Facebook-oldalunk

Kedvelj minket a Facebookon is! A cikkek mellett rövidebb híreinket és játékainkat is ott osztjuk meg, illetve filmes idézeteket, képeket is találhatsz!

Bloglovin'

Rovataink

">

Heti mozibemutatók

  • Mia Hansen-Love: Éden
  • John Edginton: Genesis: A siker útja
  • Simon Curtis: Hölgy aranyban
  • George Miller: Mad Max – A harag útja
  • Gillian Greene: Rekviem egy macskáért
  • Elizabeth Banks: Tökéletes hang 2.
  • Martin Provost: Violette

 

tovább »

Támogatónk

galaktika.jpg

Zombi a király!

2013. november 1. 20:11 kockaes

A Halloween éjszakája után és a halottak napja előtt egy nappal csaknem mehetünk el szó nélkül a zombi filmek mellett, így folytatjuk a sci-fi filmekkel megkezdett összefoglaló sorozatunkat.

zombie02.jpg

Zombik a filmekben

A zombik elsősorban a horrorfilmekben hódítanak, és az évek során két fő típus „született meg”: a feltámasztott halott, valamint a zombivá lett élő. Az első típus olyan zombi, akit ténylegesen a halálból hoztak vissza valami természetfeletti erő vagy biológiai kísérlet útján. A másik típus esetében a „zombiságot” egyfajta vírus okozza, ami valamilyen testi kontaktus útján terjed tovább. Ennek következménye a filmek kedvelt témája, a zombi apokalipszis is, aminek következtében az emberiség 99%-a élőhalottá válik, és csupán pár egészséges egyén marad, akik természetesen felveszik a harcot a lehetetlennel (vagy rosszabb esetben kudarcba fullad vállalkozásuk).

Ami mindkét zombi-típusban azonos, az az, hogy ezek a lények alacsony intelligenciával rendelkező ösztönlények, akiknek egyetlen célja, hogy húst szerezzenek. Elpusztításuknak egyetemes módja pedig az agy szétroncsolása, ahogy azt a Haláli hullák hajnalából is megtudhatjuk: „In extreme circumstances, the assailants can be stopped by removing the head or destroying the brain. I will repeat that: by removing the head or destroying the brain.”

A zombi filmek egyik legnagyobb mestere George A. Romero, aki egész munkássága során kizárólag zombi témájú horror filmeket készített. De persze azóta a zombik nemcsak a horror filmek sztárjai, mára már vígjátékokban és romantikus filmekben is kedvelt szereplők.

És most következzenek a top 3-as listáink:

 

PenguinsAndZombies:

Az élőhalottak éjszakája: George A. Romero klasszikusa, melyet számos folytatás és remake követett. "Are they slow-moving, chief? - Yeah, they're dead. They're all messed up."

Fido: Az ember legjobb barátja a kutya zombi. Háziallatos film a Marley meg én helyett.

Halvajáró: Azaz a The Walking Dead - nem, nem a sorozat, hanem Kertész Mihály gengszterhorrorja (!) 1936-ból, Boris Karloffal a főszerepben. A film, amelyben a villamosszék vendége visszajön meg kicsit muzsikálni.

 

Kockás:

28 nappal később: Danny Boyle-film. Ennyi, nem tudok túllépni a zsenialitásán. Ráadásul végre egy olyan horror, amin nem nevet az ember, hanem tényleg a párnát szorongatja.

Haláli hullák hajnala: Korábban már beszámoltunk róla miért is olyan király film.

Zombieland: Bill Murray cameo-ja és a csetlő-botló Jesse Eisenberg minden percet megér.

PenguinsAndZombies & Kockás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinoglaz.blog.hu/api/trackback/id/tr155609183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása