Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Emberszabásúak bolygója II. – Katasztrófa

2014. július 14. 18:00 SzamárCsacsi

Cikksorozatunk előző részében végigvettük, hogy honnan indult el A majmok bolygója, most pedig ahogy egy jó folytatáshoz illik, pár évet ugrunk. Az eredeti széria sikere után még a ’70-es években készült még egy tévé- és egy rajzfilmsorozat, de ezek fejenként egy évadot éltek meg. Utána évtizedekig a levegőben lebegett egy remake lehetősége. 1988-ban Adam Rifkin rendezőt csatolták a projekthez, aki feldolgozás helyett folytatást szeretett volna rendezni, méghozzá az első részhez, semmisnek tekintve az azt követő négyet. A filmben a majom társadalom a Római Birodalomra hasonlított volna, és már majdnem el is kezdték forgatni, amikor új stúdióvezetők érkeztek a 20th Century Foxhoz, és kreatív nézeteltérések miatt több újraírást követően dobták a projektet. Ezután nem sokkal Peter Jackson próbálkozott egy reneszánszba ért emberszabású társadalommal, ahol az eredeti sorozat sztárja, Roddy McDowall (Cornelius, Cézár) játszott volna egy majom Leonardo da Vincit, de ez sem valósult meg.

vlcsnap-2014-07-13-02h00m13s171.png

1993-ban a Fox próbálta feléleszteni a projektet, és Oliver Stone is beszállt, mint producer. Stone behozta Terry Hayes írót, hogy készítse el a forgatókönyvet, amely afféle biblikus történet lett volna. Az elkészült könyvet A majmok visszatérése (Return of the Apes) névre keresztelték, és a 20th Century Fox akkori elnöke azt mondta róla, hogy az egyik legjobb forgatókönyv, amit valaha olvasott. A filmben Arnold Schwarzenegger játszotta volna a főszerepet, de miután több stúdióvezetőnek ismét kreatív gondja támadt, Hayest pedig kirúgták, mert nem írta bele az új változatba egyikük baseballozó majmos ötletét, a projekt végül nem valósult meg. Ezután felmerült Chris Columbus, majd James Cameron neve is mint rendező, és egy ponton már síelő majmokat teszteltek, de aztán nem lett a dologból semmi.

Egy új forgatókönyv 1999-ben felkeltette Tim Burton érdeklődését, aki leszerződött a filmhez. Burton nem folytatást vagy remake-et akart, hanem a világ teljes újragondolását. A forgatókönyv 200 millió dolláros költségvetést kívánt, de akárcsak az eredeti széria második részénél, most is megfelezte a pénzt a Fox, vagyis 100 millióból készülhetett el A majmok bolygója (Planet of the Apes, 2001). A stúdió nem csak pénzből, de időből se adott eleget, így az egészet rohamtempóban kellett elkészíteni. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a film óriási kritikai bukás legyen. Kevésszer fordul elő, hogy egy franchise-t a kritikusok buktassanak meg, márpedig Burton filmje jól teljesített a kasszáknál: 362 millióval az év kilencedik legmagasabb bevételű produkciója lett, és a legtöbbet hozó 20th Century Fox film 2001-ben. A negatív visszhang miatt azonban sose készült folytatás.

Az eredeti klasszikus sikere nagyban múlt a Charlton Heston által remekül megformált Taylor karakterén, aki a kezdettől lebilincselő figura. Erre valószínűleg a remake írói nem jöttek rá, mivel a Mark Wahlberg által játszott főhős egyszerűen egy seggfej, aki nemcsak hogy nem szerethető, igazi dimenziói sincsenek. Ott is hibázott az alkotói gárda, hogy tovább gyengített a tudományos vonalon. Egyrészt sokkal kisebb a hangsúly az emberszabású társadalom felépítésén, létezésén, működésén, valamint a fejlett ember azzal való reakcióba lépésén; a konkrét akció helyeződik előtérbe, és egyetlen tét, hogy Marky Mark hazajusson. Másrészt a „kemény tudományokat” is fantasyelemek váltják, mint az időutazó űrvihar, amely 3000 évvel dob előre vagy hátra, attól függően melyik oldalról keveredsz bele.

vlcsnap-2014-07-13-02h04m21s7.png

Az egyik legnagyobb felháborodást kiváltott momentum mégis a film vége. Itt már tanultak a ’68-as eredetitől, és rájöttek, hogy valami ütős képpel kell befejezni: Wahlberg karaktere, ahogy hazaér a Földre, nagy meglepetésére Lincoln szobra helyett a majmok gonosz hadvezére, Thade tábornok ücsörög a washingtoni emlékmű épületében márványba öntve. Rendőrautók lepik el a helyet, de a főhős legnagyobb rémületére egy csapat egyenruhás gorilla száll ki belőlük. A képek tényleg sokkolók, mindössze értelmük nincs. Burton azzal védekezett, hogy a folytatásnak kellett volna megmagyaráznia. A legkézenfekvőbb magyarázat persze, hogy Thade követte Leót (Wahlberg), csak valamiért a majmot korábban dobta ki az űrvihar. Persze ez sem magyarázza meg, hogy hogyan szabadult ki az űrhajó vezérlőjéből, ahova Leo bezárta, főleg, hogy az ajtók ujjlenyomat hatására nyílnak, a legénység pedig több ezer éve halott. De azt se, hogy hogyan vezette el a javíthatatlanul szétroncsolódott űrjárművet, amiből ráadásul Marky Mark az utolsó csepp üzemanyagot is kisajtolta, hogy megpörköljön pár csimpánzt. Az is örök kérdés marad, hogy a primitív technológiájú emberszabásúak, hogy törtek világuralomra a Földön.

4/10

Szamár

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr106504089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.15. 13:41:07

Ezzel az írással már jobban egyetértek, mint az előzővel a témában. :D
süti beállítások módosítása