Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Boldog születésnapot, Mr. Lynch!

2014. január 20. 15:56 kockaes

David Lynchet gondolom, nem kell bemutatni: ő az a félőrült rendező fura hajjal. Bár ez a leírás meglepő módon Tim Burtonre is illik – és a két művész nem is áll olyan messze egymástól – maradjunk az ősz hajú versenyzőnél.

david-lynch-portrait-photo-miles-aldridge.jpg

Mr. Lynch Arany Pálma díjas (Veszett a világ) amerikai filmrendező, de nevezhetjük látnoknak is. Sajátos vizuális világgal (melyről leginkább kisfilmjei tesznek tanúbizonyságot) és történetvezetéssel dolgozik. A posztmodern káosz egyik kiemelkedő alkotója, off-Hollywood jeles képviselője, és a mai nap lett 68 éves. Ennek örömére a szerkesztőség egy rendhagyó top3 cikkel készült: megszavaztuk kedvenc Lynch-filmjeinket.

Figyelem, szigorúan szubjektív lista következik!

3. Az elefántember (1980)

John Hurt a súlyos testi deformáltságban szenvedő John Merrick szerepében: az elefántember, akit mindenki ellök magától, még saját családja is, amíg fel nem karolja egy londoni kórház ifjú sebésze, dr. Frederick Tereves (Sir Anthony Hopkins). Mit jelent embernek lenni és hogyan leszünk azzá?

Lynchet Mel Brooks kérte fel az "elefántember", Merrick történetének megrendezésére a Radírfej (1977) kedvező fogadtatása után. A vállalkozás olyan jól sikerült, hogy 8 Oscar-díjra is jelölték a filmet, többek között a legjobb rendező kategóriájában is.

The-Elephant-Man-Movie-Still-the-elephant-man-11130923-800-365.jpg

2. Kék bársony (1986)

Igazi posztmodern midcult, azaz szerzői közönségfilm, besorolhatatlan műfajjal: hogy thriller, bűnügyi film vagy romantikus vígjáték-e, azt mindenki döntse el maga! A lényeg, hogy mi szerettük sajátos hangvétele és képi világa miatt. 

A film egy különös nyomozással veszi kezdetét, Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) hazatér szülővárosába, apja csaknem halálos szélütése miatt. A kórházból tart hazafelé, mikor átvágva egy üres telken, talál egy levágott fület. Vajon kihez tartozik?

Blue_Velvet Ear.jpg

1. Dűne (1984)

Valami felfoghatatlan okból kifolyólag, nálunk a Dűne vitte el az első helyezést, holott Mr. Lynch legrosszabb filmjének tartja, és nem szívesen emlékszik vissza rá. Nem éppen úgy alakult a forgatás és az utómunka, mint azt a rendezőúr szerette volna...

A film Frank Herbert 1965-ös, azonos című regényének adaptációja, mely egy tudományos-fantasztikus világba repít olyan szereplőkkel, mint Lynch egyik kedvence, a már említett Kyle McLachlan, Sting vagy Sir Patrick Stewart.

dune-poster.jpg

A három „nyertes” filmen kívül egyébként minden Lynch-film kapott legalább egy szavazatot, szoros volt a verseny. Így mindenféleképpen érdemesnek tartom megemlíteni a teljes életművet, mely sajnos a 2006-os Inland Empire óta nagyjátékfilmes folytatás nélkül maradt (egyelőre). Reméljük Mr. Lynch lassan a filmforgatásba is annyi energiát feccöl majd, mint más kreatív területekre.

Addig is mi itt várunk:

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr815771842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.21. 15:12:34

fura hajjal? És milyen akkor Christopher Walkne-é???

Egyébként Isten éltesse!

voi 2014.01.21. 15:12:36

A Dune miért? kivitelezés, történet nagyon egyszerű, van benne egy két érdekes karakter de inkább béna az egész. Totál egyetértek a Rendező úrral :d

Gazz 2014.01.21. 15:12:49

Divat utálni a Dűnét, de szerintem nagyon Lynch-es alapanyag és nagyon Lynch-es rendezés. Többször is meg lehet nézni.
Sting meg kurva jól játszik benne.

WarriorGalor 2014.01.21. 16:46:53

Ha megemlíted David Lynch nevét és még Kyle McLachlan is feltűnik a blogban, akkor hogy maradhatott ki akár csak megemlítve is a több Emmy díjas sorozata a TWIN PEAKS????

kockaes 2014.01.21. 16:47:43

Nem írtam, de külön cikkel készülünk a Twin Peaks-ről.

PanAma · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.01.21. 18:12:07

@WarriorGalor: A Twin Peaks is elég sok szavazatot kapott, de úgy döntöttünk szerkesztőségileg, hogy sorozat lévén egy külön cikket szentelünk neki!

☉ ☾ 2014.01.21. 21:29:49

Lync beváltotta Gustav Jung álomcsekkjét, amire nem egy pénzösszeg, hanem az individualizáció szó volt írva.
Bármit csinál, klassz az.

Hatttorihanzo 2014.01.22. 08:24:03

mICSODA, A MULHOLLAND DRIVE NINCS A LISTÁN??? :D Persze én lehet elfogult vagyok mert az egyik kedvenc filmem...

kockaes 2014.01.22. 08:28:04

@Hatttorihanzo: Az a helyzet, hogy Az elefántember után az összes többi filmje holtversenyben a negyedik (és nem nulla szavazattal). :)
Ezért is írta, hogy: +A három „nyertes” filmen kívül egyébként minden Lynch-film kapott legalább egy szavazatot, szoros volt a verseny. Így mindenféleképpen érdemesnek tartom megemlíteni a teljes életművet..."
Tudom én, hogy roppant bosszantó, ha az ember kedvence nincs ott a listán.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.01.22. 08:33:48

a düne elég tisztán a legszarabb filmje.
miért első ????????

jó film lehetett volna, csak neki is várnia kellett volna, mint Kubricknak az AI/MI-vel (bár ő előbb meghalt, és így kiszolgáltatta az utókornak, mint bárányt a farkasoknak... Spielberg el is Qrta rendesen), azaz, hogy (korrektül) meg lehessen valósítani a "jövőt" (látvány).

egy ilyen "eposzt" belenyomni 2 órába amúgy bűn.
szeritem.

Saccperkb 2014.01.24. 10:59:59

@szorokin Érdekesség az AI-ról, hogy a végét, ami miatt olyan gagyinak tűnik a film, voltaképp Spielberg ki akarta vágni, de Kubrick ragaszkodott hozzá az eredeti forgatókönyvben. Alapvetően az AI-jal Kubrick egy Spielberg-szerű filmet szeretett volna csinálni. Játékhegyi Pistukánknak így elég kényelmetlen lehetett jó barátjának előtte tisztelgő alkotását filmre vinni.

Mondjuk a Chris Rock-robot továbbra is megbocsáthatatlan marad. :D

minyimaaa 2014.02.03. 12:57:14

@Saccperkb: ezt hol olvastad ? lécci írd meg! :)
süti beállítások módosítása