Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Emberszabásúak bolygója III. – Feltámadás

2014. július 15. 18:00 SzamárCsacsi

A cikksorozatunk előző két részében végigvettük A majmok bolygóját elindító eredeti szériát, majd Tim Burton csalódást keltő feldolgozását. A Fox ezzel fel is adta volna egy jó darabig a majmos filmeket, ha nincs Rick Jaffa, aki 2006-ban kezdett el írni egy csimpánzról szóló forgatókönyvet a feleségével, majd félúton rájött, hogy ez az új A majmok bolygója. A Fox valószínűleg tanult Burton esetéből, miszerint a nagy név nem garancia a sikerre, és ezúttal Rupert Wyatt ülhetett a rendezői székbe. Wyatt mindössze egy egészestés filmet rendezett korábban, a Menekülők (The Escapist, 2008) ráadásul se nem nézőszámban, se kritikák tekintetében nem volt kimagasló. A brit rendező ennek ellenére nagyszerűen élt a megadatott lehetőséggel: A majmok bolygója – Lázadás (Rise of the Planet of the Apes, 2011) több lett, mint kellemes csalódás.

vlcsnap-2014-07-13-02h22m59s193.png

A Lázadás rebootolta az egész szériát, vagyis minden Tim Burton filmje által átélt atrocitást elfeledtet velünk. Az egész csak egy rossz álom volt, mint a Dallas (1978–1991) kilencedik évadja. Napjainkban vagyunk, és James Francót követjük, aki egy tudóst játszik, és épp az Alzheimer ellenszerét kutatja. Természetesen a gyógyszert kísérleti csimpánzokon kell tesztelni, de mivel nem egy állatvédést propagáló filmet nézünk, hanem egy sci-fit – a 28 nappal később (28 Days Later…, 2002) óta ráadásul tudjuk, hogy a majmokon végzett kísérletek és a sci-fi elemek ötvözéséből jó nem sülhet ki – így előre lehet sejteni, hova fog kilyukadni a dolog. A gyógyszertől átlagon felüli intelligenciája lesz az emberszabásúaknak, a projektet mindazonáltal leállítják, amikor az egyik kísérleti alany megszökik a ketrecéből és őrjöngeni kezd. Az állatot a többivel együtt elaltatásra ítélik, de Will (James Franco) a cég tudta nélkül megmenekít egy időközben született bébicsimpánzt, akit otthon kezd el neveli.

A csimpánz, akinek az anyja részt vett a gyógyszeres kezelésben terhesség közben, nemcsak hogy örökölte a szer hatásait, de az anyjánál is okosabb lesz. A majom a Cézár nevet kapja, ami nem csak üres tisztelgés az eredeti előtt, hanem előrejósolja a szerepét a filmben: ő vezeti majd az emberszabásúakat a lázadásnál és ő lesz a majmok társadalmának első királya. Ilyen szinten a film vehető tulajdonképpen A majmok bolygója IV. – A hódítás (Conquest of the Planet of the Apes, 1972) feldolgozásának, hiszen tulajdonképpen ugyanazt a történetet meséli el, bár lényeges módosításokkal.

A legnagyobb változás a Lázadásban, hogy míg a 2001-es Burton-film a science fantasy irányába nyit, Wyatt filmje pont az ellenkező irányba, a hard sci-fi felé mozdítja el az eredeti történetet. Méghozzá teszi ezt azáltal, hogy teljesen eltörni az időutazás motívumát. Az eredeti széria paradoxonja ugyanis, hogy a Cézár jövőbeli fejlett majmok kölyke, viszont az a bizonyos jövő saját maga által következik be, ugyanis ő vezeti a majmok lázadását a jelenben, amely során hatalomra törnek. Ráadásul az eredeti rege úgy szól, hogy eleve azért kerülnek szolgasorba az emberszabásúak, mert az összes háziállat – kutyák és macskák – egy pestis által elpusztul, és az emberek majmokkal pótolják őket. A Lázadásban állatokon végzett kísérletekre cserélődik a kiinduló motívum. Maga a beszédképesség is a gyógyszer hatása lesz, amely átrajzolja az állatok géntérképét.

vlcsnap-2014-07-13-02h27m58s80.png

Bár így is akadnak lyukak a történetben, lényegesen kevesebb van azonban, mint az eredeti filmekben, ez pedig abszolút pozitív változtatás. Burtonnel ellentétben, nem kuszálta még jobban össze a szálakat, hanem pont, hogy kibogozta azokat, eltávolítva számos csomót. A Lázadás egyébként is közelített a realitáshoz: az első A majmok bolygója-film lett, ahol a majmokat nem prosztetikus smink segítségével hozták létre, hanem számítógép által generáltak. Az élethűséget segítendő azonban digitális mozgásrögzítéssel felvett élő szereplők játsszák őket, ami körülbelül annyit tesz, hogy a színészekre a „smink” számítógéppel van applikálva. Cézárt az az Andy Serkis alakítja, aki híres motion capture szerepeiről, mint például A Gyűrűk Ura-filmek Gollamja. A majmok bolygója – Lázadás mindezekkel túllépte a „tisztességes reboot” kategóriát. Remek újragondolása az eredeti szériának.

8/10

Szamár

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr126504121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.16. 11:05:53

Azt írod, hogy:

"Ilyen szinten a film vehető tulajdonképpen A majmok bolygója IV. – A hódítás (Conquest of the Planet of the Apes, 1972) feldolgozásának, hiszen tulajdonképpen ugyanazt a történetet meséli el, bár lényeges módosításokkal."

Aztán a végén pedig:

"A majmok bolygója – Lázadás mindezekkel túllépte a „tisztességes reboot” kategóriát. Remek újragondolása az eredeti szériának."

Akkor hogy is lépett túl és min is egészen pontosan?
Mitől újragondolás?!

Amit módosított a 4. részen azt pont nem kellett volna.

Technikailag a legjobb "rész" ezt elismerem, de a története faék egyszerűséggel bír, az eredeti eszmeiségéből semmit azaz SEMMIT nem vett át, nem gondolt újra. Lehet majd a 3. részre ezek is kiforrják magukat addig azonban ez a rész csak egy hosszú, és unalmas intro marad.

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.07.16. 11:16:39

@doggfather: Pont az első kiemelt idézetet utáni bekezdésben írom, hogy miért újragondolás. :)
Azért a 4. rész "feldolgozása", mert ugyanazt a történetet meséli, hogyan lázadtak fel a majmok a jelenünkben. Csak éppen teljesen másképp.

Az már személyes vélemény, hogy kinek hogy tetszik az eredeti történet e fajta megváltoztatása. Nekem bejött, főleg azért mert egy remake-nek leginkább akkor van értelme, ha valami újat mutat, ha módosít az eredetin. Azt már úgyse lehet ugyanúgy megcsinálni.

Ha megnézed a pontszámokat, nálam továbbra is az etalon a legelső film, azt nehéz is felülmúlni és ezzel egyetértek. Viszont nagyon tetszett ez az új irány.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.16. 13:25:56

@SzamárCsacsi: ha az új irány a burton féle kisikláshoz képest értendő akkor értem, hogy tetszett, de az eredetihez képest semmilyen új irányt nem látok még most se.

Mondom még egyszer, lehet, hogy a 3. részre összeáll egy komplett egésszé és az első résznek ehhez kellet leraknia az alapokat, de önálló alkotásnak kevés.

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.07.16. 14:21:47

@doggfather: Ismét csak az említett bekezdést tudom ajánlani, hiszen konkrétan leírom mi az az új irány, méghozzá az időutazás motívum eltörlése (és ezáltal az egész tudományos magyarázat átírása). Ami újítás mind a Burton, mind az eredeti szériához képest.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.16. 14:53:02

@SzamárCsacsi: én meg az első kommentemet amiben leírtam, hogy amit módosított azt nem kellett volna. ;)

SzamárCsacsi · http://kinoglaz.blog.hu/ 2014.07.16. 15:57:41

@doggfather: Elfogadom ezen véleményed, bár az időutazás téma ettől függetlenül későbbi részekben visszajöhet (mint ahogy volt is utalás a filmben egy eltűnt űrhajóra). Vagyis ez a módosítás tényleg csak az általam is említett paradoxontól szabadul meg, illetve kicsit hihetőbbé teszi a majmok uralmának kialakulását. Mert az, hogy kihalnak a kutyák, ezért majmokat kezdünk háziállatként használni, és ezért lázadnak fel ellenünk, nos, ez kissé bután hangzik.
süti beállítások módosítása