy film annyira gyenge,mint az értékelés sugallja, más negatívumot meg itt nem említettél.
nekem persze nem a lehúzással van bajom (az gyakran megérdemelt lenne), csak hogy most nem igazán érzem igazán jól alátámasztottnak, mert ez is egy ilyen műfaj, ha nem hamisítanak, nincs alja manipuláció, hanem csak egy szemszög, meg düh, hát az ha nem is szép, de elfogadható.
egyéb bajok persze lehetnek vele, az más kérdés.

bM 2014.06.23. 10:07:29

@Deepblue Noir: Ez egy nagyon jól kivitelezett, nagyon hatásos dokumentumfilm, ahogy erre utaltam is; a pontszám nem annak szól. Csak annyi hibája van, hogy nem derül ki elég nyilvánvalóan, hogy nem célja a teljeskörűség, csak egy nézőpontot akar bemutatni, és így elég félrevezető. És ez szerintem nagy hiba, más szerint nem akkora.

blacker24 2014.06.23. 10:09:00

@Deepblue Noir: Csak nézd meg nyugodtan, remek doksi. Megkérdezték a másik oldalt is, csak vagy nem akartak nyilatkozni vagy nem igazán tüntek meggyőzőnek. Mint korábban említettem, Jeremy Irons karaktere nagyon jól ábrázolja őket.

Baribál 2014.06.23. 17:46:47

@Deepblue Noir: Csak ajánlani tudom!
Valóban van benne részrehajlás, de korántsem annyi, mint amit bM érzékeltet. És én is kevésnek tartom a 2/10-t:)
süti beállítások módosítása