Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Peter Jackson találjon magának új Hobbit!

2013. december 13. 20:16 PanAma

Hiába a nagy beharangozás, A hobbit 2-nek csak füstje volt, lángja nem. Kockás 5 ajánlópontja után következzen néhány ellenvetés, ami miatt nem érdemes erre a filmre pénzt kiadni.

Sekélyes karakterekre, ripacskodó dialógusokra, elnyújtott cselekményre és a törpök hátán fityegő béna műanyagbaltákra tellett Peter Jacksonnak. A Gyűrűk Urával világhírűvé vált rendező döntését már az első rész megfilmesítésénél sokan megkérdőjelezték, hiszen egy vékonyka könyvecske három, jó hosszú részre bontása (a trilógia darabjainak esetében egy-egy testes mű szolgáltatta az alapot) nemcsak hogy indokolatlan, de felkelti a gyanút valami más iránt is. A Hobbit-sorozat célja nem más, mint hogy még mélyebbre nyúljon a fantasy-klasszikuson felcseperedett rajongók zsebébe, akik popcornnyammogás közepette, nosztalgiavágy miatt ülnek be a moziba.

hobbit23.jpg

A Tölgypajzsos Thorin által vezetett csapat eltökélten halad tovább a Magányos Hegy felé, hogy visszaszerezze a törpök jogos tulajdonát, a Smaug nevű sárkány által elfoglalt hegymélyi várost és az azt megtelítő kincstengert. Gandalf a Bakacsinerdő felé vezeti őket, ahol azonban elválnak útjaik, a mágus Dol Guldurba tart, hogy felfedje az ott fokozatosan megerősödő gonosz titkát. A csapat pókokkal küzd meg, majd foglyul ejtik őket az erdőben élő tündék, ám Bilbó leleményességének köszönhetően sikerül kijutniuk. Közben a gonosz vezérelte orkcsapat követi őket, egészen a Magányos Hegyig, ahol a hobbitnak be kell bizonyítania rátermettségét, mégpedig a rettegett Smauggal szemben.

A cselekmény 2 és fél órán keresztül nyúlik, akár a rétestészta. Ez egy szempontból teljesítmény, hiszen arányosan leosztva mintegy 100 oldalt vittek vászonra ennyi filmidővel, csakhogy ez nagyon érzékelhető is a történeten. A dialógusok rendkívül erőltetettek, még egy mesei világban sem beszélnek így a szereplők (pláne, ha a Gyűrűk Urára gondolunk). A történet felszínességét ellensúlyozva és a filmidőt kitöltvén az alkotók pergő ritmusú akciószekvenciákkal telítették a cselekményt (pókok elleni harc, orkcsaták), amik egyébként elég profik, de elütnek a megszokott fantasy-közegtől. A műfajkeverésben amúgy már profi rendező (pl. Törjön ki a frász – horrorvígjáték) ráadásként még humorral töltötte ki a maradék lötyögős részt. A hordós-menekülős jelenet szinte egy burleszkre hasonlít.

Kár, hogy nem a karakterrajzokra fecsérelték ezek helyett az időt és a pénzt. A film személyiségei teljesen súlytalanok, egy-két mondattal leírhatóak (pl. Thorin: a macsószövegekkel nyomuló, büszke törpkirály, akit küldetéstudat hajt mindenen át). Legolas és Gandalf egy percnyi karakterfestési figyelmet sem kap, Peter Jackson simán alapoz arra, amit a Gyűrűk Urában már megcsinált, pedig engem érdekelt volna a hősök motivált előélete. (Szegény gyerekeink, akik netán elkövetik azt a hibát, hogy elősztoriként Hobbit-sorozatot nézik meg a világhírű saga előtt!)

hobbit2.jpg

A cselekményt a látványvilág sem ellensúlyozza: csupa műanyag, szó szerint! A törpök minden mozdulatánál berezonálnak a kaucsukfegyverek (ez a castingolt kovácsok által készített LotR kellékek után elég gáz), a fülek pedig gumicukorként fénylenek. Orlando Bloom öregedési problémáit ellensúlyozva pedig annyira túlretusálták az arcát, hogy plasztik baba lett belőle. Smaug, a sárkány tényleg nem annyira rossz, de én azt mondom: még mindig inkább a Skyrim, ott legalább te küzdhetsz meg a szörnnyel.

A harmadik rész előre elspoilerezett, és az is csak a Gyűrűk Ura mitológiáról történő huszadik bőrlehúzásnak ígérkezik. Ha a fantasy-klasszikus hangulatára, képi világára, karaktereire vágysz, vagy bármi olyanra, ami az őssorozatot fajsúlyossá teszi, ne nézd meg A hobbit: Smaug pusztaságát (sem), mert csalódni fogsz!

5/10

PanAma

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr875689460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akvyr 2013.12.14. 08:46:49

Egyetértek, épp most értem haza a moziból, 9 fős baráti-barátnő társasággal néztük meg, és elképesztően blőd volt. Ostoba párbeszédek, felesleges szálak, logikátlan de következmény nélküli hibák. Eközben tuszkolják az arcodba a LoTR utalásokat, meg a "figyeljél, mert ennek jelentősége lesz!!! ezért megmutatjuk legalább háromszor!"-spoilereket. A mozi többször felröhögött a kínos "szerelmi" jeleneteknél. Az 5/10 még nagyvonalú.

northern lights 2013.12.14. 09:08:38

Tisztelt PanAma!

Nem tudom, olvasta-e a Hobbitot?" A cselekmény 2 és fél órán keresztül nyúlik, akár a rétestészta. Ez egy szempontból teljesítmény, hiszen arányosan leosztva mintegy 100 oldalt vittek vászonra ennyi filmidővel, csakhogy ez nagyon érzékelhető is a történeten." A Hobbit nem egy kiforrt történet, mint a Gyűrűk Ura, annak egy felvezetése, amit Tolkien vázlatosan írt meg, ennél már csak a Szilmarilok vázlatosabb. Így bárki is viszi vászonra a Hobbitot, rengeteg szabadsága van a cselekménnyel kapcsolatban is. Igen, alapvető történet itt is, hogy megint menetelnek embernél kisebb teremtmények és közben akadályokat küzdnek le, páran meghalnak. Ha ebből többet hoz ki a rendező, azzal már csak nyert a néző.

Tisztelettel:
n.l.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2013.12.14. 09:25:26

Köszönöm a hozzászólásokat!
Igen, de a filmet én most elsősorban nem adaptációelméleti szempontból vizsgáltam, sokkal inkább érdekelt magában, önálló, autonóm alkotásként. Így azonban mind forgatókönyv (a kiegészített jelenetek sem dobtak a filmen az irodalmi alaphoz képest; a karakterek; dialógusok gyengék voltak), mind látványvilág szintjén szvsz elbukott.
Lehet, hogy Peter Jackson még is így nyert a felturbózott történettel, de annyira biztosan nem, hogy a Gyűrűk Ura minőségét megközelítse.
Remélem jó így a válasz! :)

bollokcs 2013.12.14. 09:31:59

A Gyűrűk Urát nagyon profin rakták össze (bár ismerek olyan ortodox Tolkien-olvasót, akinek az sem tetszett). Ott jó volt a sztorivezetés, jól felépített karakterek, hihető látványvilág, elviselhető mennyiségű "betoldás".

Mikor megtudtam, hogy a Hobbit is Jackson kezébe került, nagy várakozással tekintettem rá, ehhez képest baromi nagy csalódás volt, már az első rész is ugyanezektől a hibáktól szenved.

Az egésszel a stúdiók jártak jól, a három rész mozis, DVD-s, merchandising dolgaival kaszálnak egy rakat pénzt, Jacksonnak meg adnak majd támogatást egy saját filmre (ha egyáltalán tud olyat csinálni).

A magam részéről még letöltésre se méltatom a "filmakotást". :(
süti beállítások módosítása